Štítky: | Kultura | Sport | Pozvánka |

Zveme: Folk až z Finska a premiérové demoliční derby na hradecké Rally show

Foto: Rallyshow.cz
Foto: Rallyshow.cz

Víkend na hradeckém letišti bude patřit rychlým kolům, rally, podívané na závodní speciály anebo premiéře demoličního derby přímo v ringu - od soboty do neděle se znovu po roce koná Rally show Hradec Králové. 

Hradec Králové, ale i Pardubice, se opět promění v města plná folklórního tance a hudby. Letos se už po třiadvacáté uskuteční Folklórní festival Pardubice - Hradec Králové, na němž se ukáže na dvanáct souborů z celé České republiky, převážně z východních Čech, jeden ze slovenské Bánské Bytrice a přijede i folklórní host z Finska.

Folklórní festival letos navštíví i hosté z Finska

Bohatý folklórem naditý program začíná v Pardubicích v pátek večer od půl osmé do půlnoci tak zvanou Pernštýnskou nocí. Druhý den se oslavy a hudební dění přesune do Hradce Králové na Masarykovo náměstí. „Kromě krojovaného průvodu účinkujících, pořadu dětských souborů a představení jednotlivých folklorních oblastí uvidí letos město na soutoku Labe a Orlice i vzácného festivalového hosta z Finska. Vedle lidových tanců a písniček a folkového zastavení pak diváci zcela jistě naleznou něco inspirace na řemeslných trzích,“ zve na sobotní program Martin Samek, autor pořadu. „Na Hradeckém rynku“ se bude tančit a zpívat po celou sobotu od 10 do 16 hodin.

Kromě toho, je na sobotní dopoledne připravena také Taneční a hudební dílna, která zasídlí v královéhradeckém Adalbertinu. V Klicperově divadle program festivalu doplní hudebně dramatická skladba podle dochovaných textů a partitury E. F. Buriana s názvem Vojna, začátek je v sobotu v půl páté. 

Vyrcholení folklórního festivalu přijde v neděli v odpoledních hodinách na pardubickém zámku a večer na Šrámkově statku v Pileticích. „Sobotní večerní zastavení na Šrámkově statku představuje tradiční i znovu a znovu jedinečnou tečku za královéhradeckou částí festivalu,“ doplňuje Martin Samek z pořadatelského týmu festivalu. Další informace a podrobný program najdete zde

Demoliční derby a historické i současné formule – víkend na hradeckém CzechRingu

Soudobé i historické formule, okruhové speciály, drifty, legendární vozy ze světa motorsportu. Víkend plný duálních rally soubojů, dlouhých skoků a jízd "dveřmi napřed". Tak přesně takový víkend slibují organizátoři Rally show a autosalon show, který vypukne v sobotu a v neděli na královéhradeckém duálním okruhu autodromu CzechRing v areálu zdejšího letiště.

Už sedmý ročník motoristické oblíbené akce doprovodí také autosalon, na němž přislíbilo účast šestnáct automobilek. Svou českou premiéru si odbyde demoliční derby automobilů v ringu a v neděli program vyvrcholí závodem “Finále mistrů“. „Dění na trati budou opět kořenit kaskadérská vystoupení, exhibice vznášedel, offroad, truck-trial a disciplíny soutěže volby Miss Autosport a velmi bohatý doprovodný program,“ lákají pořadatelé Rally show a autosalon show. Vstupné na jeden den bude za 200 korun, na oba dny za 300 korun. Více se o akci dočtete zde.

Kde bydlí hradečtí skřítci a víly?

Nedělní pozvánka myslí na nejmenší obyvatele Hradce Králové. „Pojďte se i vy, děti a dospěláci, společně podívat, kde bydlí hradečtí skřítci a víly. Poznejte s nimi dlouholetou historii města, nakoukněte do starobylých uliček a zákoutí a zatoulejte se až do hradeckých parků a ke krásným řekám Labe a Orlice,“ zvou na Pohádkové putování Hradcem Králové jeho organizátoři.

Putování začíná v neděli v 10 hodin dopoledne a vychází se od infocentra na Velkém náměstí. Na pohádkové putování je potřeba si místo pro sebe i pro své ratolesti rezervovat předem. Více informací a kontakt pro rezervace najdete také zde

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: V Hradci se sletí čarodějnice a bude se stavět májka

Blížící se filipojakubskou noc, která je spojená s pálením ohňů a čarodějnicemi, mohou Hradečáci prožít už o víkendu. Pálit ohně se budou ve Farářství i u Biskupského gymnázia. Folklorní odpoledne v duchu lidových tradic a stavění máje uvidíte jako každý rok na…
Čtěte více

ZVEME: Na Hradecký majáles, do pravěkého archeoparku i za husity

Hradec čeká jízda na bruslích, velký majálesový průvod, volba nového krále a královny a tradiční Majáles Open-Air, letos v Parku 360 na letišti. Konají se farmářské trhy, Plavecký klub Hradec Králové pořádá Jarní pohár města, otevírá se Archeopark ve Všestarech a čeká…
Čtěte více

ZVEME: V Hradci se bude závodit na horských kolech, "sousedat i souběhat"

Víkend v Hradci Králové nabídne kulturní i sportovní události. Fanoušci fotbalu mohou fandit hradeckým Votrokům, cyklističtí nadšenci mohou závodit na horských kolech v Prima Cupu. Na Malém náměstí se bude konat takzvané Sousedání, v rámci kterého se poběží závod na 5 kilometrů.…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme