Štítky: | Fotbal | marokánka | letecký den | lodivadlo |

ZVEME: Legendy nebes, cyklistické závody, dinosauři a muzika

Legendy nebes na hradecké obloze.
Legendy nebes na hradecké obloze. | autor: lgendynebes.cz

Ani první srpnový víkend nebude v Hradci o akce nouze. Na své si přijdou milovníci leteckých strojů, cyklistiky i kultury. Pro děti je na oba víkendové dny připravena dinosauří show. Příznivce jazzu a vína zase může nalákat akce z cyklu Hradecká nábřeží. Připraven je i SWAP u Lodivadla. Pokud nevíte, co to je, tak čtěte níže a věřte, že i když nebudete mít nic na výměnu, akci si užijete.

Legendy nebes na hradecké obloze

Královéhradecké letiště bude v sobotu 5. srpna hostit první ročník nového modelu leteckého dne nazvaného Legendy nebes. Pilíři programu jsou dětský, letecký a hudební blok. Cílem je nabídnout atraktivní program všem věkovým kategoriím a obnovit tradici leteckých dnů v Hradci Králové, informovali pořadatelé. Pro návštěvníky se letiště otevře v 8.30 hodin. „Milovníci letadel si budou moci prohlédnout na stojánce řadu letadel, která se následně představí v odpoledním leteckém programu,“ uvedl ředitel festivalu Legendy nebes a majitel firmy Heli Czech Jiří Podolský. V leteckém programu se budou střídat ukázky moderních a historických letadel, jako jsou například MIG 15 UTI, první bitevní vrtulník na světě AH-1S COBRA, sovětský dvouplošník Polikarpov Po-2, Lockheed Electra L-10A, North American P 51D Mustang, legendární letoun Aero L-29 Delfín nebo Morane BB. Akrobacii předvede také mistr světa Martin Šonka a akrobatická čtyřka Flying Bulls Aerobatics Team a nebude chybět přelet bojové formace gripenů. Vrcholem celodenního programu bude, poprvé v Česku, noční letecká show. „Diváci tak budou určitě se zatajeným dechem sledovat jednak vystoupení polského vrtulníku BO-105, ale také šestičlennou motorovou paraglidingovou skupinu Flying Dragon Team,“ sdělil Podolský. Letecký denní program začíná v sobotu 5. srpna od 12 hodin a noční Pyroshow ve 21.30 hodin. Během celého dne se zájemci budou moci proletět vrtulníkem a bude k vidění při statické úkazce letadel také řada leteckých exponátů. Hudební část leteckého dne nabídne od 16 hodin kapely Všichni Svatí, Krucipüsk, ABBA Stars a AC/CZ. Dětský program bude již od rána. Základní vstupenka na místě v den akce stojí 449 korun, parkovné v areálu letiště je za 170 korun na den. Děti do 12 let včetně a návštěvníci s platným průkazem ZTP a ZTP/P mají vstup zdarma.

Léto na Kavčáku: Golden sixties

V pátek od půl šesté večer nabídne Kavčí plácek další letní muziku - The Golden sixties. Přijďte si užít živou muziku, občerstvení i lenošení při letní pohodě.


Samson Lenk na Šrámkově statku

V pátek od 19 do 20.45 bude na Šrámkově statku pro své příznivce hrát Samson Lenk. Je to osobitý přední český písničkář, hudebník, zpěvák a producent. Tvůrce hudby a textů k dětským televizním večerníčkům, moderátor, stálice české folkové a písničkářské scény. Tento svérázný hudebník působí na pódiích a v masmédiích v různých sestavách a sdruženích i jako sólista či producent již 44 let.

Šrámkův statek zve na výstavy

O víkendu je možné přijít si na Šrámkův statek přijít prohlédnout výstavy. V přízemí roubené chalupy je zpřístupněna národopisná výstava. Expozice zařizovacích, hospodářských a řemeslnických předmětů, která vznikla z darů královéhradeckých patriotů, přiblíží návštěvníkům obraz venkovského života na vsi na přelomu 19. a 20. století. Další je výstava fotografií Dany Ludvíčkové, uměleckým jménem LUDVIDA. Autorka hledá krásu v obyčejných věcech neobyčejným pohledem. Nabízí divákovi zachycení jedinečné skutečnosti zastavené v čase. Obě expozice jsou zpřístupněny každý pátek, sobotu a neděli od 15 do 19 hodin.

Sahara race na Marokánce

V sobotu 5. srpna se můžete přijít podívat na cyklistické a běžecké závody na Marokánku. Jde o jedinečnou sportovní akci v písečném lomu Marokánka. Start a cíl závodu proběhne v písníku Marokánka, který je součástí Městských lesů Hradec Králové. Pro účastníky jsou připraveny zvlášť běžecké a cyklistické závody. Start a areál závodu bude ve staré Marokánce, odkud se účastníci vydají přes les do aktivně těžícího sousedního lomu Marokánky. Z nového lomu se okruh vrací zpět do starého písníku. Na pestrém okruhu vás čekají výběhy písečných dun, přírodní terén v přilehlých lesích a ochlazení v místním potoku. V areálu bude pro účastníky připraven veškerý komfort.

Závod Segafredo Sahara Race není jen o cyklistice, ale i o bohatém využití místního pískového lomu, ten je z části zatopen a účastníci se zde mohou zchladit nebo zrelaxovat. Kromě závodního programu je možné v písníku od pátku do soboty kempovat a užít si tak naplno příjemné prostředí. Přes vodní hladinu je navíc ojediněle pro závod postavena 110 metrová lávka, ta láká jak závodníky, tak významné divácké zastoupení.

Program započne již v pátek večer nočními cyklistickými a běžeckými závody. Noční závod bezpochyby zpestří přejezd osvětlené lávky, jež tradičně láká desítky přihlížejících. Obávaného pádu do vody se však účastníci nemusí bát, jelikož podél lávky budou asistovat proškolení potápěči.

Sobotní den zahájí dětské závody. Ti nejrychlejší se mohou těšit na ceny z hračkářství Pompo včetně tomboly pro všechny zúčastněné. Poté přijdou na řadu závody s individuálními starty na nedalekých trailech na okruhu dlouhém 5 kilometrů. Traily prošly významnou obměnou a trasa vede lesem podél potoka, přes dřevěné lávky, písečné a štěrkové úseky, uměle vytvořené překážky, klopénky, hravé sjezdy a výjezdy.

Odpolední program zakončí vytrvalostní závod na 20 kilometrů. Ten povede po hradeckých lesích a blízkém okolí Marokánky. Účastnit se ho mohou rodiny s dětmi a široká veřejnost, která bude moci v závěru vyzkoušet přejezd 110m lávky.

Dinosauři na Slávii

V sobotu i v neděli si můžete užít v hale Slavie dinosauří show. Akce začíná po oba dva dny v 10 hodin a končí v 18 hodin. K vidění budou:     pohybující se dinosauři, živý dinosaurus, dinosauří skútr, ježdění na dinosaurech, Mazlení Dětské Dino, dokumentární film, dětský film,     skákací hrady, žijící pavouci, štíři a hmyz.

Letní SWAP PARTY na Kavčáku

Party začíná v sobotu v jednu odpoledne a potrvá až do devíti večer. Čeká vás pořádná letní SWAPOVÁ nálož, tentokrát v novém odlehčeném formátu! Přineste ze svých vytříděných věcí max. TOP 10 kousků oblečení pro dospělé v perfektním stavu, případně nějaký doplněk - kabelku, klobouk apod. Stejný počet kousků si můžete opět odnést. Čeká vás odpolední party plná slunce, osvěžující alko i nealko drinky, kafíčko, hudba, tanec a mnoho dalšího! Přijďte jen tak, nebo si doneste vlastní deku a užijte si piknik s přáteli v parádní letní atmosféře. A co můžete přinést? Vyberte doma hezké a nepoškozené oblečení, které chcete poslat dál, tentokrát max. 10 kusů! Takové, z kterého byste sami chtěli vybírat, a které udělá někomu dalšímu radost. Věci budeme hned na vstupu selektovat - následně se postaráme o jejich vystavení, a vy už můžete jít klidně swapovat. Nic se neprodává, nejde o bazar. SWAP = VÝMĚNA. Cokoliv hezkého najdete, si tak můžete jednoduše odnést, max. opět 10 kusů.
A pokud zrovna nemáte nic, co byste přinesli na výměnu? Nevadí, přijďte i tak a vyberte si, co se vám bude líbit! Hlavním cílem je, aby věci dostaly druhou šanci a zamezilo se zbytečnému plýtvání a vyhazování věcí, které můžou ještě dobře sloužit. Vstupné na akci je 150,- Kč.
Více info na www.swap-hk.cz

Hradecké nábřeží vína a jazzu

Hradecké nábřeží vína doprovodí již 15. ročník jazzové pouti. Koná se 5.srpna od 14.00 hod. do 22.00 hodin na náměstí 5. května. Letní jazzová pouť zve k malé promenádě styly hudby, která ovlivnila 20. století a  okouzluje nás ve třetím tisíciletí. Můžete si tak vychutnávat jazzové tóny spolu s výborným vínem.

Na Bílou věž v noci

Na sobotu je plánována noční prohlídka Bílé věže. Začíná se v osm večer a končí o půlnoci. Hradecká kulturní a vzdělávací společnost pořádá noční prohlídku celoročně, a to vždy první sobotu v měsíci.Návštěvníkům se tak naskýtá příležitost pokochat se pohledem na zapadající slunce z renesanční dominanty Hradce Králové. Na vlastní oči se mohou přesvědčit, že ani rouška tmy městu na kráse neubírá a že světélky rozzářený Hradec dýchá jedinečným romantickým kouzlem.
 
Termíny nočních prohlídek v roce 2023:
 • 05.08.   20 - 24 hod
• 02.09.   18 - 22 hod  (otevřeno nonstop 09 – 22 hod)
• 07.10.   18 - 22 hod  (otevřeno nonstop 09 – 22 hod)
• 04.11.   18 - 22 hod  (otevřeno nonstop 10 – 22 hod)
• 02.12.   18 - 22 hod  (otevřeno nonstop 10 – 22 hod)
 
Poslední vstup bude umožněn vždy 60 minut před koncem otevírací doby. Netřeba rezervací ani dopředu zakoupených vstupenek. Z bezpečnostních důvodů je počet návštěvníků věže v jednom okamžiku omezen na maximální počet 30 osob. Toto omezení platí i pro organizované hromadné návštěvy. Na ochozu jsou umístěny dalekohledy, které fungují po vhození 10 a 20 korunové mince.

Dechovka rozezní Jiráskovy sady

V neděli od 16 do 20 hodin zazní v Jiráskových sadech dechová hudba. Hradecká kulturní a vzdělávací společnost si opět připravila na nadcházející letní sezónu oblíbené promenádní koncerty v krásném prostředí Jiráskových sadů na soutoku Labe a Orlice. Návštěvníci parku si budou moci zpestřit rozjímání v parkové zeleni poslechem příjemné hudby celkem po jedenáct po sobě jdoucích nedělí. Koncertní maraton zahájil 11. června Dechový orchestr ZUŠ Habrmanova. Jako poslední vystoupí 20. srpna JH BIG BAND.  Začátky jsou vždy v 16 hodin. Ti, kteří patří mezi pravidelné návštěvníky promenádních koncertů, si pochvalují příjemně strávená nedělní odpoledne s dobrou hudbou, a to navíc bez vstupného.
 
Seznam promenádních koncertů 2023:
 • 06.08.  - DECHOVÁ HUDBA VČE - diriguje Vladimír Kotek
• 13.08.  - PODKOVĚNKA - diriguje Vladimír Novák
• 20.08.  - JH BIG BAND - diriguje Radek Škeřík

První fotbal pod lízátky

Úvodní výkop v nové aréně v Malšovicích je tady. Hradec se střetne s SK Dynamem České Budějovice v sobotu 5. srpna od 18 hodin v Malšovické aréně.

 

Zobrazit všechny akce na tento víkend

 


Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: V Hradci se sletí čarodějnice a bude se stavět májka

Blížící se filipojakubskou noc, která je spojená s pálením ohňů a čarodějnicemi, mohou Hradečáci prožít už o víkendu. Pálit ohně se budou ve Farářství i u Biskupského gymnázia. Folklorní odpoledne v duchu lidových tradic a stavění máje uvidíte jako každý rok na…
Čtěte více

ZVEME: V Hradci se bude závodit na horských kolech, "sousedat i souběhat"

Víkend v Hradci Králové nabídne kulturní i sportovní události. Fanoušci fotbalu mohou fandit hradeckým Votrokům, cyklističtí nadšenci mohou závodit na horských kolech v Prima Cupu. Na Malém náměstí se bude konat takzvané Sousedání, v rámci kterého se poběží závod na 5 kilometrů.…
Čtěte více

ZVEME: Bude se běhat, hrát fotbal, jíst čokoláda a řádit v maskách

O víkendu se bude v Hradci Králové sportovat i kulturně žít. Votroci odehrají derby s Pardubicemi, poběží se jarní běh v novohradeckých lesích. Ve Futuru můžete navštívit Čokoládový festival, děti můžete vzít na Velikonoční pohádku, karneval nebo koncert Štístka a Poupěnky.
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme