V Hradci se bruslí na zimáku i na přírodním ledu. Strážníci vydali pravidla, která se vyplatí dodržovat

Bruslit se dá třeba na slepém rameni Orlice
Bruslit se dá třeba na slepém rameni Orlice | autor: hradeckralove.cz

Konečně je zima jak se patří. Řidiči pláčou, ale vyznavači zimních sportů se radují. Své aktivity mohou rozvíjet dokonce i ve městě a nemusejí například jezdit běžkovat na hory. Zatímco běžkaři i užijí trasy v městských lesích, na své si přijdou i ti, co rádi bruslí. Kluci konečně mohou najít hokejky a jít si zahrát přímo na zamrzlé vodní plochy. V Hradci jich je více než dost, jen je potřeba dodržovat určitá pravidla. Nevyplatí se riskovat, obzvlášť zrádné je bruslení na řece.

A kam se v Hradci vydat na přírodní kluziště? Webový portál kudyznudy.cz nabízí několik tipů. Při dobrých klimatických podmínkách mohou bruslaři, kteří dávají přednost bruslení v přírodě, využít ledové plochy rybníků v městských lesích. K nejoblíbenějším místům patří rybník Cikán a Biřička na okraji lesů v čtvrti Nový Hradec Králové. Mezi Malšovou Lhotou a Svinary je  Stříbrný rybník. Tloušťka ledu však není po celé vodní hladině stejná, je zeslabena v místech přítoků či odtoků. V ledu mohou být zapíchnuté různé předměty - například větvemi či hokejkami rybáři označují díry v ledu. Těmto místům se raději vyhněte. Při dostatečné tloušťce ledu lze bruslit také na Labi. Oblíbená trasa Hradečáků podle serveru vede od Labské elektrárny Hučák proti proudu Labe do Svinar.

Hradečtí strážníci však před bruslením na přírodním ledu varují. Je důležité dodržovat určitá pravidla. Bezpečná tloušťka ledu by měla být 16 centimetrů a led by měl mít namodrlalou barvu. Navíc je potřeba si uvědomit, že tloušťka ledu není stejná po celé ploše vodní hladiny, zeslabený led bývá zejména v místě přítoků, odtoků a také tam, kde jsou různé nečistoty, třeba listí a větve. Zvýšené opatrnosti je potřeba dbát i na ledové ploše pokryté sněhem nebo kalužemi. "Nikdo by neměl chodit bruslit sám, zejména děti by měly svým rodičům vždy říct, kam jdou bruslit," uvádí se pokynech od strážníků.

Kdo přeci jen přírodnímu ledu nevěří, může si jít zabruslit do malé haly zimního stadionu. Tento víkend je tam veřejné bruslení v neděli 15. ledna od tří hodin. Bruslí se hodinu a půl, dospělí zaplatí 30 korun a děti 20 korun.

Někdo si troufne i na jízdu po Labi Někdo si troufne i na jízdu po Labi
autor: FB Hradec Kralove-Salon republiky

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
12.1.2017 08:07
Honza (neregistrovaný)
:)
Tedy autor clanku byl asi po akci...nebo vubec nic nevi o HK

..Bruslit se dá třeba na slepém rameni Ohře
..od Labské elektrárny Hučák proti proudu Labe do Svinar

A cely ten clanek zacina jak z rudeho Prava
Ale proc ne, jsme jen lidi :)
12.1.2017 11:44
Redakce (neregistrovaný)
RE: :)
Taky dobrý :-). Za chybičku se omlouváme, už je to opraveno. Přeci jen na Orlici je to blíž než na Ohří.
dík za upozornění.
13.1.2017 06:07
Jindřich (neregistrovaný)
RE: :)
no.. po Labi do Svinar to taky půjde dost ztuha....

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme