Štítky: | rozhledna | milíř | vysoká |

Rozhledna Milíř začátek sezony nestihne, nikdo ji zatím nechce opravit

Milíř zůstane zatím zavřený.
Milíř zůstane zatím zavřený. | autor: wikipedie.cz

Rozhledna Milíř ve Vysoké nad Labem začátek letošní sezony rozhodně nestihne. Loni na jaře ji poničil strakapoud a obec dosud nevybrala firmu, která by ji opravila. Do výběrového řízení se nikdo nepřihlásil, bude se tak muset opakovat. Informaci přináší server Hradecká drbna.

Dřevěná rozhledna se loni na jaře stala terčem náletů strakapouda, který v nosných sloupech vytesal dutiny. Je potřeba vyměnit tři šestimetrové segmenty a další tři si chce obec objednat do zásoby. "K tomu bude třeba ještě vyrobit speciální ocelový přípravek, který během výměny sloupu rozepře část rozhledny a dočasně na sebe vezme nosnou funkci sloupu," starosta obce Jiří Horák. Rozhledna se otevřela v říjnu 2013, její stavba stála pět milionů korun. Od loňského září je ale uzavřená a letošní start sezony už nestihne.

Obec vyhlásila výběrové řízení na zhotovitele opravy v polovině března, nikdo se ale nepřihlásil. Starosta přitom oslovil i firmu, která rozhlednu původně stavěla. Firma ale zakázku odmítla. Problém není sehnat náhradní díly, ale někoho, kdo opraví poškozené části a vezme na sebe i všechny záruky a odpovědnost.

Obec teď bude poptávat co nejvíce firem po celé republice, které by byly schopné stavbu opravit a mají s podobnými projekty zkušenost. Pokud by se podařilo firmu sehnat, mohla by být rozhledna podle optimistických scénářů otevřena letos v létě. „Náklady na opravu budou odhadem v řádech stovek tisíc korun,“ dodal starosta.

Na vrchol rozhledny vede celkem 144 schodů a nabízí výhled z vyhlídkové plošiny ve výšce 27 metrů. Celková výška rozhledny je 31 metrů. Když je dobrá viditelnost, lze z ní spatřit Jeseníky, Krkonoše, Orlické nebo i Železné hory.

 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Sezonu rozhledny Milíř ve Vysoké předčasně ukončil strakapoud. Do sloupů vykutal díry

Plány na oslavy osmého výročí provozu rozhledny ve Vysoké nad Labem a vůbec celou letošní sezónu ukončil jeden přibližně dvacet centimetrů velký pták. Přesněji řečeno, ptačí rodinka. Co se přihodilo? Důvod je neobvyklý: do dřevěných sloupů nosné konstrukce se s vervou pustil…
Čtěte více

Zveme: V Hradci uvidíte během svátků živý betlém i Dětskou vánoční hru

Štědrý den i oba vánoční svátky budou v Hradci Králové nabité zajímavými akcemi. Ve Svinarech uvidíte betlém se zvířaty, otevře se dřevěný kostelík v Jiráskových sadech a také rozhledna ve Vysoké nad Labem. Rodiny mohou putovat za jesličkami od Biřičky, nadšenci poběží udělat…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme