Zveme: Kam o víkendu? Užijte si Zimmarkt, vánoční výstavu i koledy

Akce Zaber Hradec! na Malém náměstí měla velký úspěch už o Velikonocích
Akce Zaber Hradec! na Malém náměstí měla velký úspěch už o Velikonocích | autor: Zaber Hradec!

Klidný, pohodový, radostný. Přesně takový by měl být poslední víkend před Vánocemi. Recept na tu pravou sváteční atmosféru najdete v naší tradiční páteční pozvánce. Zapomeňte na pobíhání po obchodních domech a místo toho si vyražte zazpívat koledy k Divadlu Drak, nalaďte se na vánoční notu na výstavě skladatele České mše vánoční nebo se vypravte na originální zimní trhy, kde si pochutnáte na cukroví a ještě navíc seženete i nějaký ten zajímavý dárek pod stromeček.

Napěti uvolní relaxační večer v centru Pohoda

První akce, na kterou vás o tomto víkendu zveme, je Relaxační večer v rodinném centru Pohoda. Večer při muzikoterapeutické relaxaci začíná úderem 19 hodiny, vstupenku zakoupíte za 250 korun. Tu správnou pohodu navodí netradiční hudební nástroje jako jsou tibetské mísy, zvonky a činelky, šamanský buben, djembe, dešťová hůl, didgeridoo, hudební luk a ústní harfa, hromový buben, koncovka, brumle, kalimba či zvonkohra Koshi. S sebou si pro větší pohodlí vezměte pohodlné oblečení, karimatku, spacák nebo deku. Rezervujte se na e-mailu nebo telefonu 602 350 020.

Sledujte východ slunce přímo z Bílé věže

Nevšední zážitek slibuje i další akce. Užít si ho můžete v sobotu přímo z ochozu Bílé věže. Stačí si jen pořádně přivstat, přijít na Velké náměstí k historické dominantě východočeské metropole a pak už si je vychutnat neopakovatelnou atmosféru probouzejícího se města při úsvitu. Sraz všech účastníků je patnáct minut před východem slunce. Ten v sobotu 19. prosince připadá přesně na 7 hodin a 51 minut středoevropského času. Počet účastníků této akce je  omezen na 30 lidí, proto si nezapomeňte rezervovat místo předem na portálu hkpoint.cz.

Do kina na vánoční koncert i narozeninový večírek

Na další víkendovou akci vás zveme do hradeckého kina Bio Central. Speciální promítání předvánočního koncertu začíná v sobotu ve 14.45 hodin. Vstupenku zakoupíte za 220 korun. A co si na koncertě poslechnete? Na programu je sled kratších hudebních čísel plných vánoční atmosféry. „V programu, který jde napříč staletími i národnostmi, uslyšíte například část Bachova Vánočního oratoria, Gloria z Mozartovy Korunovační mše, Schubertovo Ave Maria, slavný Květinový valčík z Čajkovského baletu Louskáček, tři části Brittenovy kantáty Chvála koled, výběr z opery Hry o Marii Bohuslava Martinů a vše vyvrcholí v Halleluja z Händelova Mesiáše,“ slibují pořadatelé. Vybrané party zahraje Pražský filharmonický sbor spolu s brněnským dětským sborem Kantiléna.

V sobotu také kino oslaví třetí rok své existence. Narozeninový černobílý večírek začíná ve 20 hodin a na programu je hudba, tanec, dražba kalendáře kina, občerstvení a spousta zábavy. Vstup je volný.

Divadlo Drak láká na koledy a vyprávěnky

Tu pravou sváteční atmosféru o víkendu nabídne také Divadlo Drak. Program nazvaný Štědrej večer nastal začíná v sobotu v 16 a pak znovu 18 hodin. Představení je poskládané z koled , vyprávěnek a z potěšení herců setkat se s dětmi i dospělými. A dozvíte se třeba i to, jak anděl páně zlámal sáně. Divadlo Drak v sobotu pořádá i další zajímavou akci. A to Dračí betlém, který začíná také v sobotu a to v 17 a v 19 hodin. Akce probíhá před divadlem pod hvězdnou noční oblohou a zazní tu známé i neznámé koledy. Těšit se můžete i na čaj, svařák a jesličky pod palmami plnými andělů.

Výstava mapuje dílo skladatele Jana Jakuba Ryby

Poslední možnost navštívit výstavu Jan Jakub Ryba v knihovně města ve Wonkově ulici máte tuto sobotu od 8 do 12 hodin. Výstava mapuje životní milníky skladatele mnoha dnes již zapomenutých skladeb a současně autora superhitu Česká mše vánoční. Skladatel a učitel Ryba by v letošním roce slaví dvě velmi významná výročí: 250 let od svého narození a také 200 let od svého úmrtí.

Zimní market nabídne domácí cukroví i koncert

Přátelské setkání po sousedsku. Přesně tak by se dal popsat druhý ročník Zimmarktu, na který se můžete těšit v neděli od 14 do 17 hodin na Malém náměstí. V pořadí třetí letošní sousedské setkání pořádá projekt Zaber Hradec! A co všechno vás čeká? Především adventně naladěné odpoledne plné voňavého cukroví, živé hudby, animovaných filmů i řady stánků s originálními výrobky. „Přineste i vy ochutnat malou ukázku vanilkových rohlíčků, vosích hnízd, lineckých koleček a perníčků! Můžete porovnávat recepty s ostatními „pekaři“ nebo prostě jen udělat radost těm, co jim pro plné práce s tvorbou dárků na cukroví nezbyl již čas. Sousedská setkání Zaber Hradec! jsou právě o tom jak „oživit“ město, vnést dění do míst, kudy lidé běžně jen bezmyšlenkovitě procházejí a v neposlední řadě pak dát prostor aktivním a nápaditým skupinám i jedincům, kterých je v Hradci Králové jistě dost,“ zve na zimní market jeho koordinátorka Natálie Barcalová.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Síť, která by bránila sebevražedným skokům, nakonec na Bílé věži nebude

Po dvouletém martyriu Hradec Králové vzdává snahu o zabezpečení Bílé věže proti sebevražedným skokům z ochozu památky. Nepodařilo se totiž najít řešení, které by bylo funkční a současně vyhovovalo památkářům. Poslední sebevražedný skok policie zaznamenala v roce 2020. Od roku…
Čtěte více

Bílá věž je uzavřená. Augustinu upadlo srdce, a tak na Nový rok nezazvoní

Zvonu Augustin v Hradci Králové upadlo při štědrovečerním zvonění kované srdce. Dopadlo na dřevěnou podlahu Bílé věže a památka je teď z bezpečnostních důvodů uzavřená pro návštěvníky. Kované srdce dopadlo na dřevěnou podlahu pod osmitunovým zvonem. Ten je třetím největším…
Čtěte více

Ochranné sítě zatím na Bílé věži nejsou. Navržená řešení se nelíbí památkářům

Do konce minulého roku měly ochozy Bílé věže v Hradci Králové zakrývat ochranné sítě. Minulé vedení magistrátu se k zásahu do symbolu Hradce odhodlalo kvůli častým sebevražedným skokům. Jenže památkářům se navržená řešení nelíbí, a tak dominanta města zůstává tak, jak je.…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme