Z centra Hradce mizí vzrostlé stromy

Mohutné stromořadí v hradecké Šimkově ulici je minulostí. Začátek března pro něj znamenal poslední dny existence. Na 40 smrků a jedlí pokáceli pracovníci Technických služeb. Jiné řešení ale nebylo.

Stromy byly kvůli svému věku a chybnému způsoby výsadby ve velmi špatném zdravotním stavu. Na zelený pás u Lékařské fakulty jich bylo v minulosti vysazeno příliš mnoho, stromy byly blízko u sebe a neměli dostatek prostoru ani živin. Hradeckému deníku to potvrdil i Daniel Jeřábek ze správy městské zeleně Technických služeb Hradec Králové: „Některé už usychají, u dalších je to otázka dvou tří let.“
Nemocné stromy ohrožovaly chodce i motoristy. Město proto nemohlo s kácením otálet, aby stihlo nejvhodnější zimní období vegetačního klidu. Hradečané ale o stromy nepřijdou. Už nyní je připraveno 27 kavkazských jedlí, se kterými mají pracovníci městské zeleně dobré zkušenosti. „Výsadba je plánována na duben. Z toho důvodu jsme stromořadí začali kácet až nyní, tedy koncem sezony, aby prodleva mezi vykácením a novou výsadbou byla co nejkratší,“ vysvětlil Deníku Daniel Jeřábek.
V sousedství se chystá i další výsadba. Další zhruba desítka listnáčů přibude za budovou Magistrátu. „Jelikož to však budou listnaté stromy, jejich výsadba přijde na řadu až na podzim. V té době je výsadba listnáčů nejvhodnější,“ uvedl Jeřábek.
Město letos přistoupilo k rozsáhlejší obměně starých stromů. Ta se dotkla už náměstí 28. října a čeká i Puškinovu ulici.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
19.3.2010 13:22
Milosav (neregistrovaný)
jestli na funkci zůstane Daniel Jeřábek tak za pár let už bude muset kácet dnes sázené stromky,neboť vzrostlé už v HK nebudou.Myslím,že se v noci budí,ty velké co dělají Hradec Hradcem jej toiž straší a bude to horší!Nejlepší je v článku popznatek,že každému kácení předchází přísná komise a povolení!A ťeď to nejlepší:A nebo se potvrzení vystaví dodatečně!Samozřejmě pí.Finfrlová ráda podepíše a zaplatí od kusu.Je vidět,že nejsou původem z Hradce!

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme