Zveme: Víkend můžete strávit v přírodě - v hradeckých lesích či Na Plachtě

Muzeum východních Čech pořádá v neděli Turnaj královny Elišky.
Muzeum východních Čech pořádá v neděli Turnaj královny Elišky. | autor: muzeumhk.cz

Na druhý říjnový víkend hlásí meteorologové neobvykle teplé a slunečné počasí a vy si ho můžete užít v přírodě. Koná se Den lesní techniky a Festival dřeva v hradeckých lesích, chystá se také exkurze s odborníky do přírodní památky Na Plachtě. Navštívit můžete také nedělní Restaurant Day na Smetanově nábřeží v Hradci Králové. I děti mohou vybírat z pestrého víkendového programu - chystá se mobilní planetárium, pohádka O zlaté rybce v divadle Drak či středověká muzejní neděle.

 

Farmářské trhy Hradec Králové

Farmářské trhy najdete jako vždy v ulici Letců, vedle hradeckého obchodního centra Atrium. Stánkaři zde budou nabízet své zboží jako obvykle v sobotu od 8 do 12 hodin.

Den lesní techniky v hradeckých lesích

Společnost Městské lesy Hradec Králové pořádá i letos tradiční Den lesní techniky, který se uskuteční v sobotu 12. října od 10 do 16 hodin na trase od skladu palivového dřeva za útulkem pro opuštěná zvířata k bufetu U Vlka ve Vlčích jámách. Akce je navíc spojena s Festivalem dřeva. Návštěvníci budou moci k cestě do lesa využívat městskou hromadnou dopravu, Dopravní podnik posílí kvůli akci dopravu k lesnímu hřbitovu. U Zděné boudy budou organizátoři akce vybírat padesátikorunový parkovací poplatek, přičemž parkování bude možné na příjezdové cestě k lesnímu hřbitovu, na parkovišti u něj a na komunikaci vedoucí lesem od Zděné boudy k ulici Na Hrázce. Pro návštěvníky jsou připravené nejen ukázky lesní techniky, ale také ukázky myslivecké kynologie a pedagogiky, sokolnictví, řezbářské a kovářské dovednosti, včelařství a arboristiky, tedy péči o vzrostlé dřeviny. Festival dřeva k programu přidá o půl dvanácté soutěž dřevorubců, ukázky řemeslných dovedností a lesní pedagogiku. Praktické ukázky činností budou probíhat v 11, 13 a 15 hodin. Lesníci pro veřejnost zajistí také občerstvení jako zvěřinový guláš, divočáka na rožni nebo rybí speciality.

Mykologickobotanická exkurze Na Plachtě

Sraz je na břehu rybníka Plachta na Novém Hradci Králové - v sobotu v 9 hodin: "Navštívíme přírodovědecky velice bohatou lokalitu PP Na Plachtě, kde jsou zastoupeny vlhké i suché louky, písčiny, vřesoviště, tůně, rybníky, křoviny a lesy. Přírodní památka Na Plachtě je nejvíce prozkoumané území v Hradci Králové, kde je však stále možnost nových překvapujících objevů. Lokalita si zachovává vysokou rozmanitost díky pravidelným zásahům (sekání, pastva koní, hloubení tůní, vyřezávání náletových dřevin, vypalování)." Zajímavou krajinou Vás provedou Tereza Tejklová a Věra Samková z Muzea východních Čech.

Hvězdné nebe v Orlici - Mobilní planetárium

"Zažijte společně s námi nezapomenutelný a zároveň vzdělávací zážitek. Sférické promítání vzdělávacích filmů a zábavných full-dome show (nejen) o hvězdách a vesmíru na planetární kupoli. Při projekci se navíc leží, čímž je zážitek z projekce ještě umocněn. ...přivezeme vám cestu k vědě a ke hvězdám." Mobilní planetárium bude v hradeckém centru Orlice Park Shopping zdarma v sobotu od 15 hodin.

Pohádka O zlaté rybce v Draku

Autorská inscenace na motivy klasického pohádkového příběhu o rybce, která výměnou za svobodu dokáže plnit přání, a pošetilosti těch, kteří neví, co by si tak ještě mohli přát. Loutkovou pohádku O zlaté rybce
mohou děti vidět v hradeckém divadle Drak, a to v sobotu od 16 hodin.

Restaurant Day na nábřeží v Hradci 

Smetanovo nábřeží v Hradci Králové bude tuto neděli hostit gurmánskou akci Restaurant Day. "Happening jídla, který umožňuje všem milovníkům gastronomie otevřít si na jeden den svou vlastní restauraci, kavárnu, čajovnu nebo třeba bistro a nabízet doma připravená jídla netradičním způsobem. Myšlenkou celé akce je sdílet radost z jídla a vaření, pobavit se, poznat nové přátelé a vychutnat si společně tento den plný nevšedních gastronomických zážitků."

Muzejní neděle - Turnaj královny Elišky

Muzeum východních Čech pořádá v neděli od 9 do 13 hodin Turnaj královny Elišky. "Hradec Králové byl věnným městem českých královen a na dvůr jedné z nich Elišky Rejčky se podíváme. Manželé Vodovi Vám představí nejen středověkou módu, ale život na královském dvoře, a to jak u stolu, tak na kolbišti." Budete si moct prohlédnout šaty bohatého velmože i zbroj chrabrého rytíře. Součástí programu bude dětský turnaj a výroba vlastního erbu. Program je vhodný pro děti od 6 let. Středověká Muzejní neděle se uskuteční v budově Muzea východních Čech v Hradci Králové. Vstupné 60 Kč děti a 30 Kč dospělí.

Zobrazit všechny akce na tento víkend

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Zima skončí vynesením Smrtholky, koná se Velikonoční jarmark

Co podniknout v Hradci Králové o víkendu? Můžete vyrazit na některý z koncertů - v Aldisu vystoupí Leoš Mareš, Laura a její tygři zahrají v klubu LUCIE, do Filharmonie dorazí úspěšná inscenace Caveman. V Adalbertinu se koná Velikonoční jarmark a děti tam budou moci…
Čtěte více

ZVEME: Bude se běhat, hrát fotbal, jíst čokoláda a řádit v maskách

O víkendu se bude v Hradci Králové sportovat i kulturně žít. Votroci odehrají derby s Pardubicemi, poběží se jarní běh v novohradeckých lesích. Ve Futuru můžete navštívit Čokoládový festival, děti můžete vzít na Velikonoční pohádku, karneval nebo koncert Štístka a Poupěnky.
Čtěte více

ZVEME: Víkend nabídne několik vernisáží, koncert či noční Bílou věž

Na tento víkend se v Hradci Králové sešly hned čtyři vernisáže, začínají výstavy fotografií, obrazů i studentských prací. Bude se hrát hokej, koncertovat, vystoupat můžete na noční Bílou věž nebo si prohlédnout vodní elektrárnu Hučák.
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme