Zveme: Svatohohubertské slavnosti, putování v hradeckých lesích a zajímavosti z muzea

Svatohubertské slavnosti | Foto: zámek Hrádek u Nechanic
Svatohubertské slavnosti | Foto: zámek Hrádek u Nechanic

Víkendové počasí neslibuje žádné babí léto, přesto se v Hradci Králové a jeho okolí připravují podzimní akce, které zvou do přírody či do zámeckého parku a na nádvoří nedalekého Hrádku u Nechanic. 

Sobota bude patřit oslavám partona myslivců svatého Huberta anebo zábavnému odpoledni, které se připravuje v hradeckých lesích. Muzeum východních Čech zve na dnes nově otevřenou výstavu, která návštěvníky zavede do muzejní "kuchyně" a dovolí jim nahlédnout pod pokličky restaurátorů či archeologů. 

Na Hrádku u Nechanic vzdají hold svatému Hubertovi

Zámek Hrádek u Nechanic nedaleko Hradce Králové bude opět svědkem podzimních oslav, které uctí svatého Huberta, patrona myslivců i lesníků. V sobotu tak bude nádvoří zámku patřit myslivcům a myslivosti a na počest jejich patrona zazní také už tradiční Svatohubertská troubená a zpívaná mše. Sobotní Svatohohubertské slavnosti na Hrádku u Nechanic začnou od půl druhé slavnostním nástupem mysliveckých sdružení, která se představí na nádvoří.

Od dvou hodin začne Svatohubertská troubená a zpívaná mše, kterou doprovodí Soubor lesních rohů z Hradce Králové a ženský sbor Cantus Feminae z Nechanic. „Tato tradiční zpívaná a troubená mše svatá se uskuteční k poctě české myslivosti, přírody a za živé i zemřelé myslivce a lesníky,“ uvedl Ivan Šenk, kastelán zámku Hrádek u Nechanic. Jak je už zvykem, návštěvníci se mohou těšit také na sokolníky anebo ukázky cvičení loveckých psů.

V hradeckých lesích se připravuje zábavné putování pro děti

Zářijové počasí příliš nepřipomíná babí léto, ale i tak budou mít rodiče s dětmi možnost tuto sobotu vyrazit na Zábavné odpoledne v hradeckých lesích. Akce pro děti, která je spojená především s putováním a hrami, se letos připravuje už po druhé. „Od 14 do 16 hodin mohou děti a jejich doprovod vyrazit na procházku ke stanovištím, kde si děti budou sbírat body za plnění různých úkolů,“ popisuje Ladislav Hanousek z organizátorského týmu. „Trasa není náročná, bude přehledně vyznačena fáborky a vede po lesních cestách a je možno si ji zkrátit a vrátit se zpět k MHD či k parkovišti,“ ubezpečuje Ladislav Hanousek, že ani děti, ani rodiče se nemusí obávat bolavých nohou. 

Zábavné odpoledne je v režiji organizátorů, kteří mají bohaté zkušenosti s přípravou táborů a zabavením dětí všeho věku. Poslední putovníci po hradeckých lesích mohou odstartovat v 16 hodin. Ke startu na trasu se zájemci dostanou linkou MHD číslo 9 z konečné zastávky Lesní hřbitov. V cíli – u rybníku Výskyt – čeká na všechny možnost občerstevní a pro soutěžící děti i drobné ceny. 

V Muzeu východních Čech nahlédněte pod pokličku restaurátorů

Muzeum východních Čech v Hradci Králové má ve svých depozitářích více jak tři miliony předmětů. Nová výstava Vše za 100 let, která se otevírá v pátek 20. září, chce kromě výběru z muzejních zajímavostí také ukázat, jak se věc, která ve své době slouží ke každodenní potřebě stane muzejním exponátem. Na výstavě dostanou prostor všechna oddělení královéhradeckého muzea a veřejnosti dovolí nahlédnout „pod pokličku“ své práce. „Představena bude také činnost konzervátorské dílny. Zájemcům o „muzejní kuchyni“ umožní poznat, co vše je třeba udělat proto, aby se předmět, získaný vlastní výzkumnou činností, darem či nákupem, stal součástí sbírkového fondu muzea, a jak je o něj postaráno, aby ho mohly obdivovat i další generace,“ doplňuje k nově otevírané výstavě Dana Mylerová z Muzea východních Čech.

Výstavu s názvem Vše za 100 let bude od října do prosince doprovázet zajímavý interaktivní program, během něhož si návštěvníci mohou zahrát na archeologa, historika, přírodovědce či restaurátora. Ukončení výstavy se plánuje na první lednový týden. 

Další tipy na víkendové akce najdete zde, v naší sekci Kultura

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: V Hradci se sletí čarodějnice a bude se stavět májka

Blížící se filipojakubskou noc, která je spojená s pálením ohňů a čarodějnicemi, mohou Hradečáci prožít už o víkendu. Pálit ohně se budou ve Farářství i u Biskupského gymnázia. Folklorní odpoledne v duchu lidových tradic a stavění máje uvidíte jako každý rok na…
Čtěte více

ZVEME: Na Hradecký majáles, do pravěkého archeoparku i za husity

Hradec čeká jízda na bruslích, velký majálesový průvod, volba nového krále a královny a tradiční Majáles Open-Air, letos v Parku 360 na letišti. Konají se farmářské trhy, Plavecký klub Hradec Králové pořádá Jarní pohár města, otevírá se Archeopark ve Všestarech a čeká…
Čtěte více

ZVEME: V Hradci se bude závodit na horských kolech, "sousedat i souběhat"

Víkend v Hradci Králové nabídne kulturní i sportovní události. Fanoušci fotbalu mohou fandit hradeckým Votrokům, cyklističtí nadšenci mohou závodit na horských kolech v Prima Cupu. Na Malém náměstí se bude konat takzvané Sousedání, v rámci kterého se poběží závod na 5 kilometrů.…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme