Zveme: filmy v teple kinosálů, hadí setkání a hudební klicperovský dárek

Jaroslav Dušek a Feng-yűn Song uvítají rok hada | Foto: Songfest.cz
Jaroslav Dušek a Feng-yűn Song uvítají rok hada | Foto: Songfest.cz

Mezi tipy na to, jak strávit poslední lednový víkend vám přinášíme ochutnávku z filmové nabídky královéhradeckých kin a náledují ji dvě pozvánky do divadla.

Nebudou to však pozvánky na klasické divadelní kusy, ale spíše na naprosto neklasické zážitky z prken, která znamenají svět.

Zveme na vítání čínského roku hada do Divadla Drak.

A pak také zveme na hudební lahůdku do Studia Beseda.

Hradecká filmová nabídka 

Trainspotting - málo který z filmových fanoušků by právě tento film nezaznamenal. A pokud přece jen, tak filmovou mezeru můžete vyplnit v pátek od šesti večer v kině Central. 

Britský film z roku 1996 se ve své době stal generačním znamením. Trainspotting vypráví příběh o Irvinu Welshovi, jeho přátelích a především o světě heroinu. Podtextem filmu ale stále zůstává věčné téma – revolta proti hodnotám většinové společnosti. Sebedestruktivní odpor v podobě drog a jejich užívání však má svůj nevyhnutelný konec. Jak si s ním hlavní hrdina Welsh poradí? Bude mu stačit „normální život“? Zajděte to zjistit do Centrálu. 

Další filmovou pozvánkou je film „Lincoln“ o velkém americkém státníkovi Abrahamu Lincolnovi.

Příběh muže, který je dnes už spíše legendou, zavede diváky do posledních čtyř měsíců Lincolnova života a pokusí se popsat jeho řešení nelehké otázky otroctví a osudu země, kterou zmítá válka. 

Zda filmové plátno dokáže převést Lincolnovo rozhodování o milionech lidí, kteří v té době nebyli svobodní, uvidíte v kině CineStar po celý víkend ve třech promítacích časech. 

Rok hada v Drakovi

Vítání roku hada v Drakovi? Ano, takový program je ve zdejším Divadle Drak připraven na sobotní odpoledne a večer – podle čínského kalendáře totiž začíná rok hada.

Program, kterým herec Jaroslav Dušek a čínská umělkyně Feng-yűn Song uvítají nadcházející rok, začíná už ve tři hodiny odpoledne. Jsou připravené zajímavé aktivity jak pro děti, tak také pro dospělé. V rámci doprovodného programu čekají na všechny zúčastněné dílničky s malováním, ručními pracemi anebo zpíváním a tancováním. Hledat své kořeny můžete v ukázkách etnických kultur, anebo také v povídání o zdravém způsobu života. 

Hlavní program se však odehraje ve večerních hodinách. V sedm večer začíná první část koncertu, kterým umělci přivítají rok hada. „Rok hada začíná podle čínského lunosolárního kalendáře 10. února 2013. V roce vodního hada se předpokládá jemné proudění energie a v čínské astrologii zvolnění a plynulý vývoj,“ popisují umělci. V devět večer pak následuje rituál, kterým se budou uctívat předkové a poté zazní druhá část koncertu a přijde vyvrcholení v rituálu samotného uvítání roku hada. 

Šestý ročník akce Songfest.cz už viděli diváci v Praze, po Hradci Králové poputuje ještě do Plzně, Českých Budějovic anebo do Českého Krumlova. 

Hudební herecký dárek do nového roku 

Soubor herců z Klicperova divadla si na poslední lednový sobotní večer připravil pro své diváky hudební laskominu. Jak většina fandů hradeckého divadla ví, zdejší ansámbl oplývá velkým hudebním nadáním, a tak svým věrným nadělí novoroční dárek v podobě koncertu ve Studiu Beseda. 

V sobotu od sedmi hodin večer zazní kousky napříč repertoárem. Ke slyšení i vidění bude Pavlína Štorková, Isabela Smečková Bencová, Jakub Tvrdík, David Smečka a mnozí další a také jejich přátelé. 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: V Hradci se sletí čarodějnice a bude se stavět májka

Blížící se filipojakubskou noc, která je spojená s pálením ohňů a čarodějnicemi, mohou Hradečáci prožít už o víkendu. Pálit ohně se budou ve Farářství i u Biskupského gymnázia. Folklorní odpoledne v duchu lidových tradic a stavění máje uvidíte jako každý rok na…
Čtěte více

ZVEME: Na Hradecký majáles, do pravěkého archeoparku i za husity

Hradec čeká jízda na bruslích, velký majálesový průvod, volba nového krále a královny a tradiční Majáles Open-Air, letos v Parku 360 na letišti. Konají se farmářské trhy, Plavecký klub Hradec Králové pořádá Jarní pohár města, otevírá se Archeopark ve Všestarech a čeká…
Čtěte více

ZVEME: V Hradci se bude závodit na horských kolech, "sousedat i souběhat"

Víkend v Hradci Králové nabídne kulturní i sportovní události. Fanoušci fotbalu mohou fandit hradeckým Votrokům, cyklističtí nadšenci mohou závodit na horských kolech v Prima Cupu. Na Malém náměstí se bude konat takzvané Sousedání, v rámci kterého se poběží závod na 5 kilometrů.…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme