První prázdninový víkend: vřava bitevního pole i divadelní finále

První prázdninový víkend nabídne Hradeckým podle předpovědí až tropickou atmosféru, velké divadelní finále a pořádnou bitevní vřavu na nedalekém Chlumu.

Na divadlo
V pátek a v sobotu v podvečer vyvrcholí mezinárodní divadelní festival Divadlo evropských regionů. Závěrečné představení s názvem Kukura, s Jurajem Kukurou v hlavní roli, je sice už vyprodané, ale určitě budou stát za zhlédnutí i lechtivé Galantní scény (v pátek večer ve Studiu Beseda) anebo slovenské představení Jen tak přišli (na hlavní scéně, taktéž v pátek). V sobotu dopoledne máte šanci si spolu s ratolestmi zdarma prohlédnout Labyrint Divadla Drak anebo je nechat povozit na pohádkovém kolotoči z dílny Draku. Sobotní podvečer pak láká na hradecké herce ve hře Žárlivost (ve Studiu Beseda). V ulicích starého Hradce můžete ještě do soboty potkávat divadelníky, kteří se představí na doprovodném Open Air programu.

Na bitevní pole
Významnou pusko-rakouskou bitevní vřavu u Chlumu i letos připomenou Garda města Hradec Králové a Muzeum východních Čech. Už 146. výročí této bitvy zahájí v pátek pochod historických jednotek. Jejich trasa povede z Cerekvice až na Masarykovo náměstí v Hradci. Vzpomínkové a pietní akty k této slavné bitvě bude doprovázet dokonce i zvon Augustin, který speciálně zazní v pátek v sedm hodin večer. „Akce bude pokračovat v sobotu 30. června v půl jedenácté pochodem jednotek přes bojiště na Chlumu, pietním aktem u Baterie mrtvých a koncertem historické kapely 6. praporu polních myslivců. Ve 14 hodin vypukne velkolepá bitevní scéna 1866 – porážka zbrojmistra Benedeka,“ popsala chystanou akci Dana Mylerová z muzea. „Bitevní scény se zúčastní na pět stovek uniformovaných vojáků, z toho zhruba stovka zahraničních," uvedli ještě organizátoři. Na bojišti je kromě bitevní vřavy připravená i zajímavá prohlídka nově otevřené expozice Muzea války 1866 na Chlumu.

Na film
Pro milovníky filmu bude sobotní večer v artkině Centrál jedním z těch smutnějších. Centrál bude v sobotu hrát naposledy a nikdo zatím neví, na jak dlouho se kino odmlčí. V sobotu má Centrál v programu dva rodinné filmy - Doba ledová 4 a Madagaskar 3 a film o super hrdinském týmu Avengers. Filmy pod širým letním nebem nabídne letní kino Širák, které v pátek večer uvede drama Zabriskie Point o Los Angeles roku 1969. Americké drama je ale více, než-li svým tématem, známé závěrečnou erotickou scénou. Na sobotu pak v Širáku nachystali český příběh o touze proměnit svůj život k lepšímu, film Čtyři slunce. Širokou nabídku filmů přináší i multikino CineStar. Kromě filmů, které najdete i v Centrálu, navíc nabízí třeba rodičovskou komedii Jak porodit a nezbláznit se nebo českou letní oddychovku Líbáš jako ďábel.

K vodě
Očekávané horké počasí už teď láká ke svlažení těla na zdejších koupalištích. „Zábavu na Flošně budou letos obstarávat animátorky, které mají nachystané soutěže pro děti i dospělé o zajímavé ceny,“ zve k návštěvě Jan Konvalinka z koupaliště Flošna. Pro toho, kdo preferuje spíše přírodní koupání bez placení a s volným vstupem pro čtyřnohé společníky, je otevřený areál Stříbrný rybník.
Pokud však nestojíte o koupání, ale voda vás láká, tak na Tylově nábřeží se v sobotu bude konat akce Nábřeží řemeslníků. Pro návštěvníky je nachystáno drátování, kování na kovadlině, kroužení na hrnčířském kruhu, pletení košů anebo tkaní na stavu.

Na procházku i na dechovku
Na závěr prvního prázdninového víkendu je ještě připravené nedělní odpolední Putování historickým městem. „Při putování, které trvá hodinu a půl se účastníci dozví mnohé o historické části Hradce. Prohlédnou si památky od gotiky po baroko, ale i památky z počátku 20. století,“ informují organizátoři z Hradecké kulturní a vzdělávací společnosti. Ještě dodávají, že na nedělním putování, které začíná v 15 hodin, je nutné si účast předem rezervovat.
Tuto neděli si i posluchači dechové hudby přijdou na své. V Jiráskových sadech začínají tradiční nedělní promenádní koncerty. Na tom prvním, v neděli od 15 hodin, zahraje Dechový orchestr města a Dechový orchestr ze Škoda Auto Mladá Boleslav, vstup je volný.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme