Zveme: Majáles, evropský film, crazy komedie a májka pro hradecké panny

Zkoušky nové hry vrcholí | Foto: Klicperovo divadlo
Zkoušky nové hry vrcholí | Foto: Klicperovo divadlo

S příchozím jarem začíná kulturní dění v Hradci Králové více a více ožívat. Kromě tradičního studentského svátku Majáles, se v Klicperově divadle chystá uvedení premiéry nové hry. 

Bio Central do města přivedlo další z filmových festivalů, tentokrát Dny evropského filmu. A pro ty, kteří mají raději tradičnější oslavy jara, je na Šrámkově statku v Pileticích připraveno stavění máje. 

Majáles ovládne Šimkovy sady

Už v průběhu týdne začali Hradec Králové více a více obsazovat studenti. Pátek však bude vyvrcholením studentských oslav Majálesu. Ve 13 hodin se studenti z vysokých a středních škol vydají v majálesovém průvodu z Baťkova náměstí a obsadí prostranství u Šimkových sadů a Aldisu. Zde se odehraje hlavní část programu a jistě se protáhne do brzkých raních hodin. 

Hradec Králové se tak i letos může těšit na veselou párty, na kterou organizátoři přivezou české hudební hvězdy. Nebude chybět ani tradiční volba krále anebo královny Majálesu.

Z akce Majáles Hradec Králové pro naše čtenáře chystáme také víkendové fotookénku, zveřejníme ho také na našem Facebooku

Bio Cental promítne perly evropského filmu

Ještě do neděle vládne atrovému kinu Centrál Hradec Králové další z filmových festivalů. Po dokumentárním Jednom světě do Hradce Králové zavítají Dny evropského filmu, které představují novinky ze současné filmové tvorby napříč Evropou.

Filmy, které jsou k vidění na festivalu Dny evropského filmu, jsou jedinečné tím, že jinde v distribuci je divák neshlédne. „Filmový výběr na Dnech evropského filmu představí země jako je Francie, Španělsko, Turecko, Skandinávie a další,“ informovala Ilona Machová z Bio Central. 

Festival je příležitostí k nahlédnutí do současné evropské filmografie, která se do běžné distribuce nedostane. 

Filmová přehlídka běží i v dalších městech, především v Praze nebo v Brně. Do Hradce Králové Dny evropského filmu zavítaly od 25. do 28. dubna. 

Klicperovo divadlo představí v premiéře další crazy komedii

Podivné odpoledne dr. Zvonka Burkeho je novým titulem, který v letošní divadelní sezóně uvedou herci Klicperova divadla na prkna hlavní scény. 

Režie se ujal hradeckým divákům už důvěrně známý David Drábek. „Podivné odpoledne dr. Zvonka Burkeho je pro mě hra zásadní. Skoro mám pocit, že díky ní jsem u divadla. Je to moje nejoblíbenější česká hra. Má svůj surrealistický humor, svou údernost, svou neskutečnou vtipnost a zároveň smutek, existenciální pocit,“ popsal režisér Drábek novou hru. 

Divadelníci v sobotu od sedmi hodin večer na hlavní scéně divákům nabídnou surrealistickou crazy komedii a slibují, že z ní zůstane rozum stát – a pak si opět sedne. 

Už samo herecké obsazení je velkým příslibem. Hrají Jiří Zapletal, Lubor Novotný, Pavla Tomicová, Miroslav Zavičár a Ondřej Malý. Předpremiéra se uskuteční v pátek taktéž od sedmi hodin večer na hlavní scéně divadla. 

V Pileticích postaví máji všem pannám hradeckým

Tradiční stavění máje na Piletickém statku se v letošním roce spojí s oslavami 20 let trvání folklórního souboru Dupák Hradec Králové. „Kromě předvedení lidových zvyků spojených se stavěním májky všem pannám hradeckým se představí sedm folklorních souborů – Dupák, Červánek, Kvítek, Lipka, Kohoutek, Jarošovci, Rosénka a možná i další a Hradecká cimbálová muzika,“ uvedl Petr Švihlík z Hradecké kulturní a vzdělávací společnosti, která je spoluorganizátorem programu na Šrámkově statku v Pileticích. 

Návštěvníci statku se mohou těšit také na tradiční občerstvení jako jeopékané prasátko, klobásky, pivo, víno anebo medovina a prodej výrobků lidových řemeslníků.

Program začíná v sobotu od 14 hodin a potrvá až do večera. Vstupné je dobrovolné a na místo se lze dopravit také MHD linkou číslo 13.

Další kulturní a sportovní nabídku města Hradec Králové najdete zde.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: V Hradci se sletí čarodějnice a bude se stavět májka

Blížící se filipojakubskou noc, která je spojená s pálením ohňů a čarodějnicemi, mohou Hradečáci prožít už o víkendu. Pálit ohně se budou ve Farářství i u Biskupského gymnázia. Folklorní odpoledne v duchu lidových tradic a stavění máje uvidíte jako každý rok na…
Čtěte více

ZVEME: Na Hradecký majáles, do pravěkého archeoparku i za husity

Hradec čeká jízda na bruslích, velký majálesový průvod, volba nového krále a královny a tradiční Majáles Open-Air, letos v Parku 360 na letišti. Konají se farmářské trhy, Plavecký klub Hradec Králové pořádá Jarní pohár města, otevírá se Archeopark ve Všestarech a čeká…
Čtěte více

ZVEME: V Hradci se bude závodit na horských kolech, "sousedat i souběhat"

Víkend v Hradci Králové nabídne kulturní i sportovní události. Fanoušci fotbalu mohou fandit hradeckým Votrokům, cyklističtí nadšenci mohou závodit na horských kolech v Prima Cupu. Na Malém náměstí se bude konat takzvané Sousedání, v rámci kterého se poběží závod na 5 kilometrů.…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme