Odkup akcií ISP zůstává na zastupitelích, rada se neshodla

Ilustrační obrázek | Zdroj: Archiv
Ilustrační obrázek | Zdroj: Archiv

Zda město Hradec Králové skutečně odkoupí většinový podíl akcií společnosti ISP HK, která ve městě provozuje kompletní parkovací systém, se uvidí už na konci října na zasedání Zastupitelstva města Hradec Králové. Dnes (v úterý 8. října) o předložení tohoto návrhu zastupitelům rozhodla rada města. Společnost ISP Hradec Králové, která ještě pod názvem ATOL, začala od 1. ledna 2007 provozovat ve městě systém parkování, se pro mnohé politiky stala jedním z předvolebních témat v komunálních volbách v roce 2010. Pro mnohé obyvatele to je však stále nekončící příběh bez vidiny rozuzlení.

Současné vedení města Hradec Králové krátce po svém nástupu na radnici (po komunálních volbách v roce 2010) vyzvalo jednotlivé zastupitelské kluby, aby se vyjádřily, jak nejlépe naložit s parkováním ve městě. Mezi návrhy řešení byl odkup společnosti ISP, ale i výpověď smlouvy s možným vyrovnáním. "Koncesní smlouva, která byla uzavřena 28. prosince 2006, byla a je trnem v oku mnohých Hradečáků i lidí, kteří dojíždějí do města za prací,“ stroze komentuje primátor města Zdeněk Fink, který tím naráží na skutečnosti, že veškeré zisky z parkovného ve městě putují na účet soukromého subjektu, kterým je ve finále pražská firma.

Už loni v létě vedení Hradce Králové dospělo k tomu, že pokud město nebude ve firmě ISP vlastnit většinový podíl, nemá ani žádnou možnost ovlivnit chod společnosti. "Není možné prosadit v potřebné míře požadavky občanů i politiků. Začal jsem s majitelem firmy BAK jednat o odkupu části akcií společnosti ISP. Samozřejmě i jemu, jako zkušenému podnikateli, je jasné, že úzká spolupráce s městem přes ve smlouvě deklarované zajištěnosti ekonomické výhodnosti, bude výhodná i pro jeho firmu," uvedl primátor Fink. (Poznámka redakce: BAK stavební společnost, a.s. je jediným akcionářem firmy ISP Hradec Králové, a.s.)

Mezi městem a vedením společností tak měla vzniknout předběžná dohoda o možném prodeji nadpoloviční většiny akcií. Za zhruba 53 milionů korun by si město Hradec Králové mohlo koupit 51 % společnosti ISP.

Ekonomické souvislosti

Vlastní kapitál společnosti ISP HK je k 31. srpnu 2013 ve výši 62, 593 mil. Kč (případný podíl města ve výší 50,82 % je 31, 809 mil. Kč), z toho je nerozdělený zisk 34, 747 mil. Kč. Město odkupem části společnosti ISP HK, a.s. získá podíl i na tomto vlastním kapitálu a nerozděleném zisku.

Vlastnit nadpoloviční většinu akcií, což je navrhovaný bod k projednání na říjnovém zastupitelstvu, může městu kromě jiného přinést i podíl na zisku společnosti, což, podle vyjádření z magistrátu, vychází z přání občanů.

Sdělení radnice města:

Město prostřednictvím svých orgánů určuje základní mantinely chodu společnosti ISP HK, a.s., a vstupem do této společnosti bude jednak moci více ovlivňovat její hospodaření a chod, ale také se podílet na nemalých výsledcích hospodaření. Přijetím nabídky a odkupem 50,82 % podílu akciové společnosti ISP HK, a.s., město získá přímou kontrolu a možnost více ovlivňovat hospodaření společnosti a rovněž bude mít podíl na zisku společnosti ve výši svého akciového podílu. Za účetní období r. 2013 a 2014 by byla předpokládaná dividenda pro město ve výši 5,085 mil. Kč za každý rok, v dalších letech 50,82 % z minimálně 50 % čistého zisku po zdanění pokud tato dividenda neohrozí plnění Koncesní smlouvy či jiné závazky společnosti ISP HK, a. s. Trvání koncesní smlouvy s ISP HK, a.s. je od 1. 1. 2007 do 31. 12. 2036.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Vedení města chce znovu otevřít jednání o smlouvě s parkovací firmou ISP

Nové vedení hradecké radnice chce opět otevřít otázku parkování ve městě. Třicetiletá smlouva s parkovací firmou ISP je v polovině a Hradec Králové chce znovu otevřít jednání o jejím zrušení. Před devíti lety se to přitom tehdejšímu primátorovi nezdařilo. Velké diskuse…
Čtěte více

U polikliniky na Slezském Předměstí vyroste parkovací dům

Město ve spolupráci se společností ISP připravuje výstavbu nového parkovacího domu Rožberk. Stát bude v místě stávajícího parkoviště u polikliniky na Slezském Předměstí a poskytne až 284 parkovacích míst ve třech podlažích. Místa na střeše budou upravena pro větší rodinné vozy a…
Čtěte více

Z parkoviště u Flošny zmizí kamiony, vznikne 74 nových míst

Hradecká radnice upraví režim na parkovišti před městským koupalištěm Flošna. Technické služby Hradec Králové zde během srpna nainstalují svislé dopravní značení, betonová svodidla se zábradlím a vyznačí 74 nových parkovacích míst pro osobní vozidla, z toho čtyři pro držitele…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme