V malšovické ulici Na Hrázce se bude kácet. Staré stromy ustoupí novým

| autor: mmhk.cz

V ulici Na Hrázce se začalo kácet už před čtrnácti lety, kdy došlo k výměně jedné řady stromů. Sedmatřicet původních stromů bylo tehdy nahrazeno třiceti mladými lípami. A právě těmto dorůstajícím stromům začínají vadit původní javory. Na staré a nemocné stromy si podle magistrátu už stěžují i místní.

 

Dvaadvacet javorů v ulici Na Hrázce bude v několika následujících týdnech nahrazeno na místě novými stromy. Stávající původní stromořadí není celistvé a čeká na obměnu. V uplynulých letech s tímto faktem už počítali správci sítí, kteří s vědomím nutné obměny provedli v těsné blízkosti i drobné a hlavně nutné stavební práce.

„V krátkém časovém sledu budou nahrazeny původní staré a nemocné stromy, konkrétně javory, novými, přičemž jako nejvhodnější se jeví výsadba méně vzrůstných javorů babyka. Ozývají se nám lidé, kteří si stále častěji stěžují na nemocné původní stromy,“ potvrzuje Daniel Jeřábek z technických služeb a dodává, že původní stromy již natolik omezují nové lípy, že bychom o ně mohli přijít. To potvrzují i někteří majitelé sousedních domů, které trápí obavy ze špatné zdravotní kondice starých stromů.

Vše je již administrativně pravomocně povoleno, potvrzeno, dendrologicky posouzeno a připraveno tak, aby práce mohly odstartovat se začátkem vegetačního klidu, tedy v následujících několika týdnech.


Nové javory budou menšího vzrůstu. Koruny těchto stromů by v budoucnu neměly zasahovat nad sousední pozemky a lípy, které zde již čtrnáct let rostou, budou v ulici dominovat. Současně nebudou vytvářet takový konkurenční tlak na nové výsadby javorů, neboť budou na jižní straně a větší lípy je nebudou zastiňovat. I s tímto efektem počítal původní harmonogram.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme