Zveme: O víkendu nás čeká pravěká plavba, Královský ples i pohádky

Královský ples se letos uskuteční poprvé. Zdroj: Mountfield HK
Královský ples se letos uskuteční poprvé. Zdroj: Mountfield HK

Co všechno na nás čeká tento víkend v Hradci Králové? Třeba vůbec první ročník Královského plesu, jehož patronem je hokejový klub Mountfield HK. Kromě toho můžete vyrazit do knihovny na velmi zajímavou výstavu o kanadských indiánech nebo si například udělat výlet do nedalekého Archeoparku pravěku ve Všestarech. Z nabídky si jistě vyberou i děti. Na veselé pohádky je zve Divadlo Drak i Adalbertinum.

Premiéru komorního psychologického dramatu uvedou Jesličky

První dnešní pozvánku pro vás máme ještě na dnešní večer. V hradeckém Divadle Jesličky Josefa Tejkla, které najdete v Třebechovické ulici, v 19:30 začíná premiéra inscenace pojmenované Ten druhý. V komorním psychologickém dramatu hrají Tereza Vodochodská, Zdeněk Tesař a také Josef Jan Kopecký. Představení trvá 90 minut a nudit se prý rozhodně nebudete.

Od pravěké Expedice Monoxylon uplynulo 20 let

Archeopark pravěku v nedalekých Všestarech si na tento víkend připravil v rámci Dnů živé archeologie program pojmenovaný Expedice Monoxylon. O co přesně jde? V letech 1995 a 1998 proběhly plavby podle vzoru pravěkých mořeplavců ve vlastnoručně vydlabaných člunech po Egejském a Středozemním moři. Na dvacet let staré dobrodružství nyní archeopark ve Všestarech zavzpomíná společně s tehdejšími účastníky neobyčejné akce.

Program probíhá v sobotu a v neděli od 9 do 16 hodin. V sobotu přesně ve 14 hodin začíná beseda s účastníky obou expedic. Po oba dva dny je od 11 a 13 hodin v plánu promítání s komentářem účastníka expedice. Po celou dobu vyplouvá také výprava pro nejmladší návštěvníky a je zde rovněž připraven dětský koutek. Plné vstupné činí 100 korun, snížené 60 korun. Rodinná vstupenka vás vyjde na 220 korun.

Na plese si zatančí i hokejisté z Mountfieldu HK

Královský ples je jednou z nejočekávanějších únorových akcí. A to nejen proto, že v ceně vstupenky je od 20.30 do 22.30 pivo zdarma. První ročník exkluzivního plesu pro širokou veřejnost zaštiťuje hokejový klub Mountfield HK a uskuteční se 7. února v Kongresovém centru Aldis od 19.30 hodin. Na akci nebude chybět celé A-mužstvo extraligového klubu Mountfield HK, kromě toho zde na všechny přítomné čeká vystoupení houslisty Jaroslava Svěceného, módní přehlídka, taneční vystoupení školy Bonstep, půlnoční soutěž, ve které organizátoři slibují hodnotné ceny a samozřejmě spousta tance a zábavy.

Vstupenky na Královský ples jsou stále ještě v prodeji. Stojí 350 korun a prodávají se v prodejně Maxhokej na rohu zimního stadionu, v obchodě s módou v Havlíčkově ulici a také v infocentru na Gočárově třídě.

Na kanadské indiány láká výstava v městské knihovně

Velmi zajímavá výstava fotografií s názvem Ni-tsi-ta-pi: Kanadští indiáni je také tuto sobotu od 8 do 12 hodin ke zhlédnutí v knihovně města ve Wonkově ulici. Výstava trvá až do 27. února, vypravit se tak na ni můžete i v následujícím týdnu.

Expozice v galerii knihovny přibližuje dnešní život indiánů a jejich dochované tradice. Připravil ji východočeský cestovatel a srdcem indián Vladimír Prachař, který pravidelně navštěvuje indiánské rezervace v západní Kanadě. Fotografie doplňují modlitební artefakty a další předměty, využívané na indiánských slavnostech od nepaměti až do dnešních dnů. Součástí výstavy je také malé tee-pee a další zajímavé exponáty. 

Na dětské pohádky do Divadla Drak i Adalbertina

Na děti i tento víkend čeká několik pěkných pohádek. Vyrazit na ně můžou například do Divadla Drak. V sobotu od 16 hodin je tu na programu Kolotoč pohádek. Děti se mohou těšit na tři lidové pohádky: o Jeníčkovi a Mařence, O velké řepě a O kohoutkovi a slepičce. V loutkových pohádkách určených pro děti od tří let nechybí ani živá hudba. Lístky zakoupíte za 80 korun.

Na další pohádky zve tento víkend také Studio A královéhradeckého Adalbertina. Loutkové představení o tom, jak zvířátka vyzrála na hloupého vlka, se jmenuje My se vlka nebojíme a začíná v sobotu v 10 hodin dopoledne. Pohádka je pro děti od tří let a zahraje ji Hradecké Amatérské Divadlo loutek. Druhé představení s názvem Králíci z klobouku začíná ve stejném čase v neděli. Příběh oblíbených králíků Boba a Bobka je plný písniček a do Hradce s ním zavítá brněnské divadlo Špílberg. V obou případech vás vstupenka vyjde na 50 korun.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: V Hradci se sletí čarodějnice a bude se stavět májka

Blížící se filipojakubskou noc, která je spojená s pálením ohňů a čarodějnicemi, mohou Hradečáci prožít už o víkendu. Pálit ohně se budou ve Farářství i u Biskupského gymnázia. Folklorní odpoledne v duchu lidových tradic a stavění máje uvidíte jako každý rok na…
Čtěte více

ZVEME: Na Hradecký majáles, do pravěkého archeoparku i za husity

Hradec čeká jízda na bruslích, velký majálesový průvod, volba nového krále a královny a tradiční Majáles Open-Air, letos v Parku 360 na letišti. Konají se farmářské trhy, Plavecký klub Hradec Králové pořádá Jarní pohár města, otevírá se Archeopark ve Všestarech a čeká…
Čtěte více

ZVEME: V Hradci se bude závodit na horských kolech, "sousedat i souběhat"

Víkend v Hradci Králové nabídne kulturní i sportovní události. Fanoušci fotbalu mohou fandit hradeckým Votrokům, cyklističtí nadšenci mohou závodit na horských kolech v Prima Cupu. Na Malém náměstí se bude konat takzvané Sousedání, v rámci kterého se poběží závod na 5 kilometrů.…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme