Střecha malšovického stadionu bude vyrábět elektřinu

Studie fotovoltaika.
Studie fotovoltaika. | autor: MMHK

Na střeše multifunkční fotbalové arény v Malšovicích by měla vyrůst fotovoltaická elektrárna. Podle hradecké radnice by měla zvýšit energetickou soběstačnost arény a ušetřit městu část nákladů na energie. Hradečtí zastupitelé záměr na vybudování fotovoltaické elektrárny za odhadovaných 10 milionů korun schválili. Pro hlasovalo 28 ze 32 přítomných zastupitelů.Informaci přináší zpravodajský web Salonkyhk.cz

 

Instalace fotovoltaické elektrárny na multifunkční fotbalovou arénu v Malšovicích by podle odhadu radnice měla vyjít na 10 milionů korun včetně DPH. Financovat ji plánuje město z účelové rezervy energie na rok 2024. "Projekt má ambici pomoci městu snížit náklady na energie a zvýšit energetickou soběstačnost arény. Instalace fotovoltaických panelů podporuje udržitelné využívání obnovitelných zdrojů a přispívá také k dlouhodobým úsporám. Roční produkce energie by měla činit více než 220 megawatt hodin," řekl zastupitelům investiční náměstek primátorky a předkladatel návrhu Lukáš Řádek.

Po schválení záměru bude nyní zahájena projektová příprava. Finální částka potřebná na realizaci projektu bude známá v průběhu podzimních měsíců na základě výběrového řízení.

Na stadionu by mohlo být celkem 535 fotovoltaických panelů, které ročně vyrobí v průměru 227 MWh energie. Roční úspora emisí CO2 má činit 117 tun, což odpovídá více než pěti tisícům vysázených stromů. Návratnost nákladů na pořízení fotovoltaické elektrárny odhaduje studie na necelých 11 let.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Jednání o prodeji fotbalového klubu nabírají reálné obrysy, Tomek zatím není ve hře

Vedení hradeckého magistrátu odstartuje během nejbližších týdnů první kolo vyjednávání s potenciálními zájemci o koupi fotbalového klubu FC Hradec Králové. Uvedla to primátora města a předsedkyně představenstva FC Hradec Králové Pavlína Springerová. Město i klub podle ní mají…
Čtěte více

ZVEME: Do nočních muzeí a galerií, na rodinný festival a do pohádkového lesa

Ještě nevíte, co podniknete o víkendu? Máme pro vás pár zajímavých tipů. V Hradci Králové se stejně jako po celé republice otevřou muzea a galerie i po setmění, Šimkovy sady zažijí velký rodinný Bezva fest, bude se hrát fotbal a děti si mohou vybrat hned ze dvou pohádkových akcí…
Čtěte více

ZVEME: Bude se běhat, hrát fotbal, jíst čokoláda a řádit v maskách

O víkendu se bude v Hradci Králové sportovat i kulturně žít. Votroci odehrají derby s Pardubicemi, poběží se jarní běh v novohradeckých lesích. Ve Futuru můžete navštívit Čokoládový festival, děti můžete vzít na Velikonoční pohádku, karneval nebo koncert Štístka a Poupěnky.
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme