Veolia Water by mohla hradecký VAK převzít od září

Pokud akcionáři Vodovodů a kanalizací (VAK) Hradec Králové v červnu schválí prodej části podniku francouzské firmě Veolia Water, mohli by Francouzi začít řídit vodárenství na Královéhradecku od letošního září či října. Uvedl to generální ředitel Veolia Water pro střední Evropu a Rusko Philippe Guitard. Dodal, že po souhlasu akcionářů bude ke vstupu Veolie do VAK ještě nutný souhlas českého antimonopolního úřadu a orgánů Evropské unie.

O vstupu Veolie do VAKu, který z více než 90 procent vlastní obce hradeckého okresu, bude hlasovat valná hromada 22. června. Zda se pro vstup vysloví potřebných 75 procent akcionářů, zatím není jasné. Zastupitelstva řady menších obcí zatím žádný postoj nezaujala.
Aby Veolia Water města k souhlasu přesvědčila, chystá se v nadcházejících dnech otevřít čtyři informační střediska, kde by obce měly dostat odpovědi na případné nejasnosti. Střediska budou v Chlumci nad Cidlinou, Novém Bydžově, Třebechovicích pod Orebem a Smiřicích.
Vstup Veolie do VAK schválil již v březnu Hradec Králové, který je s podílem na hlasovacích právech ve výši 46 procent největším akcionářem VAK. Proti prodeji vodáren Veolii zatím byly Třebechovice pod Orebem. "Vše projednáme na mimořádném zastupitelstvu. Stále sháníme informace, abychom se mohli správně rozhodnout," řekl nedávno třebechovický starosta Jiří Němec.
K provozování soustavy již Veolia založila společnost Královéhradecká provozní. Od VAK by si měla nejméně za čtvrt miliardy korun odkoupit provozní majetek. Vlastní vodárenská síť zůstane VAK a provozovatel za ni bude platit nájem. V Královéhradecké provozní bude Veolia Water držet podíl 66 procent a VAK 34 procent.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Nejhůře hodnocený příspěvěk ▼
22.5.2013 04:34
hahahaha (neregistrovaný)
Peněz není nikdy dost tak jen plaťte hlupáci,mám na tom i osobní zájem hahaha. zobrazit | souhlasím (+0) | nesouhlasím (-1)

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
30.5.2005 11:48
Stan (neregistrovaný)
Mediální masáž pokračuje
Všimněte si, jak o této kauze informují média. Někde se názory odpůrců tohoto tunýlku neprezentují, jinde to vypadá tak, že polemika končí v okamžiku, kdy si VEOLIA zaplatí inzeráty. Přes tuto masáž máme zprávy, že již řada menších obcí rozhodla o tom, že jejich zástupci na valné hromadě VAKu HK budou hlasovat proti. Vyzývám všechny, co k tomu mají co říci, aby nemlčeli a přispěli do diskuse!
30.5.2005 14:25
Občan (neregistrovaný)
RE: Mediální masáž pokračuje
Nejsmutnější na tom celém je to, že jako řadový občan, nebo pouhý spotřebitel vody z městského řádu mohu pouze přihlížet, mlčet a platit účty. Už teď snad musí být všem normálním lidem snad jasné, že se jedná o maximální lumpárnu, na kterou stejně nakonec dojede jenom konečný spotřebitel. Doufám, že aspoň okolní obce budou mít trochu rozumu a tento pochybný a nevýhodný prodej pro spotřebitele se neuskuteční.
31.5.2005 08:26
bourak (neregistrovaný)
veolia
Vážený kolego máte naprostou pravdu.Nejhorší na tom je že vše vzniklo kvůli penězum.Mesto Hradec Králové se stává městem úředníků a proto odsouhlasilo prodej svých 46% akcii,aby mohlo předělat pivovar na kanceláře.Hlavně někteří lidé ze zastupitelstva města na tom májí eminentní zájem .Mohou totiž zakrýt svoji neschopnost.Viz byty postavené v Pražské ulici,doufám že tento pán si tototaké přečte
1.6.2005 22:28
matejcek (neregistrovaný)
dnes jsem byl na schůzi
Dnes jsem byl na schůzi obecního zastupitelstva malé obce a hrozím se s jakou mírou neznalostí, doufám, že ne úmyslnou zastupitelé rozhodují. Pan starosta uvedl, že Francouzi získají 5 % akcií teď jsem se na internetu dočetl, že získají 66%. Zastupitelé naší malé obce jako jeden muž hlasovali pro vstup strategického investora. Troufám si říct, že i na základě milných informací. To, ale jejich malý rozhled a celkovou duševní lennost nijak neomlouvá. Z tohoto příkladu pro mne vyplývá jediné, pochybnosti, o tom, zda způsob vládnutí v naší republice je ten nejšťastnější.
3.6.2005 11:27
bourak (neregistrovaný)
RE: dnes jsem byl na schůzi
Váženy pane máte naprostou pravdu.Město jako prioritní majitel akcii neřekl pádný důvod proč chce akcie prodat???Myslím že v tom jsou a stále budou jen peníze.Podle statistiky bylo hozpodaření vaku ziskové,tak kde je pravda.
22.5.2013 04:34
hahahaha (neregistrovaný)
Peněz není nikdy dost tak jen plaťte hlupáci,mám na tom i osobní zájem hahaha.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme