Štítky: | Pozvánka |

Zveme: Malérečky na Šrámkově statku oživí dávné tradice a umění

Malérečky se setkají v Pileticích na Šrámkově statku | Foto: HKVS
Malérečky se setkají v Pileticích na Šrámkově statku | Foto: HKVS

Svátky jara, které nás čekají o prodlouženém víkendu, můžete v Hradci Králové oslavit v Pileticích ve Šrámkově statku. V jeho roubeném stavení se sejdou malérečky z Klubu lidové tvorby a představí nejrůznější techniky zdobení velikonočních kraslic. Velikonoce na statku probíhají už od Zeleného čtvrtka. Velikonoční program se chystá i v Malšovicích v Rodinném centru Pohoda. Na Bílou sobotu sem mohou zavítat malí i velcí zájemci na tvůrčí worshopy, ale i na malý velikonoční jarmark. Poslední pozvánka míří za Votroky, kteří o Velikonoční neděli budou spolu s Ústím nad Labem "koledovat" pod Lízátky.

Šrámkův statek zaplní návštěvníci i velikonoční tradice

Velikonoční víkend v Hradci Králové bude bohatý na tradice. Slavit se bude, stejně jako v předchozích letech, i na Šrámkově statku v Pileticích. „Na Šrámkově historické usedlosti mohou zájemci obdivovat například bohatou sbírku kraslic Klubu lidové tvorby v rámci akce „Velikonoce na statku“. Výstava bude pro návštěvníky otevřena v tomto naprosto stylovém prostředí od Zeleného čtvrtka až do Pondělí velikonočního, vždy od 10 do 16 hodin,“ zve Petr Švihlík z Adalbertina.

Kromě velikonoční výstavy budou po všechny dny v roubené chalupě předvádět členky Klubu lidové tvorby některé techniky zdobení kraslic jako je drátkování anebo zdobení voskem a slámou. Navíc ukáží i tradiční paličkování, tkaní a síťování. „Návštěvníkům se tak od čtvrtka až do pondělí skýtá možnost vyzkoušet si šikovnost vlastních rukou pod laskavým dohledem zkušených „maléreček“,“ doplňuje k bohatému programu na Šrámkově statku Petr Švihlík.

Svůj um představí také žáci Základní školy Pouchov a dalších školských zařízení a návštěvníkům je k dispozici i stálá národopisná expozice hospodářských, řemeslnických, kuchyňských a zařizovacích předmětů, které ilustrují život na vesnici na přelomu 19. a 20. století. 

Na Velikonoce v pohodě se vydejte do Pohody

Další velikonoční program najdou zájemci také v Rodinném centru Pohoda v hradeckých Malšovicích, kde se mohou v duchu jarních svátků pobavit po celé sobotní dopoledne.

Pracovníci rodinného centra připravili workshopy pro děti i dospělé. „Návštěvníci si mohou vyzkoušet pletení pomlázky, barvení velikonočních vajíček v cibuli, pečení jidáše nebo si namalovat velikonoční ozdoby“, zve koordinátorka akce Michaela Nová z obecně prospěšné společnosti Prostor Pro.

Připraveno bude i občerstvení z tradičních velikonočních pokrmů a malý jarmark s ručně vyráběnými předměty regionálních řemeslníků. Na Velikonoce v Pohodě bude volný vstup a platit se budou pouze kreativní workshopy, začíná se v 9 hodin ráno a konec je naplánován na jednu hodinu po obědě.

Kdo si na Velikonoční neděli odveze koledu? Votroci nebo Ústí nad Labem?

Další kolo Fotbalové národní ligy se bude hrát na Velikonoční neděli. Kdo bude mít ve sváteční podvečer větší koledu, to se teprve uvidí. Pod lízátka si s hradeckými Votroky přijede zahrát tým z Ústí nad Labem, který momentálně okupuje pátou příčku tabulky. 

„Očekáváme těžký duel. Obzvlášť potom, co jsme výsledkově, dá se říct i herně, nezvládli poslední zápas s Viktorkou. Ovšem musím také uznat kvalitu Žižkova,“ říká před víkendovým utkáním asistent trenéra Bohuslav Pilný.

Pro menší fandy hradeckého fotbalu se i na tomto zápasu budou prodávat sběratelské kartičky FC Hradec Králové, které měly svoji premiéru při posledním utkání s Žižkovem. „A bylo vidět, že je po nich „hlad“. Z celkového nákladu 500 balíčků se jich prodala pětina,“ uvádí zástupci klubu. Kartičky budou ke koupi během utkání na pokladnách stadionu, u „sběratelského stolku“ na západní tribuně a i ve fanshopu. 

Zápas mezi hradeckými Votroky a Ústím nad Labem začíná v neděli 20. dubna od 17 hodin, vstupné je 90 korun, snížené za 50 korun.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: V Hradci se sletí čarodějnice a bude se stavět májka

Blížící se filipojakubskou noc, která je spojená s pálením ohňů a čarodějnicemi, mohou Hradečáci prožít už o víkendu. Pálit ohně se budou ve Farářství i u Biskupského gymnázia. Folklorní odpoledne v duchu lidových tradic a stavění máje uvidíte jako každý rok na…
Čtěte více

ZVEME: Na Hradecký majáles, do pravěkého archeoparku i za husity

Hradec čeká jízda na bruslích, velký majálesový průvod, volba nového krále a královny a tradiční Majáles Open-Air, letos v Parku 360 na letišti. Konají se farmářské trhy, Plavecký klub Hradec Králové pořádá Jarní pohár města, otevírá se Archeopark ve Všestarech a čeká…
Čtěte více

ZVEME: V Hradci se bude závodit na horských kolech, "sousedat i souběhat"

Víkend v Hradci Králové nabídne kulturní i sportovní události. Fanoušci fotbalu mohou fandit hradeckým Votrokům, cyklističtí nadšenci mohou závodit na horských kolech v Prima Cupu. Na Malém náměstí se bude konat takzvané Sousedání, v rámci kterého se poběží závod na 5 kilometrů.…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme