Štítky: | Kultura | Sport | Pozvánka |

Zveme: opera v HD anebo raději zimní závody aut?

Foto z loňského závodu | Zdroj: hvracingteam.cz
Foto z loňského závodu | Zdroj: hvracingteam.cz

Tento víkend zveme na kombinaci předního operního umění s moderními technologiemi a v obraze ve vysokém rozlišení. V kině Centrál se totiž bude promítat další z řady oper z New Yorku. 

Druhá pozvánka míří na automobilové fanoušky a milovníky závodů. Na královéhradeckém Czechringu se v sobotu pojede zimní rallye. Zúčastnit se může každý zájemce, stačí zaplatit startovné a řádně si zazávodit.

Newyorská opera v kině

Do hradeckého artového kina Centrál po měsíci znovu zavítají špičkové operní výkony. V sobotu od tři čtvrtě na sedm začíná další z přímých přenosů z Metropolitní opery New York. Titulem budou potěšeni příznivci skladatele Verdiho, zazní jeho opera Rigoletto.

„Verdiho kulaté narozeniny oslavíme vystoupením jednoho z nejlepších světových představitelů Rigoletta současnosti, srbského barytonisty Željka Lučiče,“ popsali organizátoři přímých přenosů. Doplnili také, že nová inscenace amerického divadelního a filmového režiséra Michaela Mayera je zasazena do dekadentního prostředí neony ozářeného světa šedesátých let minulého století v Las Vegas. Režisér představení je mimojiné držitelem prestižní ceny Tony.

Námětem pro libretto byla divadelní hra Victora Huga Král se baví z roku 1832. Ožehavé téma a kritika na panovníka však už tehdy narazila na tvrdé odmítnutí ze strany cenzury. Stejný osud se nevyhnul ani opeře. „Oproti původní verzi musela být postava krále změněna na postavu vévody, protože bylo nepřípustné osočovat krále z podobně zavrženíhodného chování,“ lákají organizátoři na pohnutý osud operního díla.

Přímý přenos opery Rigoletto začne v sobotu 16. února v 18,45 hodin ve velkém sále Bio Centrál.

Zimní hradecká rallye

Automobilová rallye v zimních podmínkách čeká na své diváky v sobotu na autodromu v Hradci Králové, který je součástí Festivalparku. 

Depo se pro závodníky otevře v sedm hodin ráno, ale první tréninkové jízdy budou k vidění až kolem deváté. 

Ostrý start se odmávne ve dvě hodiny odpoledne. Závodit může kdokoliv ze zájemců. Podmínkou je samozřejmě zaplacení starovného a mít s čím závodit. Na trať vyjedou vždy dva vozy, pak bude následovat 30 sekund pauza a po ní se na trať vrhnou další dva závodníci. 

Finále závodu organizátoři odhadují na 17. hodinu, poté také vyhlásí výsledky a konečné pořadí závodících. 

Foto z představení Rigoletto | Zdroj: Bio Centrál Foto z představení Rigoletto | Zdroj: Bio Centrál

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: V Hradci se sletí čarodějnice a bude se stavět májka

Blížící se filipojakubskou noc, která je spojená s pálením ohňů a čarodějnicemi, mohou Hradečáci prožít už o víkendu. Pálit ohně se budou ve Farářství i u Biskupského gymnázia. Folklorní odpoledne v duchu lidových tradic a stavění máje uvidíte jako každý rok na…
Čtěte více

ZVEME: Na Hradecký majáles, do pravěkého archeoparku i za husity

Hradec čeká jízda na bruslích, velký majálesový průvod, volba nového krále a královny a tradiční Majáles Open-Air, letos v Parku 360 na letišti. Konají se farmářské trhy, Plavecký klub Hradec Králové pořádá Jarní pohár města, otevírá se Archeopark ve Všestarech a čeká…
Čtěte více

ZVEME: V Hradci se bude závodit na horských kolech, "sousedat i souběhat"

Víkend v Hradci Králové nabídne kulturní i sportovní události. Fanoušci fotbalu mohou fandit hradeckým Votrokům, cyklističtí nadšenci mohou závodit na horských kolech v Prima Cupu. Na Malém náměstí se bude konat takzvané Sousedání, v rámci kterého se poběží závod na 5 kilometrů.…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme