Zveme: Sportovci se sejdou na Biřičce, milovníci operet v Bio Central

U Biřičky se sejdou běžci i cyklisti. Zdroj: winter-run.cz
U Biřičky se sejdou běžci i cyklisti. Zdroj: winter-run.cz

Co s blížícím se víkendem? Pokud stále ještě nemáte jasno, možná vám poradí naše tradiční páteční pozvánka. I tentokrát jsme pro vás přichystali několik zajímavých tipů na kulturní a sportovní akce v Hradci Králové. Těšit se můžete na pohádky, divadlo nebo operetu. A samozřejmě tanec – plesová sezona už totiž vypukla naplno. Kdo dává přednost aktivnímu odpočinku, může si vychutnat zimní běh a cyklomaraton kolem Biřičky.

Operetu uvede v přímém přenosu z New Yorku kino Bio Central

Veselá vdova je název nestárnoucí operety Franze Lehára, kterou v sobotu uvede Metropolitní opera v New Yorku.Vychutnat si ji ale můžete i v Hradci Králové. V přímém přenosu a HD kvalitě ji uvede kino Bio Central od 18.45 hodin. Zpívat se bude v novém anglickém překladu Jeremyho Samse, nebudou chybět anglické a české titulky. Lehárovo nejznámější dílo patří mezi divácké hity už od své premiéry v roce 1905. V hlavní roli se představí atraktivní Renée Fleming, která si tak svůj rozsáhlý repertoár, čítající jen v Metropolitní opeře na 22 rolí, rozšíří o ovdovělou pařížskou milionářku Hannu. Vstupenky za 350 korun na téměř tříhodinové představení seženete na pokladně kina Bio Central nebo na internetových stránkách kina.

 

Běžecký závod a cyklomaraton odstartují na Biřičce

Běžecký závod odstartuje v sobotu v 11 hodin, sraz je u rybníka Biřička v restauraci Pavlína. Winter Run se koná za každého počasí a je určen starším osmnácti let. Mladší běžci se mohou zúčastnit pouze s písemným souhlasem zákonného zástupce. Přihlášku si lze podat vyplněním formuláře na internetu, nebo přihlášením v den závodu od 8 do 10 hodin, kde zaplatíte rovněž startovné 200 korun. Výsledky zimního závodu budou vyhlášeny ve 14 hodin. Aktuálně je na akci přihlášeno přes 100 závodníků, kteří si mohou vybírat z tras o délce 4 nebo 8 kilometrů.

Pokud budete mít ještě chuť a sílu, můžete si zde od 13 hodin zajet také Winter Cyklomaraton. Trať měří podle výběru 20 či 40 kilometrů. „Terén nebude pro začátek příliš náročný. Trať vede většinou po širokých lesních cestách, kde se dá bez problémů předjíždět. Převýšení bude přijatelných 600 metrů,“ slibují pořadatelé akce.

Plesová sezona je v plném proudu

Tanci bude patřit sobotní večer. Pokud máte pohyby do rytmu v oblibě, můžete zavítat například na 3. Reprezentační florbalový ples FBK a IBK, který se koná v Kulturním domě Střelnice. Začátek akce je ve 20 hodin a k poslechu i tanci zahraje kapela JEL-BAND pod vedením Vladimíra Jelínka. Na plese nebude chybět předtančení, doprovodný program a půlnoční překvapení. Vstupenku s místenkou zakoupíte za 200 korun mimo jiné i v Informačním centru na Gočárově třídě.

Ve stejném čase se v Adalbertinu koná i  Křesťanský ples. O hudební doprovod se postará orchestr Lucky Band. Vstupenky v ceně od 200 do 250 korun seženete v knihkupectví U Katedrály na Velkém náměstí.

Děti si užijí pohádky a premiéru v Divadle Drak

V naší pozvánce ani tentokrát nezapomínáme na děti. Kdo jsou to pidižvíci? To zjistíte hned v sobotu dopoledne od 10 hodin ve Studiu A v Adalbertinu, kde uvidíte pohádku Pidižvíci loupežníci o tom, jak vyzrát nad zlou čarodějnicí. Zábavná inscenace z dílny hradeckého souboru Studio PH Pohádka je vhodná pro děti od 4 let, vstupenka stojí 50 korun.

V sobotu od 18 hodin si první letošní premiéru odbude Divadlo Drak. Inscenace s názvem A do třetice všeho… je společným dílem Jakuba Vašíčka a Tomáše Jarkovského. Hra je určena nejmenším divákům. „Hra vychází z klasických pohádek, jak je zaznamenali Karel Jaromír Erben, Božena Němcová a další. Inspiruje se slavnou tradicí lidového loutkového a jarmarečního divadla či fenoménem kramářské písně a hledá pro ně nové, současné výrazové prostředky. Trojici příběhů, ve kterých magická trojka hraje trojnásobnou roli, tak budeme vyprávět podobně, jak to lidoví loutkáři dělají už po staletí,“ uvádí Barbora Kalinová z Divadla Drak.

Na pohádku můžete zavítat také v neděli. Od 10 hodin se ve Studiu A v Adalbertinu koná představení nazvané Dvě pohádky na břiše. Představení je určené pro děti od čtyř let a je inspirované pohádkami Karla Jaromíra Erbena Jirka s kozou a staročeskou pohádkou O Lenimírovi a Dobromilovi. Obě pohádky jsou hravé, svěží a nápadité už tím, že herci mají pověšena loutková divadla na břiše. Účinkuje divadlo ANPU Praha, vstupenka stojí 50 korun.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Hradecké Bio Central už ožívá, divadla se na provoz chystají

Kultura ve městě začíná pomalu ale jistě ožívat. Hradecké Bio Central už od pondělí promítá. Přístup do sálů je za daných vládních podmínek. Stejně tak se po více než půlroční pauze chystají rozjet provoz i Divadlo Drak či Klicperovo divadlo. Hradecké multikino Cinestar má zatím…
Čtěte více

Hradecká kina a knihovna se 11. května probudí, divadlo zatím zůstane zavřené

Od pondělí 11. května mohopu některé instituce obnovit provoz, který byl zastaven kvůli koronavirové nákaze. Sály kulturních zaříezní se mohou zaplnit stovkou lidí, samozřejmě za dodržování určitých podmínek rozestupů a použití ochranných pomůcek. V Hradci například činnost…
Čtěte více

Letní kino Širák zahájí sezonu s Frediem Mercurym

Tuto sezónu zahájí letní kino Širák v Hradci Králové hudebním filmem Bohemian Rapsody. Promítat se bude ve středu 5. června ve 21:30. Diváci v letním kině u řeky Orlice uvidí během tří měsíců na pět desítek filmů. Pravidelné promítání skončí na konci srpna. Návštěvnost kina…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme