Štítky: | Kultura | Sport | Pozvánka |

Zveme: Na jednom břehu a na kole okolo Hradce

Na jednom břehu startuje letos pod střechou | Foto: J. Hřebíček
Na jednom břehu startuje letos pod střechou | Foto: J. Hřebíček

Čeká nás upršený víkend, ale i tak se můžeme v Hradci Králové těšit na plno zajímavých akcí po oba volné dny. V sobotu se královéhradeckým Adalbetinem rozezní hudba ve stylu word music, uskuteční se už jedenáctý ročník festivalu Na jednom břehu. Pro nepříznivé počasí se ale letos přesune pod střechu. 

V neděli se na kolech můžete vydat na již tradiční cyklomaraton s názvem Okolohradce. 

A jak začít víkend? V pátek vyražte na Královéhradeckou muzejní noc, která od podvečerních hodin do půlnoci zdarma zpřístupní muzea a galerie v Hradci Králové.

Na jednom břehu se potkají příznivci globální hudby

Nejen královéhradečtí hudební fajnšmekři se už v sobotu mohou těšit na další ročník festivalu Na jednom břehu. „Letošní jedenáctý festivalový ročník nabídne na dvou scénách tři zahraniční a několik českých kapel. A protože se koná na Den dětí, propukne tu v odpoledních hodinách Mejdan pro děti: pro ty nad metr až do deseti,“ láká organizátorka Martina Součková.

Podrobný program festivalu Na jednom břehu najdete zde.

Mezi hvězdy letošního ročníku organizátoři řadí newyorské umělce pod názvem Hazmata Modina, kteří chtějí svou hudbou dokázat, že blues umí krásně komunikovat s publikem a je i trochu prostopášné. „Nechceme, aby se publikum pouze cítilo dobře. Je potřeba ho svést a uvést do pohybu. Hazmat Modine jsou post-jugbandová kapela, žádné nostalgické retro,“ popisuje Martina Součková.

Další zahraniční zajímavostí bude balkánská dechovka s prapodivným názvem Million Dollar Mercedes Band, do Hradec Králové doputují až z horkého Madridu. 

Festival začíná v sobotu už od 14 hodin dětským dnem, hlavní program je naplánován od 17 hodin až do brzkého rána. Úvod si ale vezme „do parády“ projekt Drum-in hradeckého bubeníka Miloše Dvořáčka, který se už ve čtyři hodiny odpoledne chopí bubnů a zahajovacího rituálu.

Letošní roční se kvůli nepřízni počasí přesouvá z Letního kina Širák pod střechu Adalbertina. To ale omezuje počet účastníků na pouhých 400. Vstupenky je možné zakoupit přímo na místě za 350 korun, v předprodeji jsou o sto korun levnější a účastníci mají jistý vstup.

Divadlo na Chlumu uvede předpremiéru z Prahy

Lesní amfiteátr na Chlumu, který už tradičně pořádá divadelní představení pod otevřeným nebem, se pro tentokrát přesouvá do alternativního prostoru Stodola na Lípě a v sobotu večer uvede v předpremiéře hru s názvem Můžu k Tobě?

Děj této komedie, která je napsána pro soubor Divadla Artur z Prahy, se odehrává v psychiatrické ordinaci doktora Flojda a v místním bistru před ordinací, které vede paní Kubíčková a které slouží jako čekárna pro pacienty.

Více prozrazovat je zbytečné, protože už samo obsazení hry slibuje dobrý divadelní zážitek – uvidíme Lukáše Vaculíka, Ivanu Jirešovou, Báru Mottlovou, Veronikua Novou anebo Petra Jablonského. Představení začíná v 19 hodin a vstupné v předprodeji činí 100 korun a přímo na místě 120 korun.

Nedělní cyklomaraton se prožene okolo Hradce

Tradičně první červnovou neděli startuje v Hradci Králové jeden z největších sportovních podniků v našem kraji. Cyklistický závod Okolohradce se letos pojede v neděli 2. června a to už podesáté. „Kromě profesionálních cyklistů a hobby jezdců, kteří si vybírají ze dvou tratí dlouhých 30 anebo 60 kilometrů, si však na své na tratích v okolí Hradce Králové přijdou i rodiny s dětmi,“ slibují pořadatelé cyklomaratonu, který do Hradce Králové doputuje z Olomouce.

Pro děti jsou v dopoledních hodinách připraveny závody Waterr sport dětského poháru, ale také skákací hrad, soutěže, elektronické hry a další doprovodný program.

Pro ty cyklisty, kteří se rádi projedou na kole, ale dávají přednost pohodovému tempu namísto závodění, je určena Open jízda. „Na značenou trať dlouhou 30 kilometrů se mohou zájemci vydat zdarma, ale také bez nároku na startovní číslo, pamětní dárek, občerstvení a další drobnosti, jež jsou součástí startovného u výše uvedených tratí. Hlavní závod na 60 kilometrů startuje v půl dvanácté, závod na 30 kilometrů a Open jízda o deset minut později,“ zve všechny Tomáš Pavel z organizačního týmu. Zajímavostí letošního Okolohradce bude také závod koloběžek.

Start i cíl závodu je na Všesportovním stadionu (pod lízátky) a startovné činí 400 korun. Už nyní je přihlášeno kolem 650 závodníků.

Na jednom břehu | Foto: J. Hřebíček Na jednom břehu | Foto: J. Hřebíček
Můžu k Tobě uvidíme v předpremiéře na Chlumu Můžu k Tobě uvidíme v předpremiéře na Chlumu
Cyklomaraton Okolohradce se pojede už v neděli | Foto: Okolohradce Cyklomaraton Okolohradce se pojede už v neděli | Foto: Okolohradce
Cyklomaraton Okolohradce | Foto: Okolohradce Cyklomaraton Okolohradce | Foto: Okolohradce

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: V Hradci se sletí čarodějnice a bude se stavět májka

Blížící se filipojakubskou noc, která je spojená s pálením ohňů a čarodějnicemi, mohou Hradečáci prožít už o víkendu. Pálit ohně se budou ve Farářství i u Biskupského gymnázia. Folklorní odpoledne v duchu lidových tradic a stavění máje uvidíte jako každý rok na…
Čtěte více

ZVEME: Na Hradecký majáles, do pravěkého archeoparku i za husity

Hradec čeká jízda na bruslích, velký majálesový průvod, volba nového krále a královny a tradiční Majáles Open-Air, letos v Parku 360 na letišti. Konají se farmářské trhy, Plavecký klub Hradec Králové pořádá Jarní pohár města, otevírá se Archeopark ve Všestarech a čeká…
Čtěte více

ZVEME: V Hradci se bude závodit na horských kolech, "sousedat i souběhat"

Víkend v Hradci Králové nabídne kulturní i sportovní události. Fanoušci fotbalu mohou fandit hradeckým Votrokům, cyklističtí nadšenci mohou závodit na horských kolech v Prima Cupu. Na Malém náměstí se bude konat takzvané Sousedání, v rámci kterého se poběží závod na 5 kilometrů.…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme