Týden knihoven v Hradci zve na besedu s cimrmanologem, bazar knih za 5 korun i registrace zdarma

18. ročník Týdne knihoven startuje už v pondělí 6. října
18. ročník Týdne knihoven startuje už v pondělí 6. října | autor: hradeckralove.cz

18. ročník Týdne knihoven letos začíná v pondělí 6. října. Zajímavý program si návštěvníci mohou užít do neděle 12. října.

Celostátní akce, kterou pravidelně vyhlašuje Český svaz knihovníků a informačních pracovníků, a připojuje se s ní i Hradec Králové, uvede knihovny v netradičním světle – nejen jako půjčovny knih, ale také jako místa bohatého kulturního vyžití. Hlavní pozornost se letos upře na muzejní knihovny.

Letošní ročník odkazuje na stoleté výročí začátku první světové války

Studijní a vědecká knihovna, vysokoškolské knihovny, Knihovna města Hradec Králové a její pobočky, ale i například farní knihovna. Ty všechny se do tradiční akce Týden knihoven zapojily. Na zajímavý program lákají i další instituce, například galerie v krajském městě. Kdo další se do "týdne" zapojil si můžete přečíst na tomto odkazu.

Letošní ročník nese téma "100 let výročí od uplynutí začátku první světové války", hlavní pozornost se tedy upírá na muzejní knihovny. Slavnostní zahájení se koná v pondělí 6. října od 17 hodin v přednáškovém sále Muzea východních Čech. „Do programu bude zařazeno čtení z úryvků z autentických deníků českých vojáků i civilistů, které se nám podařilo získat v celomuzejní kampani Velká válka. Nebude chybět ani hudební doprovod a malé pohoštění. V rámci večera můžete zdarma shlédnout tématicky zaměřenou výstavu Mým národům!,“ zvou na slavnostní zahájení Týdne knihoven pracovníci muzea.

Městská knihovna zve na besedu s cimrmanologem Miloněm Čepelkou i bazar knih

Během celého týdne nabídnou originální program také další knihovny ve městě. Například pobočka knihovny města na Moravském Předměstí nechá návštěvníky vybírat knihy nejen z běžně přístupných regálů, ale také ze skladu, kam se normálně nikdo jiný než pracovníci knihovny nedostane. Knihovna v Malšovicích zase nabídne výstavu fotografií, která mapuje život dětského oddělení. Milovníci knížek se mohou těšit také na literárně-hudební besedu s Miloněm Čepelkou nebo na bazar vyřazených knih, které se budou prodávat za symbolickou cenu 5 korun.

Studijní a vědecká knihovna pořádá v rámci akce cestopisnou besedu, prezentaci knihy Tomáše Kašpara Výkřik ze zapomnění nebo například komentovanou prohlídku budovy pro veřejnost. Univerzitní knihovna  krajského města láká rovněž na prohlídky svých prostor.

Čtenáře jistě také velmi potěší, že knihovny vyhlásily na příští týden amnestii

"Zapomětliví čtenáři mohou využít vyhlášené čtenářské amnestie, která bude platit na všech půjčovnách a pobočkách Knihovny města Hradec Králové, a bez povinnosti uhradit sankční poplatek vrátit dosud nevrácené výpůjčky," vyhlásila knihovna města.

Na své si přijdou také dětští čtenáři, čeká je i šťastný den

Týden knihoven není určen pouze pro dospělé, svou nabídkou potěší také dětské čtenáře. Knihovna v Kuklenách pro ně připravila výtvarný program. Celý týden tu bude probíhat soutěž o nejkrásnější knižní obálku, starší děti se mohou zapojit do literárního klání. Pro zájemce se tu uskuteční také korálkové dílny. Na pobočce na Novém Hradci se budou poznávat pohádky podle obrázků, v knihovně ve Wonkově ulici se budou vyrábět barevná stínítka.

Ve středu 8. října je pak pro všechny děti šťastný den. Noví dětští čtenáři se budou moci nechat zaregistrovat na všech hradeckých pobočkách zcela zdarma.

Kompletní program včetně časového harmonogramu si můžete prohlédnout na tomto odkazu.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Velká kostičková výstava zaujme dospělé i děti

Na víkend navážou týdenní jarní prázdniny. Co můžete s dětmi v Hradci Králové podniknout? V sobotu jim v Adalbertinu divadlo PUK zahraje loutkové pohádky, v neděli se mohou stát malými muzejníky. Po celý týden se koná velká výstava stovek stavebnic a tisíců figurek LEGO. Dospělí…
Čtěte více

Vrbenského kasárna získala další dotaci. Zrekonstruována by měla být v roce 2025

Královéhradecký kraj získal dotaci na rekonstrukci Vrbenského kasáren v Hradci Králové ve výši 245 milionů korun, a to na energeticky účinnou revitalizaci brownfieldů z Národního programu obnovy. Jde o čtvrtou a zároveň poslední část finanční podpory, o kterou se kraj ucházel z…
Čtěte více

Muzeum plné hraček potěší malé i velké návštěvníky

Hradecké muzeum nyní nabízí novou výstavu, která potěší děti ale hlavně dospělé návštěvníky, kteří si připomenou, s čím si jako malí hráli. Nostalgická výstava představuje hračky z převážně 2. poloviny 20. století z rodinné sbírky Věry Dvořáčkové. Kromě panenek, plyšových…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme