O Čechii je znovu zájem

Restaurační a botelová loď Čechie chátrá na hradeckém Smetanově nábřeží už deset let. Všechny pokusy o její oživení i odstranění zatím vždy zkrachovaly. Nyní se o loď prý uchází další zájemce.

Současný majitel koupil plovoucí hotel, podle vlastních slov, pouze za účelem prodeje. "Zabýváme se něčím úplně jiným, loď jsme koupili jen se záměrem prodat ji dál," přiznal Mladé frontě Dnes nulové ambice David Morkus. Cena lodě ale postupně klesá. "Zlevnili jsme ji proto, aby se to trochu pohnulo," okomentoval MF Dnes sražení původní ceny na polovinu Morkus. O loď prý zájem je, podle Morkuse je vše jen otázkou času. K mání je tak nyní někdejší pýcha NDR zhruba za 1, milionu korun.
Pokusů o koupi bylo už několik. Například v roce 2008 ji zhruba za 10 milionů koupila společnost Falko II a pustila se do rekonstrukce. O rok později představila smělé plány na její zprovoznění, ale už koncem dubna společnost přestala splácet půjčku a leasingová společnost Čechii prodala současnému majiteli, společnosti Morkus Moravia Davida Morkuse.
Ukotvenou a neovladatelnou loď na břehu Labe vidí nerado Město i Povodí Labe. Podle Města i některých Hradečanů Čechie hyzdí okolí a odborníci varují, že v případě povodní by utržená loď mohla představovat vážné nebezpečí pro blízké mosty i jez. Radnice se proto podle informací Mladé fronty Dnes už před lety pokoušela o odstranění plavidla.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme