Původce černých skládek kolem kontejnerů by mohly odhalit kamery nebo Munipolis

Odpa lze zdarma uložit do sběrných dvorů.
Odpa lze zdarma uložit do sběrných dvorů. | autor: MMHK

Hradec velmi trápí černé skládky. Týká se to i odpadu, který je odložený na kontejnerovém stání mimo nádoby. To Hradecké služby řeší denně a likvidují je. Od roku 2018 do prvního pololetí letošního roku však náklady na úklid těchto skládek dosáhly na částku skoro sedm milionů korun. Odpad přitom mohou občané města vozit zdarma do čtyř sběrných dvorů v Hradci Králové. Pro opětovné využití věcí poslouží i re-use pointy ve sběrných dvorech nebo re-use bazar v Kotěrově ulici. Výdaje na úklid černých skládek mají rovněž Technické služby Hradec Králové, které likvidují veškeré zbylé černé skládky ve městě.

 

„Úklidy těchto stanovišť zajišťují Hradecké služby. Náklady, které městu vznikají kvůli černým skládkám, jsou ale vysoké,“ říká náměstek odpovědný za oblast životního prostředí Adam Záruba. Zatímco v roce 2018 činila částka více než 770 tisíc korun včetně DPH, v roce 2019 už přesáhla jeden milion (1,024), v roce 2020 se zvýšila na téměř 1,233 milionu a v roce 2021 bylo vynaloženo na odvoz přibližně 1,050 milionu. V roce 2022 byl zaznamenám pokles na přibližně 800 tisíc, ale v loňském roce se částka opět zvedla na téměř 1,257 milionu korun. Za první pololetí letošního roku už město zaplatilo za odvoz černých skládek téměř 850 tisíc korun. Některé černé skládky zaměstnávají také pracovníky Technických služeb Hradec Králové, kteří se podílí na jejich úklidu. Za loňský rok odvezli přes 4,5 tuny odpadu. Společnost na úklid vynaložila přes 130 tisíc korun.

Jednou z priorit města v rámci provozu systému odpadového hospodářství je průběžně udržovat kontejnerová stání v čistotě. „Díky fungujícímu systému svozu komunálních odpadů, jarním a podzimním mobilním svozům odpadů, a samozřejmě také díky zajištění provozu čtyř městských sběrných dvorů, kdy každý den v týdnu je otevřen minimálně jeden z nich, se počet černých skládek daří postupně snižovat. Přesto stále existují firmy nebo lidé, kteří odpady odkládají na stanoviště vedle kontejnerů. Takové jednání je v rozporu se zákony i vyhláškou a hrozí za ně vysoké pokuty. Často se také stává, že ve veřejných kontejnerech nebo v jejich blízkosti končí i odpad z podnikatelské činnosti (firem, obchodů, služeb, ubytoven, restaurací a dalších),“ říká ředitel Hradeckých služeb Martin Hušek.

K odhalení původců černých skládek slouží mobilní kamery

Město se proto snaží firmy o jejich povinnostech informovat. Na všech veřejných nádobách jsou umístěny informační samolepky upozorňující na zákaz ukládání odpadů z podnikání a na problematických stanovištích jsou umístěny informační cedule. Za účelem identifikace subjektů zneužívajících veřejné kontejnery či zakládajících na kontejnerových stáních černé skládky využívají Hradecké služby mobilní kamery ve vozidlech, které průběžně monitorují zejména problematická stanoviště ve městě. Pokud se následně ze záznamu podaří zjistit pachatele přestupku, je informován příslušný odbor města, který věc prošetří a pachatele pokutuje. Pokud občané objeví ve městě černou skládku, nebo zaregistrují zneužívání veřejných stanovišť podnikatelskými subjekty, mohou k nahlášení využít aplikaci Munipolis, kontaktovat zákaznické centrum Hradeckých služeb či věc oznámit městské policii na lince 156.

Pro obyvatele města, kteří nemají možnost odvézt svůj odpad do sběrných dvorů, nebo nestihli využít svozů odpadu, funguje druhým rokem služba přepravy nepotřebných věcí, elektrospotřebičů a odpadů do sběrných dvorů. Nevztahuje se ale na stavební a demoliční odpad, ani na odpad z údržby zeleně. „Předání odpadů je pro obyvatele města ve stejném režimu jako ve sběrných dvorech, tedy zdarma. Zpoplatněna je pouze přeprava, a to v sazbách již od 100 korun, podle vzdálenosti a objemu předaných věcí nebo odpadů. Cílem je zlepšit pořádek v ulicích města a předcházet vzniku odpadů,“ dodává Hušek.

Pokud to bude možné, předaný nábytek a další předměty budou zařazovány do projektu re-use, kde budou k dispozici k dalšímu využití za drobný poplatek. Veškeré prostředky získané v projektu re-use jsou prostřednictvím veřejné sbírky věnovány městské společnosti Městské lesy Hradec Králové na obnovu dřevin v městských lesích. Vybrané finance z re-use bazaru pak Technickým službám Hradec Králové, které je využívají pro výsadbu zeleně na území města. Od července roku 2020, kdy projekt re-use v Hradci Králové vznikl, bylo vybráno přibližně 1,1 milionu korun.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Prodej věcí z druhé ruky vydělal Hradeckým službám 400 tisíc

Více než 400 tisíc korun získaly vloni Hradecké služby díky re-use projektu. Peníze nyní pomáhají při obnově zeleně v Hradci Králové a v městských lesích. Princip re-use, tedy opětovné využití starších věcí, funguje ve všech královéhradeckých sběrných dvorech a v centru města i…
Čtěte více

Lidé u kontejnerů nechávají odpad, který tam nepatří. Pomohou fotopasti?

Černé skládky v Hradci jsou stále velkým problémem. Jedná se především o odpad, který lidé dávají ke kontejnerům. Zbavují se tak například nábytku nebo elektrospotřebičů Přitom ve městě fungují sběrné dvory, kam je tento typ odpadu možné zavést. Hradecký magistrát pak musí…
Čtěte více

Místo do sběrného dvora lidé vyhazují odpad k popelnicím. Město musí za odvoz Hradeckým službám více zaplatit

Černých skládek je v Hradci čím dál víc. Město se rozhodlo zaměřit na jejich likvidaci. Nejčastěji se jedná o případy, kdy lidé místo toho, aby odpady které tam patří, odvezli do sběrného dvora, nechávají u popelnic. Hradecké služby je pak musí zlikvidovat, což samozřejmě stojí…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme