Štítky: | Kultura | Sport | Pozvánka | Vánoce | Aldis | extraliga |

Zveme: Leoš Šimánek přiveze do Hradce krásy Aljašky

Leoš Šimánek ukáže v Hradci krásy Aljašky | Foto: L Šimánek
Leoš Šimánek ukáže v Hradci krásy Aljašky | Foto: L Šimánek

Aljaška, pobřeží Pacifiku, nezkrotná příroda Severní Ameriky, ledové kry, fjordy, nafukovací čluny, cestovatel Leoš Šimánek a celá jeho rodina - to budou hlavní témata neobvyklé podívané, kterou známý český dobrodruh Leoš Šimánek přiveze do královéhradeckého Aldisu. V sobotu a v neděli se zde prostřednictvím až sedmi projektorů podělí o své zážitky z velkolepé cesty.

Ale protože se blíží první adventní neděle, nemůže chybět pozvánka na adventní trhy v Muzeu východních Čech i na nádvoří Nového Adalbertina. Víkendovou pozvánku obohatí i extraliga ledního hokeje, která se v Hradci hraje v pátek od šesti hodin. 

Adventní trhy si v Hradci Králové užijí i děti

S prvním adventním víkendem přijdou ke slovu také adventní trhy. Po celý tento víkend můžeme navštívit hned dvoje. Tradiční muzejní adventní trh začíná v pátek ve tři hodiny a potrvá do neděle.

V pátek v poledne začínají adventní trhy také na nádvoří Nového Adalbertina. „Cílem je poskytnout návštěvníkům možnost zakoupit zajímavé dárky, které v žádném super nebo hypermarketu nenajdete. Trhy nám provoní pečené oříšky a staročeské trdlo, zahřejeme se teplou medovinou, svařáčkem nebo punčem,“ zvou pořadatelé trhů z hotelu Nové Adalbertinum. Trhy na nádvoří Nového Adalbertina na Velkém náměstí navíc ještě zkrášlí několik sborů. V pátek návštěvníkům zazpívají Singing People, v sobotu Hudební školička a dívčí sbor Kantiléna, v neděli Český chlapecký sbor a sbor ze ZUŠ Habrmanova.

Po celý víkend se mohou děti zapojit do výtvarné dílny, kterou pro ně v rámci trhů v Novém Adalbertinu připravilo rodinné centrum Víla Amátka. „Amátka bude mít salonek na vánočních trzích v Novém Adalbertinu - můžete si u nás odpočinout, nakrmit vaše ratolesti, dát si kávu nebo si namalovat anděla či vánoční hvězdu,“ uvádí  Markéta Zákostelecká z Amátky. 

Leoš Šimánek přijede do Hradce představit svou velkolepou diákovou podívanou z Aljašky

Vedoucí expedic, průkopník, publicista, fotograf, spisovatel, ale především neúnavný cestovatel Leoš Šimánek se v sobotu a v neděli v královéhradeckém Aldisu podělí o své zážitky z velké cesty po Aljašce.

Cestu Leoš Šimánek i se svou rodinou absolvoval na nafukovacích člunech a podařilo se jim tak obeplout západní pobřeží Kanady a Aljašky. „Nově sestavená diashow, doplněná zatím nezveřejněnými fotografiemi, dokumentuje třetí, závěrečnou etapu této zcela neobvyklé plavby,“ popisuje cestovatel Šimánek. Na panoramatickém plátně v hradeckém Aldisu uvede Leoš Šimánek zajímavý svět, který je lidskou rukou dosud nedotčen.

Diváci v jeho speciální podívané, kterou bude promítat z celkem sedmi projektorů, uvidí přímořskou divočinu, vody Tichého oceánu, z nichž se zvedají nebetyčné hory pokryté ledovci, fjordy i kry plovoucí zalesněnou krajinou na otevřené moře. „Fjordy se zařezávají hluboko do pobřeží, jsou rejdištěm mořských vyder, tuleňů, lvounů, dravých kosatek a velryb, které tam mají úžasné množství potravy. Do řek se táhnou rok co rok hejna lososů, kde na ně číhají medvědi a společně s bělohlavými orly je loví,“ láká na podívanou Leoš Šimánek.

Svůj fotografický počin cestovatal Šimánek uvede v sobotu od 15 a od 19 hodin, v neděli pak od 16 hodin. Vstupenky na akci Leoš Šimánek: diashow Aljaška - Pobřeží Pacifiku jsou k zakoupení v předprodeji v hradeckých infocentrech a neprodané vstupné je možné ještě zakoupit hodinu před začátkem promítání přímo v Aldisu. 

Kromě zápasu čeká extraligové hokejisty a jejich fandy také autogramiáda

Ve víkendové pozvánce ještě připomínáme páteční zápas extraligového hokejovému mužstva, který vypukne úderem šesté hodiny večer. Hradecký HC Mountfiel se utká s Bílými tygry z Liberce ve 25. kole Tipsport extraligy. Zájemci o autogram hráčů extraligového týmu si pro něj mohou dojít v sobotu odpoledne. „Pětice hráčů Mountfieldu HK se v sobotu odpoledne vydá do obchodního centra Futurum v Hradci Králové, kde se bude podepisovat fanouškům při příležitost třináctých narozeniny tohoto nákupního domu,“ uvedl Sanny Muharem z hokejového klubu. 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: V Hradci se sletí čarodějnice a bude se stavět májka

Blížící se filipojakubskou noc, která je spojená s pálením ohňů a čarodějnicemi, mohou Hradečáci prožít už o víkendu. Pálit ohně se budou ve Farářství i u Biskupského gymnázia. Folklorní odpoledne v duchu lidových tradic a stavění máje uvidíte jako každý rok na…
Čtěte více

ZVEME: Na Hradecký majáles, do pravěkého archeoparku i za husity

Hradec čeká jízda na bruslích, velký majálesový průvod, volba nového krále a královny a tradiční Majáles Open-Air, letos v Parku 360 na letišti. Konají se farmářské trhy, Plavecký klub Hradec Králové pořádá Jarní pohár města, otevírá se Archeopark ve Všestarech a čeká…
Čtěte více

ZVEME: V Hradci se bude závodit na horských kolech, "sousedat i souběhat"

Víkend v Hradci Králové nabídne kulturní i sportovní události. Fanoušci fotbalu mohou fandit hradeckým Votrokům, cyklističtí nadšenci mohou závodit na horských kolech v Prima Cupu. Na Malém náměstí se bude konat takzvané Sousedání, v rámci kterého se poběží závod na 5 kilometrů.…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme