Štítky: | Doprava | Pardubice | R35 Hradec Králové |

Hradubická silnice vyzkouší 110kilometrovou rychlost

Nová čtyřproudá silnice mezi Hradcem Králové a Pardubicemi se stane pokusnou silnicí. Ministerstvo dopravy na ní chce otestovat možnost zvýšit na podobných úsecích rychlost na 110 km/h. Pokud vše půjde hladce, můžeme se už brzy podobných změn dočkat i na dalších silnicích natrvalo.

Jak jsme informovali již dříve, Hradubická se stane pilotním projektem v rámci celé republiky. Na „stodesítku“ se ale řidiči nemohou těšit v plné délce. Podle informací Mladé fronty Dnes bude platit jen asi na 6 kilometrech, a to údajně kvůli pomalým stavebním pracím. Sešlápnout plyn tak půjde v úseku mezi Stéblovou a Opatovicemi nad Labem.

Pilotní provoz chtějí po celou dobu bedlivě sledovat dopravní odborníci. Pokud se zvýšení rychlosti osvědčí, mohlo by se v budoucnu jezdit rychleji zhruba na 300 kilometrech českých silnic. Zvýšený limit se má týkat nových moderních úseků se čtyřmi pruhy, které jsou uprostřed rozdělené dělícím pásem a svodidly. Odborníci chtějí především otestovat, zda vyšší rychlostní limit bude pro řidiče bezpečný.

Z řad řidičů se ale ozývají hlasy, zda podobné pokusy mají smysl. Dopravní policie by jistě byla schopna potvrdit, že na podobných, dálnici podobných úsecích, si s „devadesátkou“ láme hlavu jen málokdo. Široká silnice svádí k překračování rychlosti už nyní a Češi jsou společně s polskými a německými řidiči rychlejší jízdou pověstní. Podobně jsou na tom i Slováci, kde se však policie rozhodla jít opačnou cestou a začala pokutovat i mírné překročení povolené rychlosti.

„A má to vůbec cenu, když už teď drtivá většina aut jezdí mezi oběma městy rychlostí hodně přes sto kilometrů?" ptá se v MF Dnes například Vojtěch Kousal z Hradce, jenž do Pardubic jezdí denně do zaměstnání. „Rozhodně to stojí za to. Vždyť další úsek čtyřpruhu z Opatovic do Hradce má být hotový příští rok v červnu, alespoň tedy otestujeme, jaké další úpravy se musí udělat," odpověděl Mladé frontě Dnes šéf pardubické správy Ředitelství silnic a dálnic Bohumil Vebr.

Pokud bude pilotní provoz úspěšný, ministerstvo dopravy očekává, že vláda zvýšení rychlostního limitu schválí. Východočeši se ho ale jinde stejně nedočkají. Podobných moderních úseků v kraji víc není. „Rychleji by se v budoucnosti mohlo jezdit snad jen na rychlostní silnici R35 z Olomouce a pak ještě na komunikaci R11 vedoucí na hranice s Polskem," podotknul v MF Dnes mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák.

Dopravní policie proti zvýšení rychlosti nic nenamítá. „Tato komunikace už má takové parametry, že vyšší rychlost bude poměrně bezpečná. Ministerstvo si vyžádalo naše stanovisko a souhlasili jsme," potvrdila MF Dnes mluvčí hradecké krajské policie Ivana Ježková. Zda ale hned za koncem rychlejších úseků začne měřit a bude kontrolovat, zda řidiči opět zpomalili na „devadesátku“, to policie říct nechce.

I když se nakonec „stodesítka“ osvědčí, řidiči se jí na celé trase mezi Hradcem a Pardubicemi hned tak nedočkají. Problémem je nedokončená křižovatka u Stéblové. „Právě kvůli ní se na podzim může zrychlit pouze na šesti kilometrech. Křižovatku jsme sice zařadili do rozpočtu na příští rok, ale stavební povolení máme pouze na pravou část, protože na druhé straně stále ještě nejsou vypořádané pozemky," přiznal Mladé frontě Dnes Bohumil Vebr z Ředitelství silnic a dálnic.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Opravy Pražského mostu už se blíží. Nebude ale uzavřen pro všechny

Plánovaná údržba Pražského mostu v centru Hradce Králové začne 8. dubna. Dělníci se na mostě objeví ale už o víkendu 6. dubna, kdy budou zahájeny finální přípravné stavební práce bez dopravních omezení. Během oprav bude otevřená pouze jedna polovina mostu pro chodce, záchranáře…
Čtěte více

Dopravní chaos u hradeckých škol má mírnit plán mobility

Plná parkoviště, nebezpečně a často proti pravidlům zastavující automobily, ze kterých v ranní špičce vystupují děti. To jsou nejčastější příčiny vzniku nepřehledných a kritických situací v blízkosti škol. Město Hradec Králové chce těmto nebezpečným kolizím předcházet vytvořením…
Čtěte více

Hradecký dopravní podnik stále modernizuje svůj vozový park. Vozidla mládnou

Ačkoliv si hradecký dopravní podnik vloni připomněl už pětadevadesáté výročí své existence, jiné podstatné číslo v jeho statistikách neustále klesá. Je jím průměrné stáří vozového parku. To je 7,75 roku. Ve srovnání s posledním známým údajem ze sousedních Pardubic je hradecký…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme