Památník posvátným kravám nebo část hada. Nábřeží na dva roky ozdobí sochy z pískovce

Socha těsně před dokončením
Socha těsně před dokončením | autor: www.horice.org

Užjsme si zvykli, že labské nábřeží v centru Hradce bývá kulturním dějištěm. Tradicí už také bývá, že se na něm střídají pískovcové sochy našich i zahraničních umělců. Nábřeží Labe v Hradci Králové nyní ozdobilo pět pískovcových plastik. Vznikly při letošním mezinárodním sochařském sympoziu v Hořicích a zůstanou v krajském městě nejméně dva roky. Jejich autory jsou dva Češi a umělci z Indie, Japonska a Ukrajiny.

Sochaři v Hořicích tvoří pouze podle vlastního nápadu a nejsou omezeni žádným předem daným tématem. Po celý měsíc je mohou zájemci sledovat při práci v lomu U Sv. Josefa. Letos se sympozia zúčastnili tito sochaři: Takashi Kondo — Japonsko, Chander Parkash — Indie, Michal Novotný — ČR, Volodymyr Kochmar — Ukrajina a Martina Hozová z Hořic.

Na labském nábřeží nyní stojí socha Volodymyra Kochmara z Ukrajiny inspirovaná egyptským uměním, památník posvátným kravám indického umělce Chandera Parkashe nebo část obřího hada Japonce Takashiho Konda. Z Čechů svá díla vystavují Michal Novotný vystupující pod přezdívkou Micl a Martina Hozová.

Na nábřeží v Hradci Králové sochy ze sympozia zůstanou nejméně dva roky. Pak se vrátí zpět do Hořic, kde jsou natrvalo usazeny v přírodním sochařském parku u cesty k lomu U svatého Josefa. V tomto parku a v přírodní sochařské galerii na blízkém vrchu Gothard je již ze všech dosavadních 28 sympozií ojedinělá kolekce zhruba 130 plastik. Padesáté výročí vzniku sympozia také připomíná v hořické Galerii plastik výstava Sympozium '66. Mezinárodní setkání sochařů jsou v Hořicích pořádána od roku 1966. Autoři vytvářejí sochy z hořického pískovce v prostředí opuštěného historického lomu Sv. Josefa.

Nábřeží sochařů se tak stalo od roku 2003 na náměstí Svobody a Tylově nábřeží příjemnou tradicí.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme