Štítky: | Kultura | Sport | Pozvánka |

Zveme: po volbách si skočte za kulturou

Jan Vápeník se v premiéře představí už v sobotu | Foto: Klicperovo divadlo
Jan Vápeník se v premiéře představí už v sobotu | Foto: Klicperovo divadlo

Čeká nás víkend, který se většině lidí prodlouží o státní svátek Dne vzniku samostatného Československa, letos připadá na pondělí. Kromě prodlouženého víkendu ale na děti čekají podzimní prázdniny a na dospělé volby do Poslanecké sněmovny. Pokud si po volbách budete chtít zaskočit také za kulturou a třeba si i spravit chuť, přinášíme tipy na víkendové kulturní dění v Hradci Králové. V noci ze soboty na neděli si pak nezapomeňte posunout ručičky hodinek o jednu hodinu zpět, mění se totiž letní čas na zimní. 

Klicperovo divadlo: Když se soudce ocitá v nesnázích

Klicperovo divadlo o víkendu uvede svou druhou premiéru v sezóně a tentokrát se diváci mohou těšit na komedii. Že půjde o dobrou zábavu naznačuje už i samo herecké obsazení. V hlavní roli hry s názvem Soudce v nesnázích totiž uvidíme původem ostravského herce Jana Vápeníka, kterému jako novomanželka bude na jevišti sekundovat krásná blondýna Helena Plecháčková. Mezi dalšími hereckými jmény, která v této situační a konverzační komedii najdeme, jsou třeba Matěj Anděl, kterého hradecký divák zná z inscenace Richard III. anebo Marta Zaoralová, Lenka Loubalová či Pavlína Štorková. 

Režije britské hry od Arthura Wing Pinera, která se v Čechách doposud na divadelních prknech neobjevila, se ujal Šimon Dominik. „Myslím, že Soudce v nesnázích je výbornou příležitostí vyzkoušet si komediální kvality našeho souboru na klasickém žánru, který v sobě propojuje konverzační a situační komedii,“ uvedla před premiérou Jana Slouková, dramaturgyně Klicperova divadla a dodala, že podobnou hru divadlo už dlouho na repertoáru nemělo. 

Co všechno se semele ve vykřičeném hotelu či u policejního soudu se přijďte přesvědčit na hlavní scénu Klicperova divadla už tento pátek v předpremiéře anebo v sobotu v premiérovém uvedení. Program Klicperova divadla najdete také na našich stránkách.

Metropolitní opera v Bio Central: Když má nos nožičky

Na vážnější strunu se bude v sobotu večer těsně před sedmou hodinou hrát v kině Bio Central. Na vyznavače opery čeká další z řady představení Metropolitní opery v New Yorku. Ovšem tentokrát bude ona vážná hudba rezonovat rozverností a hravostí, a to v prvotině od Dimitrije Šostakoviče, která nese název Nos. A skutečný nos ve velikosti dospělého člověka také diváci skutečně uvidí. Neotřelé výtvarné provedení scény je kromě pěvěckých výkonů dalším velkým lákadlem operní inscenace z New Yorku. 

Opera Nos vznikla na motivy Gogolovy satirické povídky a skladatel Šostakovič ji napsal ve věku pouhých 22 let. Při svém prvním uvedení v roce 1930 v Leningradu se setkala s nadšenou odezvou publika. O pouhých šest let později i na popud Stalina upadla v zapomnění. Víkendový program Bio Central najdete zde.

Tipy na víkend ve zkratce: vláčky, hokej, státní svátek

Hlavní vlakové nádraží v Hradci Králové je ještě do pondělí 28. října plné kromě velkých a skutečných vlaků také teď miniaturních. Probíhá zde totiž výstava modelů železnic, kterou už tradičně v tomto podzimní čase připravil Klub železničních modelářů z Hradce Králové. 

V pozvánce nemůže chybět extraligový hokej. V neděli od půl šesté čeká na královéhradeckém zimním stadionu tým Mountfield HK střetnutí s týmem z Karlových Varů

Oslavy dne vzniku samostatného československého státu se v Hradci Králové uskuteční v pondělí 28. října od 9 do 16 hodin na Masarykově náměstí. „Bude zde připraven kulturní a společenský program i trh lidové tvorby a uměleckých řemesel. Slavnostní akt u pomníku T. G. Masaryka spojený s předáváním medailí se uskuteční v 10 hodin,“ informovala Magdalena Vlčková, tisková mluvčí města.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: V Hradci se sletí čarodějnice a bude se stavět májka

Blížící se filipojakubskou noc, která je spojená s pálením ohňů a čarodějnicemi, mohou Hradečáci prožít už o víkendu. Pálit ohně se budou ve Farářství i u Biskupského gymnázia. Folklorní odpoledne v duchu lidových tradic a stavění máje uvidíte jako každý rok na…
Čtěte více

ZVEME: Na Hradecký majáles, do pravěkého archeoparku i za husity

Hradec čeká jízda na bruslích, velký majálesový průvod, volba nového krále a královny a tradiční Majáles Open-Air, letos v Parku 360 na letišti. Konají se farmářské trhy, Plavecký klub Hradec Králové pořádá Jarní pohár města, otevírá se Archeopark ve Všestarech a čeká…
Čtěte více

ZVEME: V Hradci se bude závodit na horských kolech, "sousedat i souběhat"

Víkend v Hradci Králové nabídne kulturní i sportovní události. Fanoušci fotbalu mohou fandit hradeckým Votrokům, cyklističtí nadšenci mohou závodit na horských kolech v Prima Cupu. Na Malém náměstí se bude konat takzvané Sousedání, v rámci kterého se poběží závod na 5 kilometrů.…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme