Štítky: | Pozvánka | HC Mountfield HK | derby |

Zveme: Na Masarykově náměstí začínají vánoční trhy, hokejisté se chystají na dýchánek s Pardubicemi

| autor: hradeckralove.cz

Třetí adventní víkend je v Hradci Králové naplněný vánoční atmosférou - začínají tradiční předvánoční trhy na Masarykově náměstí, malý advent i s česko-polskými zvyky se bude slavit na Šrámkově statku v Pileticích a jak to bylo s Ježíškem v pravěku prozradí malým i velkým zvědavcům v Archeoparku ve Všestarech.  

Ve sportovních pozvánkách dostane hlavní slovo východočeské derby Hradce s Pardubicemi. Fanoušci už teď bijí na poplach a nikdo neočekává vánoční pohodové posezení u svařáčku.  

Vánoční trhy na Masarykově náměstí budou také plné hudby a soutěžení

Už po jedenácté se třetí a čtvrtý adventní týden zaplní královéhradecké Masarykovo náměstí stánky. Letošní tradiční trhy vypuknou v sobotu 13. prosince a i letos se návštěvníci mohou těšit na vánoční atmosféru Hradce, nákupy, ale také na víkendový doprovodný program. Ten zaplní hry a soutěže, stejně jako dobrá hudba, která na trzích nemůže chybět. V letošním roce se na vystoupení na Masarykově náměstí připravuje na příklad Gentleman Singers, sbor Jitro, kapela Klapeto, folklórní soubor Červánek a další hudebníci.

A co slibují samotné vánoční trhy? „Výčet sortimentu by byl téměř nekonečný. Prodejci z celé republiky nabídnou například hračky, množství keramiky a bižuterie, svíčky, batiku, košile, knížky, broušené kameny, klobouky, kožešinové výrobky,“ vyjmenovává za organizátory z královéhradeckého Adalbertina Petr Švihlík. Bohatá bude i paleta laskomin a dobrot, do kterých už neodmyslitelně patří medovina, punč anebo pečené kaštany.

Vánoční trhy na Masarykově náměstí se otevřou v sobotu 13. prosince a potrvají do 21. prosince, návštěvníkům budou k dispozici vždy od 9 do 18 hodin a na doprovodný program se mohou vydat od 13 do 16 hodin. „O třetí a čtvrté adventní neděli, to je 14. a 21. prosince, v 16 hodin, po ukončení programu na Masarykově náměstí, se mohou návštěvníci přesunout do nádherných prostor Městské hudební síně k poslechu adventních koncertů,“ láká ještě na dobarvení pohodové vánoční atmosféry Petr Švihlík. 14. prosince zazní barokní mše na texty latinské a české od Josefa Schreiera v podání Novobydžovského chrámového sboru a za doprovodu kantorů ze ZUŠ Střezina. Poslední adventní neděli pak přijde do Hudební síně zahrát trombonové kvarteto Lucie Houdkové.

Malý advent oživí zimní Šrámkův statek

K dalším čistě adventním víkendovým akcím patří také Malý advent na Šrámkově statku v Pileticích. V sobotu 13. prosince nabídne bohatý program od 10 do 16 hodin, pobaví se při něm celá rodina. Na děti čekají tvůrčí workshopy, na maminky ukázky pečení chleba či řemeslnický minitrh a na tatínky třeba zpívání u vánočního stromečku anebo výstava betlémů a jesliček. Sobotní celodenní akci doprovodí také poznávání adventních tradic v česko-polském pohraničí

Jak to bylo s vánočním časem v pravěku?

A jak to bylo s adventem a Vánocemi v pravěku? Co a jak slavili naši pradávní předkové v zimním období? Odpovědi na tyto otázky můžete po celý víkend hledat v Archeoparku ve Všestarech nedaleko Hradce Králové.

„Uvidíte a stanete se účastníky rituálního obřadu, vyrobíte si kultovní závěsky z keramiky, blíže se seznámíte s figurkami tzv. "Venuší" . Uvidíte, uslyšíte a vyzkoušíte si hru na pravěké hudební nástroje,“ to všechno slibují organizátoři dalších Dnů živé archeologie.

Fanoušci, zapojte se do chorea!

Ve třetí adventní víkendové pozvánce nemůže chybět zmínka o hokejovém derby, ve kterém se na hradeckém zimním stadionu postaví Mountfield HK proti Pardubicím.

Východočeská hokejová bitka začíná o půl šesté v neděli. Fanoušci rozhodně neočekávají žádnou pohodovou vánoční besídku a už v půlce týdne vyzvali všechny další podporovatele domácích k zapojení se do akce – chystá se totiž celosektorové choreo!

A tentokrát se do něj mohou, tedy vlastně musí, zapojit i ti fanoušci, kteří budou sedět na tribuně na straně střídaček. „Nepůjde přitom o nic složitého. O první komerční pauze zápasu, tedy v první třetině, divák zvedne nad hlavu barevný kartón, který pro něj bude na jeho místě připraven,“ vysvětlil za hradecký hokejový klub Lukáš Štěrovský.

Podobné akce byly k vidění na zimním stadionu v Hradci Králové i v minulosti a vždy se setkaly s velkým ohlasem u diváků i samotných hráčů.V duchu této tradice vás tedy prosíme, abyste kartony, jež budou spolu s informacemi připraveny na vašich místech, neničili a využili je k jejich účelu – tedy podpoře královéhradeckých hokejistů,“ vyzývá hradecké fandy klub Mountfield HK.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: V Hradci se sletí čarodějnice a bude se stavět májka

Blížící se filipojakubskou noc, která je spojená s pálením ohňů a čarodějnicemi, mohou Hradečáci prožít už o víkendu. Pálit ohně se budou ve Farářství i u Biskupského gymnázia. Folklorní odpoledne v duchu lidových tradic a stavění máje uvidíte jako každý rok na…
Čtěte více

ZVEME: Na Hradecký majáles, do pravěkého archeoparku i za husity

Hradec čeká jízda na bruslích, velký majálesový průvod, volba nového krále a královny a tradiční Majáles Open-Air, letos v Parku 360 na letišti. Konají se farmářské trhy, Plavecký klub Hradec Králové pořádá Jarní pohár města, otevírá se Archeopark ve Všestarech a čeká…
Čtěte více

ZVEME: V Hradci se bude závodit na horských kolech, "sousedat i souběhat"

Víkend v Hradci Králové nabídne kulturní i sportovní události. Fanoušci fotbalu mohou fandit hradeckým Votrokům, cyklističtí nadšenci mohou závodit na horských kolech v Prima Cupu. Na Malém náměstí se bude konat takzvané Sousedání, v rámci kterého se poběží závod na 5 kilometrů.…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme