Štítky: | Doprava | vlaky | Hlavní nádraží | nádraží |

Stavbaři z hradeckého hlavního nádraží jen tak nezmizí. Opraví se omítky, stropy i podlahy

Hlavní nádraží Hradec Králové.
Hlavní nádraží Hradec Králové. | autor: cs.wikipedia.org

Hradecké hlavní vlakové nádraží mělo být opraveno na podzim letošního roku. Ale dokončení prací se zřejmě trochu opozdí. Podle vyjádření Správy železniční dopravní cesty bude hotovo až v lednu 2020. Rekonstrukce nádraží v Hradci Králové pokračuje od loňského srpna svou druhou etapou. V budově se opravují vnitřní omítky a stropní podhledy ve vestibulu. Informaci přináší Hradecký deník.

„Ve druhé části rekonstrukce nádraží dochází k sanaci vnitřních omítek a stropních podhledů ve vestibulu,“ vysvětlil pro Deník mluvčí SŽDC Marek Illiaš s tím, že cestující by neměli pocítit žádné výraznější omezení.

Rekonstrukce probíhá za provozu. Cestující mohou využívat vždy jen jednu polovinu vestibulu, kterou budou moci projít k pokladnám a na nástupiště. V průběhu oprav bude nutné omezit provoz některých obchodů ve vestibulu hradeckého nádraží.

Náklady na druhou etapu rekonstrukce budou 20 milionů korun bez DPH. V součtu s první fází tak SŽDC investuje do konce letošního roku do prvorepublikové nádražní budovy zhruba 55 milionů. První etapa opravy hradeckého hlavního nádraží skončila loni v dubnu. Stavbaři při ní za 35 milionů korun opravili prosklené zastřešení haly, které bylo v havarijním stavu a do budovy na mnoha místech zatékalo.

Oprav se dočkají i podlahy vestibulu nádraží

Druhá etapa oprav by sice měla skončit za rok v lednu, ale už nyní má správa dokončený projekt na třetí etapu, během které by měly být zrekonstruovány podlahy ve vestibulu.

Do rekonstrukce hodně mluví i památkáři vzhledem k tomu, že budova je památkově chráněná. „V současné době jednáme o způsobu opravy podlahových krytin, protože památkáři trvají na zachování fragmentů původní dlažby. Ve spolupráci s nimi se snažíme zvolit nejvhodnější technologický postup, kterým bychom mohli jejich požadavkům vyhovět,“ uvedl Illiaš.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Opravy Pražského mostu už se blíží. Nebude ale uzavřen pro všechny

Plánovaná údržba Pražského mostu v centru Hradce Králové začne 8. dubna. Dělníci se na mostě objeví ale už o víkendu 6. dubna, kdy budou zahájeny finální přípravné stavební práce bez dopravních omezení. Během oprav bude otevřená pouze jedna polovina mostu pro chodce, záchranáře…
Čtěte více

Dopravní chaos u hradeckých škol má mírnit plán mobility

Plná parkoviště, nebezpečně a často proti pravidlům zastavující automobily, ze kterých v ranní špičce vystupují děti. To jsou nejčastější příčiny vzniku nepřehledných a kritických situací v blízkosti škol. Město Hradec Králové chce těmto nebezpečným kolizím předcházet vytvořením…
Čtěte více

Hradecký dopravní podnik stále modernizuje svůj vozový park. Vozidla mládnou

Ačkoliv si hradecký dopravní podnik vloni připomněl už pětadevadesáté výročí své existence, jiné podstatné číslo v jeho statistikách neustále klesá. Je jím průměrné stáří vozového parku. To je 7,75 roku. Ve srovnání s posledním známým údajem ze sousedních Pardubic je hradecký…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme