Štítky: | Vánoce |

Sobotní podvečer vánočně rozzáří Hradec

Vánoční strom na Velkém náměstí
Vánoční strom na Velkém náměstí | autor: MMHK

Tuto sobotu v podvečer se v Hradci Králové poprvé rozzáří tři vánoční stromy a další vánoční výzdoba města. Přesný čas radnice neudává, světla by se měla rozsvítit, jakmile se začne stmívat. A adventní období může začít.

A kolik toho ve městě bude zářit? Pracovníci technických služeb dohromady napočítali sedmatřicet stromů s více než dvaceti tisíci žárovkami či diodami a 142 vánočními symboly v podobě vloček, hvězd a chocholů rozvěšených na sloupech veřejného osvětlení.

Výzdoba bude o něco bohatší než vloni. “Navíc ozdobíme čtyři sloupy u mateřské školy ve Svatojánské ulici v lokalitě Podzámčí, novinkou bude i šestnáct symbolů v podobě sněhových vloček na vánočním stromě na Velkém náměstí. Objeví se na něm i nové světelné LED řetězy. Nově bude na základě požadavku tamější komise místní samosprávy ozdoben jeden strom i v Plačicích,” uvedl Tomáš Pospíšil z Technických služeb Hradec Králové, které výzdobu města zajišťují.

Na třech velkých stromech postavených na Velkém náměstí, Masarykově náměstí a na náměstí 28. října budou umístěny světelné řetězy s 16 600 diodami, špice ve vrcholu a ozdobné červené a bílé koule. Strom na Masarykově náměstí navíc ozdobí i světelné dekorace připomínající padající rampouchy. Na Velkém náměstí technické služby vztyčí smrk pichlavý pocházející z městského pozemku ve Věkoších, náměstí 28. října ozdobí douglaska tisolistá od dárce z ulice Milady Horákové a Masarykovo náměstí smrk ztepilý od dárkyně z Lochenic. “Na každém z náměstí tak bude jiný druh stromu,” uvedl Daniel Jeřábek z technických služeb. 

Svítící stromy a dekorace budou stejně jako v předchozích letech zdobit město až do Tří králů. Náklady na opravy, repase a dokoupení nových prvků i spotřebovanou elektrickou energii dosáhnou za celé období částky více než 550 tisíc korun.

Vánoční strom na Velkém náměstí Vánoční strom na Velkém náměstí
autor: MMHK

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Na živý betlém do Svinar. Zpívat se bude v hradeckém divadle i před ním

Čtvrtý adventní a zároveň vánoční víkend nabídne v Hradci Králové opět rozmanité akce. Zpívat budou herci Klicperova divadla v improvizačním pásmu, skauti zase zvou na zpívání u Betlémského světla před divadlem. Divadlo Drak zve děti na inscenaci Vyšla hvězda nad Betlémem. V…
Čtěte více

Vánoční stromy už město má. Kdy je rozsvítí?

Velké a Masarykovo náměstí v Hradci Králové budou opět zdobit vánoční stromy. Bude se jednat o dva smrky ztepilé s výškou okolo 15 metrů. Jeden je od soukromého dárce z Předměřic nad Labem, druhý z městských lesů. Technické služby je dopraví a nainstalují na obě hradecká náměstí…
Čtěte více

Hradec už zdobí. Rozsvítí se více než 40 stromů

Vánoční čas už se kvapem blíží a vyzdobit celé město není možné ze dne na den. Proto už do ulic Hradce vyrazili  pracovníci hradeckých technických služeb s prvními vánočními ozdobami. Letošní rok město ožije světly na více než 40 stromech, zahrnujících jak malé, tak velké…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme