Štítky: | Kultura | Sport | Pozvánka |

Zveme: Kotěra, Nymfomanka i terarista. Na své si přijde téměř každý

Jan Kotěra, výstava | Foto: MVČ
Jan Kotěra, výstava | Foto: MVČ

Víkendová pozvánka za kulturou i sportovním děním má tentokrát široké zaměření. Zveme na příklad na juniorské hokejové zápasy, při nichž se potkají domácí se dvěma týmy ze severu Moravy. Na kulturním poli zamíříme do Muzea východních Čech, kde stále ještě probíhá unikátní výstava věnovaná modernímu urbanismu, budově muzea, Hradci Králové a především architektu Kotěrovi. Nedělní pozvánka zaujme sběratele i akvarity a teraristy. Pozveme i do hradeckých kin, kam už ve čtvrtek vtrhla Nymfomanka neboli druhý díl filmu od dánského neotřelého režiséra Larse von Triera.

Výstava o Kotěrovi se blíží ke konci

Ještě do konce ledna v Muzeu východních Čech vystavují unikátní soubor týkající se velké osobnosti ze světa architektury, která je také mimořádně spjata s Hradcem Králové - o Janu Kotěrovi a stoleté budově muzea hovoří výstava Kotěra. Po stopách moderny.

Výstava na jenom místě ukazuje unikáty zapůjčené na příklad z vídeňského Museum für angewandte Kunst či z pražské Národní galerie anebo Národního technického muzea. „Výstava je koncipována jako příběh, který začíná ve Vídni devadesátých let 19. století - kosmopolitním centru monarchie a končí v Hradci Králové dvacátých let minulého století, kdy se město Kotěrovou a Gočárovou zásluhou stalo vzorem moderního urbanismu," popsala Dana Mylerová z Muzea východních Čech. Podrobnosti i videopozvánku na výstavu Kotěra. Po stopách moderny najdete zde.

Nymfomanka útočí na hradecká kina, přichází druhý díl

Na návštěvníky královéhradeckých kin, kteří se počítají do věkové kategorie 18 plus, čeká od čtvrtka 9. ledna pokračování úspěšného filmu Nymfomanka. Snímek s názvem Nymfomanka, část II. navazuje na první část Trierova filmu, ta do kin vstoupila na druhý svátek vánoční a sklidila nebývalý ohlas. „V prosinci jsme zaregistrovali velký divácký zájem o film Nymfomanka, proto jsme se rozhodli nasadit film ještě v lednových termínech pro ty diváky, kteří se na něj zatím nedostali,“ uvedla Ilona Machová z kina Bio Central

Kromě kina Central jsou oba díly filmu Nymfomanka k vidění také v programu hradeckého multikina Cinestar, který i o tomto víkendu nabízí výběr z celkem osmi filmových titulů. Program kin Hradec Králové najdete zde.

Hokejoví junioři zvou na dva domácí zápasy

Hradeckou hokejovou scénu ovládnou tentokrát junioři z klubu Královští lvi. Ti se svým fanouškům představí v pátek na domácím ledě, kde se pro nim postaví tým z ostravského klubu RT Torax Poruba. Poruba je nyní v čele juniorské tabulky, Hradec hned za ní. Páteční zápas začíná ve čtvrt na pět. V neděli v poledne pak na mladé hradecké hokejisty čeká další domácí mač a další soupeř ze severu Moravy - do Hradce Králové dorazí junioři z Havířova.

Sběratelé se budou i letos pravidelně scházet v Aldisu

Závěrem víkendové pozvánky ještě dva tipy na nedělní ráno a dopoledne. V královéhradeckém Aldisu budou i v tomto roce pokračovat pravidelná setkání sběratelů. V neděli se zde hned od sedmé hodiny ráno sejdou zájemci o staré bankovky, mince, etikety a další sběratelské artikly. Velké setkání sběratelů se i letos bude konat jednou za měsíc. 

V Malém a Labském sále se v ten samý den, ale až od devíti hodin ráno, otevře také pravidelná prodejní výstava s názvem Aqua –  Terra – Flóra. Návštěvníci na ní najdou zástupce ze zvířecí i rostlinné říše. „Na těchto trzích můžete zakoupit a prodat akvarijní ryby a rostliny, terarijní zvířata, bezobratlé živočichy, živý a preparovaný hmyz, drobné savce a ptactvo, tropické rostliny, kaktusy a sukulenty, živé a neživé krmivo, přírodniny, entomologické pomůcky, odbornou literaturu a množství chovatelských potřeb,“ podrobně vyjmenovávají organizátoři trhů. 

Máte tip na ples v Hradci Králové?

Se začátkem ledna se každoročně váže plesová sezóna. Přehled plesů, na které můžete v Hradci Králové zajít, najdete i na našem portálu v kulturní rubrice pod heslem ples Hradec Králové. Pokud víte o dalším plese či bále v Hradci Králové, neváhejte se o to podělit s ostatními návštěvníky portálu Hradec Králové.cz.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: V Hradci se sletí čarodějnice a bude se stavět májka

Blížící se filipojakubskou noc, která je spojená s pálením ohňů a čarodějnicemi, mohou Hradečáci prožít už o víkendu. Pálit ohně se budou ve Farářství i u Biskupského gymnázia. Folklorní odpoledne v duchu lidových tradic a stavění máje uvidíte jako každý rok na…
Čtěte více

ZVEME: Na Hradecký majáles, do pravěkého archeoparku i za husity

Hradec čeká jízda na bruslích, velký majálesový průvod, volba nového krále a královny a tradiční Majáles Open-Air, letos v Parku 360 na letišti. Konají se farmářské trhy, Plavecký klub Hradec Králové pořádá Jarní pohár města, otevírá se Archeopark ve Všestarech a čeká…
Čtěte více

ZVEME: V Hradci se bude závodit na horských kolech, "sousedat i souběhat"

Víkend v Hradci Králové nabídne kulturní i sportovní události. Fanoušci fotbalu mohou fandit hradeckým Votrokům, cyklističtí nadšenci mohou závodit na horských kolech v Prima Cupu. Na Malém náměstí se bude konat takzvané Sousedání, v rámci kterého se poběží závod na 5 kilometrů.…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme