Vzrostlý dub bude muset ustoupit lávce

Ostrá diskuze mezi magistrátem a ochránci životního prostředí se rozhořela kvůli kácení dubu na břehu Labe v místě budoucí lávky ke Kongresovému centru Aldis. Ta by se měla začít stavět už příští rok. Krajský úřad už potvrdil rozhodnutí hradeckého magistrátu o skácení dubu a dvou javorů u Aldisu. Tématu se věnuje dnešní MF Dnes.
Pokud se nikdo proti rozhodnutí kraje neodvolá, začne magistrát připravovat projekt ke stavebnímu povolení. Ten by měl být dokončen letos. "Pokud vše poběží podle našich představ, mohla by se lávka začít stavět v polovině příštího roku,“ sdělila Eva Sychrová z kanceláře hradeckého primátora.
Proti kácení stromů ostře protestuje Sdružení Kruh pro občanskou společnost. Podle Milana Hirsche ze sdružení si město si stále neprověřilo, zda je skutečně nutné lávku postavit. "Nevím, proč se mají platit desítky milionů korun za lávku, když se neví, zda by sousední Labský most nešel pro stejný účel využít také,“ řekl Hirsch. Zastánci lávky však tvrdí, že lávka nutná je, navíc tolik diskutovaný dub je prý nemocný a pokud by se stavba o pár metrů posunula, stejně by zašel.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
14.7.2005 13:09
Xaver (neregistrovaný)
lávka
Každý den, tedy ve školním roce, sleduji ten valící se dav od zimního stadionu po mostě přes Orlici směrem do budovy UHK a dále. Po dostavbě SVK zcela jistě ten dav ještě zesílí. Lávku by bylo asi vhodnější vybudovat přes Orlici na jižní straně hokejové haly. U Aldisu po obou březích Labe se stejně nejvíce pohybují psi. Delší proběhnutí prospěje jim i jejich páníčkům, půjde jim pak lépe obechcávání a obesrávání městečka.
14.7.2005 22:59
Adam HK (neregistrovaný)
RE: lávka
Já mám dojem, že se má také stavět lávka za zimním stadiónem směrem k HZS:-) Jsem to slyšel, noo:-)
14.7.2005 16:02
pepino (neregistrovaný)
K čemu lávka
Sedím již 3 roky přesně na místě mezi Aldisem a Labským mostem a vidím tak, kolik lidí denně prochází přes Labský most na druhou stranu. Je to tak malé %, že absolutně nechápu, proč by měla být lávka na Škroupovu ulici napojena. Většina lidí se na druhou stranu dostává stejně z centra (tj. Masarykovo náměstí) či standardně z ulice Karla IV. přes Tyršův most. Lávka je podle mě naprosto zbytečná.
14.7.2005 20:27
Štěpánek Zdeněk (neregistrovaný)
Starý dub
Moc se divím, co je v našem městě možné.Jde podle mého názoru asi o vymoženost jedinců. Již několik roků se snažíme o získání povolení k pokácení bříz ve stáří asi 50 roků, ale máme smůlu. Nikoho nezajímá co nám tyto stromy způsobují na našem majetku a odpovědná pracovnice hledá podle mého názoru jen důvody, proč pokácení nemocných stromů nepovolit. Já jsem místo čtyř starých hrušní vysázel více jak 20 stromů, ale to je asi také málo. Jinak starý strom to má spočítané a doufám, že snad až dojde k úrazu tak půjdou i břízy. Jinak koho to zajímá až pojedete na letiště tak si všímejte stromů u silnice. Neuvěřitelně skvostná alej, ale co tam moc lidí asi nechodí a nejezdí. Myslím, že nejen lidem, ale i stromům by mělo být měřeno stejně. Jméno "odpovědné" úřednice zatím neuvádím, ale doufám , že svoji odpovědnost přizná až stromy ublíží.
2.8.2005 13:31
PietroNegro (neregistrovaný)
RE: Starý dub
To je vidět vážený pane jakou máte úctu k přírodě. Ne člověk, ale příroda má přednost! Ve městě zahlceném kamiony a auty všeho druhu je každého stromu velá škoda a stromu starobylého dvojnásob. Kulturní krajina se v blízkosti lidských sídel vždy vyznačovala přítomností vzrostlých a starých stromů. Ke starým stromům bychom měli mít úctu a ne kácet je jen tak zrovna podle momentální situace a nálady. Již naši předkové uctívali staré stromy! Proč asi jsou stromy symboly jednotlivých zemí? Kohopak je symbolem lípa a koho dub, nebo snad javor? Co staří Slované a Germáni, ale i naši předkové - statkáři, u jejichž statků se stromy vysazovaly pro ochranu budov? Žil jsem nějakou dobu v Británii a tam si lidé stromů váží. Každý strom se dá léčit. Pokud je již churavějící strom ještě alespoň v uspokojivém stavu, měl by být léčen a ne kácen! To je pojem pro zdejší "národ motorových pil" věcí neslýchanou a vypovídá jen o zdejší všeobecné nekulturnosti. Na labském nábřeží jsou opravdu nádherné duby. Jsou to svědci naší minulosti, okrasa a plíce našeho města.
4.8.2005 10:46
Stepanek.Zdenek (neregistrovaný)
RE: Starý dub
Vážený pane, nerad bych vedl touto cestou s Vámi jakoukoliv diskusi, ale domnívám se, že pokud je stav stromu neúnosný tak je zapotřebí s ním něco dělat.Celá léta se nic nedělo a podle toho to nyní vypadá.Pokud jde o Váš názor na můj vztah k přírodě tak Vás mohu ubezpečit, že je úplně jiný než si myslíte. A to vím o čem píši. Pokud budete mít chuť a také odvahu, tak mi napište pod svým jménem a nebo se bojíte. Velice rád Vás pozvu na setkání, kde Vám dokážu svůj vztah k přírodě. Mimochodem myslíte si, že je normální za každou cenu- i za cenu možného ohrožení majetku popřípadě zdraví chránit strom?Velice rád bych znal názor na možné léčení stromů, které jsem ve svém prvním příspěvku jmenoval.
14.7.2005 20:46
Hooligan 49 (neregistrovaný)
Kocourkov
Tak na podobných případech se pozná, jak si umíme vážit přírody!!! Jenom by mě zajímalo, která firma bude stavbu provádět a který z příbuzných našich "drahých" zastupitelů v ní bude angažován. Ve vyspělých krajinách se kvůli vzrostlým stromům mění plány staveb, ale u nás se prostě vezme pila - je to holt levnější a nemusí se u toho myslet. Hradci se vždy říkalo "Salón republiky" - co se s ním ale děje poslední dobou??? Ulrich na sloupu, hausbót Čechie předělaný na Titanic hyzdící nábřeží Labe (zkuste se podívat jak je nakloněn), písečná pláž a nyní lávka odnikud nikam. Opravdu toto všechno Hradec potřebuje? Opravdu ty peníze nemohou jinde posloužit lépe?
19.7.2005 21:35
"bohatý magnet" (neregistrovaný)
RE: Kocourkov
Potřebuje - ještě přejmenovat na BLBÁKOV a máme prim ve všem! Jen by mne zajímalo čí je a kterým směrem ten "rektální alpinismus" směřuje!
A zrovna - já jsem taky z vlivnejch a chci lávku přes Labe u novýho Tesca - tak mi ji koukejte postavit - peníze na ni sedřete z těch nejchudšich- zvyšte jim daně! (Asi takhle to funguje, na to by blbej nepřišel)
19.7.2005 21:29
občan HK (neregistrovaný)
lávka
Ptejme se jinak - kdo vlivný je líný na krok a musí mít lávku od Aldisu přímo na protější břeh? Hradec už je těma svejma pitomostma a absurditama vyhlášenej.Má z ostudy kabát, zvláště dnes s tím autobusovým nádražím. Tak přídejte další pitomost za miliony sedřené z daňových poplatníků - no jen do toho. Udržet si prvenství - za každou cenu a včemkoli!! Kdybyste za ty miliony raději opravily stávající silnice, chodníky a mosty - ale to je moc "normální" a dnes se to v EU nenosí, že?
25.7.2005 14:29
Janatov (neregistrovaný)
Absurdistán
Nevím, jestli někdo z úřadu čte tyto stránky a vnímá názory lidí, kteří jsou proti kácení toho krásného dubu. Rád bych znal jmého toho, který to rozhodnul. Každý den bych mu poslal nějakýho pěknýho vira nebo červa se vskazem: "Toto ti posílá matka příroda".
2.8.2005 13:36
PietroNegro (neregistrovaný)
RE: Absurdistán
Naprosto s vámi souhlasím. Taky mám někdy chuť takovým lidem něco "pěkného" provést. Tito lidé v životě nezasadili strom a sami kácí. Rozhodnutí učiněná z kanceláře se totiž dělají velmi jednoduše. Co oči nevidí....
2.8.2005 13:42
Victim (neregistrovaný)
RE: Absurdistán
Nejhorší je že tito úředníci jednají ve jménu všech. Malá skupinka rozhoduje za všechny. Jsou to lidé, které jsem si nezvolil a vůbec je neznám. Třeba se rozhodnou, že někde pokácí alej. Oni si to zdůvodní vždycky viz žvásty ,že to ohrožuje lidi atd. Vykácí celoé stromořadí, přitom by mohli postupovat selektivně! Ne každý strom je totiž skutečně tak "nemocný", aby musely být vykáceny všechny. Navíc je výhodné takto získané dřevo prodat, pěkně na stojato. Viz Šimkovy sady, že, pánové!

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme