V hradecké nemocnici vzniká nové transfúzní oddělení, to staré už nevyhovuje

Vizualizace transfúzního oddělení.
Vizualizace transfúzního oddělení. | autor: FNHK

V areálu hradecké fakultní nemocnicí začala v polovině srpna výstavba nového objektu transfuzního oddělení. Budova za zhruba 140 milionů korun vyroste na místě již nevyhovujících objektů, které čeká demolice. Stavební práce by měly být dokončeny do konce října roku 2020. Kvůli stavbě bude omezena doprava na jedné z hlavních silnic v areálu.

„Stavba nového objektu pro transfuzní oddělení je velice potřebná, protože oddělení je nyní umístěné v jedné z nejstarších budov, které v areálu máme,“ uvedl ředitel nemocnice Vladimír Palička. Stavební společnost STAKO s.r.o. převzala staveniště 12. srpna a zahájila práce. Kvůli stavbě bude od poloviny září omezen provoz na jedné z hlavních komunikací v areálu nemocnice, silnice však zůstane se zvýšenou opatrností po celou dobu stavby průjezdná.

Kvůli výstavbě je přestěhováno plazmaferetické centrum, odběry plazmy, trombocytů a autotransfuze jsou od července přestěhovány do třetího patra Pavilonu profesora Bašteckého (budova č. 23). Dárci krve budou moci krev darovat i během výstavby v současném objektu transfuzního oddělení ( budova č. 19), jeho demolice a úprava zpevněných a parkovacích ploch je plánována až po dokončení stavby nové budovy.

Nová budova nabídne nejen moderní zázemí pro odběry krve, ale i odpovídající zázemí pro zpracování krve a jejich složek. Nemocnice na stavbu získala dotaci ve výši zhruba 70 procent ze státního rozpočtu, zbytek uvolní z vlastních zdrojů.

Transfuzní oddělení Fakultní nemocnice Hradec Králové odebírá krev a krevní složky bezpříspěvkovým dárcům (ročně více než 18 tisíc odběrů plné krve a 15 tisíc plazmaferéz); zpracovává odebranou krev, vyšetřuje a dodává transfuzní přípravky pacientům FN HK.

 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Stavba nového pavilonu infekční kliniky bude stát 900 milionů

Hradecká fakultní nemocnice plánuje na podzim letošního roku vypsat výběrové řízení na dodavatele stavby nového Pavilonu kliniky infekčních nemocí a kožní kliniky, která by měla stát kolem 900 milionů korun. Předpokládaný termín zahájení stavby je stanoven na jarní měsíce roku…
Čtěte více

Hradecká záchytka stále funguje omezeně, chybí lékař

Protialkoholní záchytná stanice v Hradci Králové už přes rok funguje v omezeném režimu. Je přitom spádová pro celý Královéhradecký kraj. Dříve fungovala 24 hodin denně 7 dní v týdnu. Teď je nonstop otevřená jen o víkendu a o svátcích. Ve všední dny přijímá pacienty pouze v čase…
Čtěte více

Smysl pro tumor, seriál se v hradecké nemocnici natáčel hlavně o víkendech

Seriál Smysl pro tumor, který po osm nedělních večerů, vysílala Česká televize, upozornil veřejnost na problematiku onkologických onemocnění a možnosti jejich léčby. Televizní štáb záběry z lékařského prostředí natáčel předminulý rok na vybraných pracovištích Fakultní nemocnice…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme