Štítky: | Kultura | Pozvánka |

Zveme: Z Jiráskových sadů vynesou Smrtku

Vynášení smrtky a vítání jara | Zdroj: DFS Červánek
Vynášení smrtky a vítání jara | Zdroj: DFS Červánek

Lidová tvorba i umělecká řemesla se v sobotu představí na tradičním Velikonočním jarmarku v Adalbertinu.

Sobotní odpoledne mohou děti i se svými rodiči zakončit jako farmáři a farmářky v hradeckém Futuru, kde se nevyhnou opravám traktorů anebo sázení květin.

V neděli se v Jiráskových sadech chystá folklórní loučení s paní zimou – ta to už má spočítané od dětského souboru Červánek, jehož členové z Královýho Hradce vynesou Smrtholku.

Tradiční výstava a malé tržiště velikonočních drobností se i letos chystá v prostorách Adalbertina. V sobotu od 9 do 16 hodin se Hradečané mohou pokochat výrobky šikovných rukou anebo si i něco zakoupit. Trh lidové tvorby a uměleckých řemesel jako tradičně doprovodí i něco dobrého do žaludku. 

Dětská farma nabídne traktor, zvířata i zahradničení pro nejmenší

Na sobotní odpoledne ve farmářském stylu zvou do obchodního centra Futurum v Hradci Králové. Od druhé hodiny odpoledne se tady mohou děti i se svými rodiči věnovat malému farmaření. 

„Děti si mohou vyzkoušet ruční lis na semena řepky a poznávání semen k výrobě oleje. Velkým lákadlem zvláště pro kluky bude velká maketa traktoru s vlečkou, která jim umožní měnit kola a opravovat ozubená kola v motoru,“ zvou organizátoři. Pro malé farmářky je připraveno sázení a květiny.

Farmaření si návštěvníci mohou vyzkoušet zdarma. Více se o akcí dozvíte zde.

Z Jiráskových sadů vynesou smrtku 

Vítání jara se všemi tradicemi a lidovými obyčeji můžete zažít v neděli v Jiráskových sadech. Děti z Folklórního souboru Červánek odtud totiž vynesou paní zimu v podobě „Smrtholky“.

Akce s názvem Vynášení Smrtholky z Královýho Hradce začíná odpoledne od 15 hodin a zvou na ni Hradecká kulturní a vzdělávací společnost spolu s folklórními soubory Dupák a Červánek. 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: V Hradci se sletí čarodějnice a bude se stavět májka

Blížící se filipojakubskou noc, která je spojená s pálením ohňů a čarodějnicemi, mohou Hradečáci prožít už o víkendu. Pálit ohně se budou ve Farářství i u Biskupského gymnázia. Folklorní odpoledne v duchu lidových tradic a stavění máje uvidíte jako každý rok na…
Čtěte více

ZVEME: Na Hradecký majáles, do pravěkého archeoparku i za husity

Hradec čeká jízda na bruslích, velký majálesový průvod, volba nového krále a královny a tradiční Majáles Open-Air, letos v Parku 360 na letišti. Konají se farmářské trhy, Plavecký klub Hradec Králové pořádá Jarní pohár města, otevírá se Archeopark ve Všestarech a čeká…
Čtěte více

ZVEME: V Hradci se bude závodit na horských kolech, "sousedat i souběhat"

Víkend v Hradci Králové nabídne kulturní i sportovní události. Fanoušci fotbalu mohou fandit hradeckým Votrokům, cyklističtí nadšenci mohou závodit na horských kolech v Prima Cupu. Na Malém náměstí se bude konat takzvané Sousedání, v rámci kterého se poběží závod na 5 kilometrů.…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme