Za jízdenku půjde zaplatit i kartou. Od března v pěti nočních autobusech

Terminál pro platbu kartou
Terminál pro platbu kartou | autor: DPMHK

Nemáte po ruce městskou kartu ani hotovost? Nevadí, vozem městské hromadné dopravy se v Hradci budete moci svézt. Dopravní podnik totiž připravuje možnost platby jízdného bezkontaktními bankovními kartami. Testovací projekt začne během března. Terminál bude v pěti vozech na nočních linkách.

Zaplatit za jízdenku bude možné jakoukoliv kartou umožňující bezkontaktní mikroplatby (bez zadávání PIN) vydanou Master Card či VISA - bez ohledu na to, jaká banka ji vydala. „Princip je rychlý a snadný. Cestující po zvolení požadovaného jízdného přiloží na vzdálenost zhruba dvou centimetrů svoji bankovní kartu k nově nainstalované čtečce umístěné v přední části vozu u řidiče. Jízdné tedy uhradí stejně, jako když platí v obchodě. Během několika sekund mu je vytištěn jízdní doklad, který si odebere a kterým se pak prokazuje případné přepravní kontrole. Bezkontaktní kartou je možné zakoupit jízdenku i více cestujícím, například rodinným příslušníkům,“ vysvětluje postup platby vedoucí marketingu dopravního podniku František Meduna. Dodává, že platební terminál pro bezkontaktní bankovní karty bude zatím umístěn v pěti vozidlech MHD, a to na nočních linkách.

Akceptování bezkontaktních bankovních karet ve všech vozidlech MHD dopravní podnik zavede s obnovou odbavovacího systému, která je plánována na rok 2017, a to v souvislosti se sjednocením technické platformy s linkovými dopravci a ČD hradecko-pardubické aglomerace.

Nové způsoby placení jízdného by mohly umožnit splnit záměr dopravního podniku zcela nahradit papírové jízdenky z předprodejů, které aktuálně tvoří už asi jen deset procent jízdného. Zavedený prodej jednotlivých jízdenek přímo u řidiče ve vozidle bude dál pokračovat.

„Naší snahou je neustále přinášet cestujícím nové služby, které jim zvýší komfort a pohodlí při používání městské hromadné dopravy. Cestující již nechtějí řešit, zda právě mají drobné mince či hotovost na nákup papírových lístků v trafice nebo u řidiče či se zdržovat v nějaké frontě na jejich nákup, ale stále častěji vyhledávají možnosti platit kartou i malé částky, a tak i jízdné v MHD uhradí rychle a jednoduše. Samozřejmostí bylo již zavedení SMS jízdenek, které jsou cestujícími velmi využívané,“ uvedl předseda představenstva dopravního podniku Miloslav Kulich.

 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme