Štítky: | lesní hřbitov | psí hřbitov |

Lidé o Dušičkách myslejí i na své mazlíčky, vzpomínají na hradeckém zvířecím hřbitově

O hrobečky pro zvířátka je zájem.
O hrobečky pro zvířátka je zájem. | autor: mapy.cz

K lesnímu hřbitovu v Hradci Králové jezdí v tomto období uctívat památku zesnulých i ti, kteří mají na tamním hřbitově pro zvířata pochovaného svého domácího miláčka. Pohřbených jsou tam dva tisíce domácích zvířat. Velká většina hrobečků patří psům a kočkám a jejich počet roste. O tom, jaký je o místa zájem a jak se lidé o hrobečky starají, informuje Český rozhlas Hradec Králové.

 

„Slyšeli jsme, že se ta zvířata potom dávají někam do kafilérií, to nám ale přišlo hodně kruté," vysvětluje pro rozhlas postarší manželský pár, proč se rozhodl pohřbít svou fenku Axu právě tam.

Naturální pohřebiště v Hradci Králové se postupně rozrůstá. Z dvou tisíc hrobů jich drtivá většina patří psům a kočkám. Jak ale říká správce hřbitova Jiří Matějka, své místo tady mají i další domácí mazlíčci.
„Kanárci, morčata, je tady třeba i želva."

Poplatky na naturálním pohřebišti lidé platí na deset let, jejich výše záleží na hmotnosti zvířat.
„Do deseti kilogramů, do třiceti a do padesáti kilogramů váhy."

Hroby zvířat by tady měly být z přírodního materiálu, zdaleka to ale neplatí. Kromě kamenných náhrobků je tady vidět například psí bouda, ze které vykukuje plyšový pes, na jednom z hrobů je dokonce i soška zemřelého zvířete v životní velikosti. Zájemců přibývá, za posledních deset let se počet hrobů téměř ztrojnásobil.

 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Nový projekt na stezku k lesnímu hřbitovu bude počítat s vodou i živočichy

V minulých letech město připravovalo novou stezku pro cyklisty, bruslaře i chodce podél Hradečnice od Zděné boudy směrem k lesnímu hřbitovu. Výstavbu ale zastavila podzemní voda a nález zvláště chráněných živočichů. Město se proto chystá přepracovat původní projektovou…
Čtěte více

Dušičky zpřístupní hřbitovy na delší dobu. Novinkou jsou jejich digitální mapy

Kvůli blížící se Památce zesnulých a očekávané vyšší návštěvnosti hřbitovů rozšíří tradičně hradecké technické služby od 26. října do 3. listopadu otevírací dobu městských pohřebišť až do 20 hodin. Letošní novinkou bude spuštění digitálních map většiny hradeckých hřbitovů, díky…
Čtěte více

Pouchovský vojenský hřbitov bude mít nové budky. A nejen pro ptáky

Historie vojenského hřbitova na Pouchově sahá do roku 1810, kdy byl založen, od té doby sloužil pevnosti a hradecké vojenské posádce. Spočinuly tady ostatky vojáků z prusko-rakouské války roku 1866, z první a druhé světové války i velitelů pevnosti, letců a dalších. Hřbitov má…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme