Zveme: Nad letištěm se prolétnou vrtulníky i stíhačky, do centra zavítá královna Eliška

Královna Eliška městu potvrdí jeho práva už tento víkend
Královna Eliška městu potvrdí jeho práva už tento víkend | autor: hradeckralove.cz

Rozloučení s prázdninami bude tento víkend v Hradci Králové i jeho okolí skutečně velkolepé. Vybrat si totiž můžete hned z několika akcí, které určitě budou stát za to. Ať už zavítáte na leteckou přehlídku CIAF, nebo na středověké slavnosti do centra města, určitě se nebudete nudit. Kromě toho tu pro vás máme tip na netradiční závody do pevnosti Josefov či na rockový koncert do amfiteátru na Chlumu.

Letecká přehlídka CIAF láká na akrobatické lety i ukázky záchranných akcí

Téměř stovka letadel a vrtulníků se tento týden „slétne“ na hradecké letiště. Sobota a neděle totiž bude patřit 23. ročníku letecké show CIAF. Letos se můžete těšit například na vrtulník Mi-24/35 z 221. vrtulníkové letky z 22. základny vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou ve speciální kamufláži, se kterou dostal ocenění za nejlepší kamufláž na NATO Tiger Meet 2016. Na akci uvidíte i ukázku sportu, který vychází ze záchrany lidského života pomocí vrtulníku, účast potvrdila také akrobatická skupina Baltic Bees. Kromě toho se můžete těšit i na řadu pozemních ukázek. Otevřeno bude po oba dva víkendové dny od 8 do 17 hodin, letový program začíná vždy úderem jedenácté. Vstupenku zakoupíte za 300 korun na jeden den, děti do 15 let a ZTP mají vstup zdarma. Na letiště můžete využít speciální kyvadlovou dopravu, kterou vypravil dopravní podnik. Cestující bude nabírat mezi zastávkami Terminál hromadné dopravy a Letiště.

Královna Eliška opět po roce navštíví Hradec

Královna Eliška Rejčka opět po roce zavítá do Hradce Králové. Její patnácté zastavení ve východočeské metropoli odstartuje tradiční slavnosti, které budou v pátek a v sobotu probíhat v centru města. „Po oba dny budou diváky na několika scénách bavit středověcí muzikanti, tanečnice, kejklíři a další komedianti. Dětská scéna v Žižkových sadech nabídne malým i velkým divákům nejen  netradiční hry a klání, ale též mnoho zábavy a poučení. Uskuteční se zde mimo jiné i ukázky jezdeckého umění a sokolnictví. Program zpestří vystoupení pouličních divadel a ukázky šermířského umění středověkých rytířů,“ slibují pestrý program organizátoři akce. Chybět samozřejmě nebude ani bohaté občerstvení a také lidový jarmark s ukázkami tradičních řemesel.

Pokud chcete zamávat přímo královně a její družině, nezapomeňte přijít v sobotu ve 14 hodin ke katedrále na Velké náměstí. Právě tam totiž šlechtična potvrdí městu jeho práva. Slavnosti vyvrcholí koncertem a ohňostrojem. V souvislosti s příjezdem královny počítejte s omezeným parkováním v centru města.

Amfiteátr na Chlumu se rozloučí s létem rockovým koncertem

Amfiteátr na Chlumu se v sobotu večer rozloučí s letošní vydařenou letní sezonou. Poslední akci tohoto léta si tu můžete užít i vy. A to jak už tu bývá tradicí s rockovou muzikou. „A je tu před námi trochu muziky. Jako již každoročně přivítáme Vaťáky a podpoří je výborný GreenDay revival,“ slibují zážitek pořadatelé akce. Ta začíná přesně ve 20 hodin, areál lesního divadla je otevřen už o dvě hodiny dříve.

Josefovskou pevnost oživí překážkový závod

Poslední dnešní tip, který pro vás máme, vás zve do Josefova, na populární překážkový závod Inov -8 Gladiator Race. Netradiční akce přinese atraktivní podívanou, během dvou dnů tam na trať vyběhne kolem dvou tisíc závodníků. Jako první se poběží noční tříkilometrový závod, který už dnes ve 20 hodin a 15 minut. Účastníci by při něm měli zvládnout celkem deset překážek v terénu, podzemních kasematech i v opuštěných budovách pevnosti. V sobotu dopoledne se v Josefově poběží dětský závod a hned po něm očekávaný hlavní denní závod. Ten měří deset kilometrů a na závodníky čeká více než 30 překážek. Závodit lze ve dvojicích, čtyřčlenných týmech i sám za sebe. „Chybět nebude brodění v řece, prudké výběhy, podzemní chodby a najde se i nějaké to blátíčko,“ slibují organizátoři akce. Večer pak zakončí afterparty s koncertem několika kapel. Po oba dva dny si navíc budete moci prohlídnout vojenskou pevnost, otestovat jízdu na koloběžce, zakoupit si sportovní boty a oblečení a chybět tu nebudou ani stánky s občerstvením.

Zobrazit všechny akce na tento víkend

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Slavnosti královny Elišky ani letecká show září v Hradci nezpestří

Dvě oblíbené hradecké akce, Slavnosti královny Elišky a letecká přehlídka CIAF, se ani v letošním roce neuskuteční. Důvodem tentokrát není pandemie ale finanční problémy. K tomu, že se akce neuskuteční, se rozhodli sami organizátoři. Pořadatelé Slavností královny Elišky i přes…
Čtěte více

Škrtů v kultuře se vedení města nevzdá, některé festivaly zaniknou, jiní budou redukovat programy

Škrty v rozpočtu Calendarium Regina způsobily bouři na hradeckém kulturním rybníčku. Jak jsme již informovali, město se rozhodlo na kulturních akcích v roce 2020 ušetřit tři miliony korun. Některé projekty se tak dočkaly pokrácení dotací a jejich pořadatelé se rozhodli svou…
Čtěte více

Zveme: Na dětský den do rytířského hradiště, za veterány a na Slavnosti královny Elišky

Tento víkend bude v Hradci Králové nabitý událostmi - historické centrum města se oblékne do středověkého hávu, přijede totiž královna Eliška Rejčka se svou družinou. Můžete absolvovat noční prohlídku na Bílé věži či pozorovat zvoníky, jak nahoře rozezní zvon Augustin. Na…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme