Čínská medicína v hradecké fakultní nemocnici končí

Centrum čínské medicíny v Hradci končí.
Centrum čínské medicíny v Hradci končí. | autor: pixabay.com

Pro ty, co k léčbě svých neduhů využívají čínské medicíny to není dobrá zpráva. Centrum Tradiční čínské medicíny, které od září 2015 fungovalo ve Fakultní nemocnici Hradec Králové, končí s posledním únorovým dnem. Mohou za to zákony. Současná legislativa neumožňuje další působení čínského specialisty ve fakultní nemocnici. Na práci centra naváže Nadační fond na podporu Tradiční čínské medicíny a alternativ, který bude nadále pokračovat v projektech podporujících TCM v České republice.

Hradeckým centrem za dobu více než tříleté existence prošly přes tři tisíce pacientů, kterým specialisté pomáhali především s různými typy chronické bolesti. Centrum nabízelo pacientům metody prevence, vyšetření a léčby, které vycházely z tradičního čínského lékařství, mezi metody léčby patřila například akupunktura či cvičení.

K zániku vede nejen změna legislativy ale i fakt, že ordinace byla podle serveru novinky.cz ztrátová. Přesto, že si klienti léčbu platili sami, vznikla při provozu centra roční ztráta v řádu několika set tisíc korun.

Procedury tradiční čínské medicíny by podle představ ministerstva zdravotnictví měly spadat pod připravovaný zákon o léčitelství.

Současní pacienti i další zájemci o metody centra se budou moci od března obrátit na dosavadního vedoucího centra Františka Musila, který bude nadále poskytovat akupunkturu nebo mohou kontaktovat Nadační fond na podporu Tradiční čínské medicíny a alternativ v Praze, Opletalova 19. „Jsme připraveni zájemcům o TCM poskytnout informace o možnostech léčby metodami TCM v České republice,“ řekl zakladatel fondu Jan Hovorka.

 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Stavba nového pavilonu infekční kliniky bude stát 900 milionů

Hradecká fakultní nemocnice plánuje na podzim letošního roku vypsat výběrové řízení na dodavatele stavby nového Pavilonu kliniky infekčních nemocí a kožní kliniky, která by měla stát kolem 900 milionů korun. Předpokládaný termín zahájení stavby je stanoven na jarní měsíce roku…
Čtěte více

Hradecká záchytka stále funguje omezeně, chybí lékař

Protialkoholní záchytná stanice v Hradci Králové už přes rok funguje v omezeném režimu. Je přitom spádová pro celý Královéhradecký kraj. Dříve fungovala 24 hodin denně 7 dní v týdnu. Teď je nonstop otevřená jen o víkendu a o svátcích. Ve všední dny přijímá pacienty pouze v čase…
Čtěte více

Smysl pro tumor, seriál se v hradecké nemocnici natáčel hlavně o víkendech

Seriál Smysl pro tumor, který po osm nedělních večerů, vysílala Česká televize, upozornil veřejnost na problematiku onkologických onemocnění a možnosti jejich léčby. Televizní štáb záběry z lékařského prostředí natáčel předminulý rok na vybraných pracovištích Fakultní nemocnice…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme