Štítky: | MHD | Dopravní podnik |

V sobotu se otevřou brány hradeckého dopravního podniku. Program bude nabitý

| autor: dpmhk

Hradecký dopravní podnik  pořádá u příležitosti 95. výročí založení městské hromadné dopravy v Hradci Králové Den otevřených dveří. Po pěti letech opět otevírá svoji bránu veřejnosti. Akce se uskuteční v sobotu 7. října 2023 od 9 hodin (slavnostní zahájení) do 15 hodin v prostorách areálu Dopravního podniku města Hradce Králové v Pouchovské ulici 153 a Terminálu hromadné dopravy v blízkosti železniční stanice Hradec Králové hl. n. (Riegrovo náměstí). Vstup je zdarma.

Akce dopravního podniku připomene nejen ekonomický, stavební  či technický rozvoj za 95 let, ale i generace lidí, kteří se na vzniku a provozu městské veřejné dopravy v Hradci Králové podíleli.

Akce se uskuteční v sobotu 7. října 2023 od 9 hodin (slavnostní zahájení) do 15 hodin v prostorách areálu Dopravního podniku města Hradce Králové v Pouchovské ulici 153 a Terminálu hromadné dopravy v blízkosti železniční stanice Hradec Králové hl. n. (Riegrovo náměstí).

Obě tato místa budou od 9 do 15 hodin i propojena oblíbenou zvláštní okružní linkou THD – Slezské Př. – Cihelna (jízdní řád bude uveřejněn na stránkách DP a na označnících příslušných zastávek), na které pojedou historické vozy (linka bude označená „95“ – Den otevřených dveří) - odjezd z THD: nástupiště C1. Doprava na této mimořádné lince je zdarma.

Jaké vozy potkáte v ulicích?

Dopravu zajistí historické dopravní skvosty, které už běžně na našich silnicích nepotkáváme:
Bude to autobus KAROSA ŠD 11 (v provozu od roku 1969), nebo když nebude nepříznivé počasí, tak i největší autobusový kabriolet - Škoda 706 RTO vyhlídkový - autobus s otevřenou střechou, který vyrobil závod ČSAD 101 Praha Florenc (později ČSAD Klíčov).

Jízd historických vozů se budou účastnit také trolejbusy Škoda 8Tr9 – ev. číslo 136 z roku 1960, Škoda 9TrHT28 – ev. číslo 358 z roku 1980, kloubový Škoda 200Tr Sanos 01 - ev. číslo 329 z roku 1987 (v samotném Hradci Králové tento typ trolejbusu na lince MHD nikdy nejezdil!) - vše zásluhou kolegů z Dopravního podniku města Pardubic a Pardubického spolku historie železniční dopravy.

Dalším ze zajímavých vozů bude typicky žlutý USA SCHOOL BUS zn. Navistar International S 1700, tzn. legendární americký školní autobus, pana Stanislava Lišky, a to v kratší verzi pro 20 osob. Výrobce Navistar International, rok výroby 1987, naftový motor V8 o objemu 7,4 litrů.

Formou statické ukázky se představí i další Karosa ŠD 11, což je dálkový meziměstský autobus vyráběný národním podnikem Karosa Vysoké Mýto v 60. a 70. letech 20. století.  

Dopravní podnik upozorňuje, že u jízd historických vozů může z neočekávaných technických či provozních důvodů ještě dojít ke změně trasy, jízdního řádu a typu vozidla.

V Pouchovské ulici 153 čeká návštěvníky prohlídka celého areálu dopravního podniku včetně centrálního dispečinku, moderního zázemí řidičů MHD a učeben autoškoly. Budou k vidění vozidla dílenská a speciální montážní vozidla pro výstavbu, údržbu a opravy trolejového vedení.

Formou volné prohlídky budou zpřístupněny zajímavé a rozsáhlé prostory servisního zázemí, haly pro opravy autobusů, trolejbusů a elektrobusů (prostory nejsou bezbariérové). K vidění budou ukázky technického vybavení, diagnostických zařízení i ukázky postupů oprav. Některých z nich se budete moci i zúčastnit. Prohlídku bude oživovat doprovodný program pro děti - malé mechaniky, těšit se mohou například na autobusový trenažér.

V přízemí administrativní budovy (jídelna zaměstnanců DP) získáte info o jízdních řádech v mobilech (můžete se zde i naučit vyhledávat spojení) a v mobilní aplikaci pro nákup časových jízdenek.

Děti i dospělí se mohou svézt přímo v areálu po krátké okružní trase přistaveným turistickým hradeckým vláčkem.  Jako vždy budou mít návštěvníci i možnost oblíbeného průjezdu autobusovou myčkou (bez pravidelného JŘ) vozem MHD.

Zájemci o pracovní pozice u dopravního podniku se mohou informovat o nabídkách volných pracovních pozic a aktuálních mzdových podmínkách a benefitech u pracovníků personálního oddělení v samostatném náborovém stánku.

Po celou dobu konání akce bude mimořádně otevřeno naše Zákaznické centrum v Pouchovské ulici, kde mohou příchozí využít jeho služeb a získat komplexní informace o MHD či zakoupit jízdenky MHD.

A jaký další doprovodný program Vás čeká?

Na akci se podařilo zajistit účast pana Aleše Lopraise i s jeho dakarovým speciálem Praga V4S DKR. Aleš Loprais je český jezdec v dálkových motoristických soutěžích, zejména v Rallye Dakar, jehož se účastní od roku 2006. Je vítězem 11 etap na Dakaru. Bude připraveno krátké povídání o závodění, technických specifikacích a také se uskuteční autogramiáda.

Setkáte se také s některými historickými automobily členů spolku Veteran car club Hradec Králové, vozy zde vystaví Porsche Hradec Králové, akce se zúčastní autorizovaný prodejce motocyklů Harley-Davidson® v Hradci Králové.

Pro děti bude připraveno množství aktivit na různých stanovištích, za které budou odměněny drobnými cenami. K dispozici bude také bezplatný fotokoutek, virtuální realita a výroba odznáčků. Děti budou moci využít skákací hrad.

V průběhu celé akce bude zajištěn rovněž kulturní program. Živé vystoupení pro nás připraví žáci Základní umělecké školy Habrmanova v Hradci Králové. Účast přislíbila i taneční skupina T- Bass Hradec Králové, která si pro návštěvníky připraví také workshop. Na své si přijdou i milovníci magie - můžeme se totiž těšit na kouzelnické vystoupení kouzelnice Wendy a Elišky.  

Podrobnější informace o programu najdete na stránkách dopravního podniku.

 

 


Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Hradecký dopravní podnik stále modernizuje svůj vozový park. Vozidla mládnou

Ačkoliv si hradecký dopravní podnik vloni připomněl už pětadevadesáté výročí své existence, jiné podstatné číslo v jeho statistikách neustále klesá. Je jím průměrné stáří vozového parku. To je 7,75 roku. Ve srovnání s posledním známým údajem ze sousedních Pardubic je hradecký…
Čtěte více

Přes Miletu už nebudou jezdit trolejbusy. Opravy se dotknou všech linek MHD

Stavba, která na dlouhé měsíce ochromí dopravu v Hradci, už se blíží. Jedná se o rekonstrukci křižovatky Mileta. V místě už nyní probíhají přípravné práce. Dopravní omezení, která v první etapě uzavřou severní část městského okruhu a Hradeckou ulici směrem do centra, na…
Čtěte více

Další řidiči hradecké MHD získalil ocenění v Jízdě bez nehod

Dnes proběhlo tradiční slavnostní vyhodnocení soutěže Jízda bez nehod, kdy v jeho rámci další řidiči královéhradecké MHD převzali z rukou dopravně technického ředitele Dopravího podniku města Hradce Králové Vladimíra Pejřila diplom a jednorázovou finanční odměnu za…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme