Štítky: | Doprava | Mileta | křižovatka mileta |

Rekonstrukce křižovatky Milety podraží. Kdy by mohlo být hotovo?

Podoba křižovatky Mileta.
Podoba křižovatky Mileta. | autor: Valbek

Ředitelství silnic a dálnic po desítkách let příprav a debat udělalo předposlední krok k zahájení velké proměny křižovatky Mileta na okruhu v Hradci Králové. Vypsalo soutěž na zhotovitele nákladné proměny. Předpokládaná hodnota zakázky je 527 milionů korun, ještě loni ředitelství uvádělo cenu 400 milionů korun. Jde o společnou zakázku s městem a krajem. Informaci přináší web zdopravy.cz.

Termín pro podání nabídek je zatím stanoven na 4. srpna, hodnoticím kritériem bude z 90 procent nabídnutá cena a z deseti procent nabídnutá délka záruky. Stavba má již pravomocné povolení, začít se má příští rok a hotovo bude do roku 2025.

Stavební povolení vydal městský úřad v Hořicích, který musel případ řešit kvůli námitkám pro podjatost královéhradeckého úřadu. Křižovatka na silnici I/31 je dnes přetíženým dopravním uzlem, který potřebuje kompletní rekonstrukci. Kříží se tu hlavní silniční okruh se silnicí, po které míří do centra lidé z největšího hradeckého sídliště Moravské Předměstí. V okolí křižovatky jsou také fakultní nemocnice, kampus univerzity a zdravotnická záchranná služba.

Obměnou neprojde jen samotná křižovatka, vzniknou také nová dopravní napojení, podchody, chodníky, zastávky MHD a další změny na veřejných prostranstvích.

Pod křižovatkou budou vybudovány podchody pro chodce a cyklisty, což přispěje ke zvýšení bezpečnosti. Další změnou je doplnění křižovatky o propojku pro vozidla odbočující vpravo, čímž dojde ke zvýšení kapacity křižovatky. Vedle toho vznikne směrem na Vysokou nad Labem další křižovatka, tzv. malá Mileta. Zde dojde k vybudování komunikace, která propojí Fakultní nemocnici Hradec Králové se Zborovskou ulicí.

Do Zborovské ulice ústí také napojení Benešovy třídy, které se z panelové cesty změní na řádnou komunikaci. Mimo jiné bude do křižovatky ústit také výjezd pro záchranářská vozidla. Malá Mileta bude řízena světelně, v její blízkosti přibydou nové chodníky i zastávky MHD.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
18.7.2023 05:43
Jaroslav (neregistrovaný)
Krásná vizualizace,
bojme se jak to bude vypadat po dokončení. Snad se toho zklamání už nedožiji. (Trochu mi tam chybí zaparkované přívěsy s reklamnímy panely)

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Opravy uzavřely Pražský most. Někteří řidiči zákaz nerespektují, tak padají první pokuty

Pouze od včerejšího dne je kvůli opravám uzavřen Pražský most v centru Hradce. Někteří řidiči však zákaz vjezdu nerespektují a padají pokuty. V dopravní špičce auta stojí v kolonách na Tylově náměstí a Tyršově mostě. Před pár dny se dopravní situace zkomplikovala i na křižovatce…
Čtěte více

Opravy Pražského mostu už se blíží. Nebude ale uzavřen pro všechny

Plánovaná údržba Pražského mostu v centru Hradce Králové začne 8. dubna. Dělníci se na mostě objeví ale už o víkendu 6. dubna, kdy budou zahájeny finální přípravné stavební práce bez dopravních omezení. Během oprav bude otevřená pouze jedna polovina mostu pro chodce, záchranáře…
Čtěte více

Dopravní chaos u hradeckých škol má mírnit plán mobility

Plná parkoviště, nebezpečně a často proti pravidlům zastavující automobily, ze kterých v ranní špičce vystupují děti. To jsou nejčastější příčiny vzniku nepřehledných a kritických situací v blízkosti škol. Město Hradec Králové chce těmto nebezpečným kolizím předcházet vytvořením…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme