Loď Čechie možná znovu ožije

Dlouho chátrající loď Čechii možná čekají lepší zítřky. Po letech jejího úpadku ji získal nový majitel, který s ní má smělé plány. Chce do ní vrátit život i hosty. Bývalá chlouba Ericha Honeckera už od poloviny devadesátých let minulého století kotví na Labi u Smetanova nábřeží.

Nový majitel loď znovu otevře. Čechii nyní čeká celková rekonstrukce. Začít měla už loni, ale zdržela se. „Bohužel se to nepovedlo, snad začneme na lodi pracovat, až skončí zima,“ řekl MF Dnes Jiří Mer, ředitel společnosti Falko II. Czech. Ta loď koupila za více než 10 milionů korun a do znovuzprovoznění chce investovat dalších asi 8 milionů.
Za roky chátrání se loď stala občasným útočištěm bezdomovců a méně přizpůsobivých. S tím souvisejí i hygienické problémy a odpadky, které trápí místní obyvatele. Podle nich loď není pro město přínosem, spíš dělá Hradci ostudu. Obavy mají podle MF Dnes někteří lidé také z povodňové bezpečnosti. Ani při velké vodě by ale Čechie neměla znamenat pro Hradec riziko. „Máme přesně zpracovaný povodňový plán a loď je zajištěna tak, aby nic nehrozilo,“ vyvrací v Mladé frontě Dnes úvahy Jiří Mer.
Loď původně využíval generální tajemník komunistické strany NDR Erich Honecker. V letech 1995–6 byla dopravena do Hradce Králové a ukotvena na Labi. Od roku 1998 v ní podnikatel Zdeněk Pešát poměrně úspěšně provozoval botel a restauraci. „Po několika letech hladkého provozu jsem vážně onemocněl, loď pronajal a tím začaly problémy, které v roce 2001 skončily konkurzem mé firmy,“ uvedl pro Mladou frontu Dnes Pešát.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme