Štítky: | medicína | výzkum | alzheimer |

Revoluční objev z Hradce Králové bude léčit Alzheimerovu chorobu

Ilustrační foto | Zdroj: Pixmac.cz
Ilustrační foto | Zdroj: Pixmac.cz

Vědecký tým odborníků z královéhradecké fakultní nemocnice a Fakulty vojenského zdravotnictví vynalezl nový lék na Alzheimerovu chorobu.

Léčivo ještě není ani patentováno, přesto ale budí pozornost lékařských časopisů po celém světě. Odborná veřejnost doufá, že by nová látka mohla v budoucnu zefektivnit léčbu této nemoci.

Léčba Alzheimerovy choroby může být v budoucnu efektivnější. Pomoci tomu má i nový lék, o jehož patentování požádal tým vědců z Hradce Králové.

Nový typ léčiva na Alzheimerovu chorobu vynalezli vědci z Fakulty vojenského zdravotnictví a Centra biomedicínského výzkumu z místní fakutlní nemocnice. Na projektu, který trvá od roku 2008, spolupracovali i odborníci z Itálie a Slovenska.

Nově objevená látka by měla léčit nemocné komplexněji, než v současnosti používané medikamenty. „Nový lék nevyléčí člověka z nemoci úplně, ale dává si za cíl postihnout více patologických projevů dané nemoci," vysvětlil pro Deník.cz vedoucí vědeckého týmu Jan Korábečný. Další výhodou nové látky je to, že je v porovnání s těmi zavedenými mnohem méně toxická.

Celý projekt se původně zabýval vylepšením takrinu – léku na Alzheimerovu chorobu, který byl kvůli nežádoucím účinkům stažen z trhu. Všechny dosavadní studie nového medikamentu prokázaly, že je mnohem méně toxický, než jeho předchůdci.

Na začátku cesty

Patentování nového léku ale neznamená, že se v blízké době dostane na pulty lékáren. Doba nutná k přípravě medikamentu k uvedení na trh je zhruba patnáct let. Královéhradečtí vědci mají za sebou teprve první. Celý proces je navíc finančně velmi náročný, náklady se mohou vyšplhat až k dvaceti miliardám korun. „Uvidíme, jestli se patentu, který právě podáváme, chytne nějaká firma. Dál už se z finančních důvodů na tomto výzkumu podílet nebudeme,“ řekl pro Deník.cz Korábečný.

Alzheimerovou chorobou trpí v Česku přibližně sto třicet tisíc lidí. Podle odhadů odborníků by se během příštích čtyřiceti let mohlo toto číslo až zdvojnásobit. Nemoc postihuje zejména starší lidi a projevuje se potížemi s pamětí, orientací a vyjadřováním. V současnosti neexistuje žádná látka, která by tuto chorobu dokázala plně vyléčit.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

V Gayerových kasárnách vykoukly na povrch pozůstatky královéhradecké pevnosti z konce 18. století

Archeologové se mohou pyšnit unikátním nálezem v Gayerových kasárnách. Na konci února letošního roku pracovníci Muzea východních Čech v Hradci Králové zahájili archeologický výzkum na místě plánovaného parkovacího domu v severní části Gayerových kasáren. Odkryli tam zatím…
Čtěte více

V Gayerových kasárnách archeologové vykopali pozůstatky zdiva příkopu pevnosti, lidské kosti i keramiku

Před samotnou rekonstrukcí areálu Gayerových kasáren na místě kopají ještě archeologové. Při jejich výzkumu bylo odhaleno překvapivě dobře dochované zdivo hlavního příkopu královéhradecké pevnosti při boku bastionu VIII. Podařilo se zdokumentovat nejen samotnou čelní stěnu…
Čtěte více

Archeologové už začali zkoumat území, kde povede D11

Archeologové a stavbaři zahájili archeologický průzkum na trase budoucí dálnice D11 z Hradce Králové do Jaroměře. První skrývku archeologové udělali u Světí nedaleko Hradce Králové. Zakázka svým objemem nemá v soutěžích na archeologický průzkum v Česku obdoby. O zahájení prací…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme