Z Hradce do Pardubic už můžete mít na tachometru 110

| autor:

Od úterka, tedy 12. dubna, mohou řidiči, kteří pojedou po silnici I/37 mezi Hradcem Králové a Pardubicemi, mít na tachometru svých vozidel stodesítku. Ředitelství silnic a dálnic tam už včera instalovalo dopravní značky „Silnice pro motorová vozidla“, zvýšená povolená rychlost platí okamžitě.

Vedoucí provozního úseku ŘSD Jiří Hostaša pro Český rozhlas potvrdil, že nebudou čekat na původně ohlášený termín 30. dubna a povolí rychlou jízdu hned.

„Značky po dohodě s odborem dopravy kraje budou v podstatě platné ode dneška. Zakrývat se nebudou. Dneska by na silnici I/37 měly být navěšeny všechny. Takže na tom úseku 110km/h rychlost může být ode dneška už jako funkční," dodal v úterý Hostaša. Následně se bude podle Hostaši značit hradecký okruh, pak přibudou návěsti.

„Po stavební stránce je silnice způsobilá, jelikož splňuje veškeré technické podmínky včetně dvou jízdních pruhů v každém směru, které jsou směrově oddělené. Nic tedy nebránilo tomu, aby se povolená rychlost mohla zvýšit na 110 kilometrů za hodinu. Během dneška by měl být úsek kompletně osazen trvalými dopravními značkami,“ uvedl náměstek hejtmana Pardubického kraje zodpovědný za dopravu a dopravní obslužnost Jaromír Dušek.

Cesta se zrychlí asi o tři minuty. Dopravní policie bude sledovat, co zvýšení rychlosti udělá s nehodovostí na této silnici, ale zvýšená rychlost jí nevadí.

Doposud mezi krajskými městy platila obvyklá „devadesátka“. Projekt na nové dopravní značení mohl být zadán až po definitivním schválení zákona a jeho podepsání prezidentem republiky. Původní termín byl stanovený na poslední dubnový den, osazení novými značkami se tak stihne ve značném předstihu.

Stodesítku slibovalo ministerstvo dopravy už před několika lety, ale nestalo se. Nakonec to všechno uspíšilo nové pojetí dálniční sítě, které uvedlo v život současné ministerstvo dopravy a kdy tzv. Hradubická silnice přešla do kategorie silnic pro motorová vozidla. 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
13.4.2016 12:38
Leoš (neregistrovaný)
Cyklostezka - kdy bude ? včera bylo pozdě.
Rád bych informace v jakém stavu je úsek HK - Opatovice. Jelikož dnes nám zakázali jezdit po silnici ( jen pro motorová vozidla ). Byl jsem se dívat na úsek okolo nemocnice a dál a nikde nikdo, žádná stavební aktivita. Na to, že se mělo začít na přelomu roku a už je duben.... ? Díky předem za info.
19.4.2016 08:03
Aleš Dohnalek (neregistrovaný)
RE: Cyklostezka - kdy bude ? včera bylo pozdě.
Myslím že v nějakém článku psali, že se začne příští rok. Bylo třeba dořešit zábory zemědělské půdy a MZ se nějak sekalo.. ale už by to mělo být vyřešené, akorát to zdrželo akci a nestihlo by se dokončit před zimou.

Jestli jezdíte HK - Opatovice, tak myslím, že už je i projekt na cyklostezku HK - Březhrad (od výměníku na Hradubické, kolem Tesca, Makra.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme