Nové parkoviště u nemocnice bude zatím zadarmo

Provizorní parkoviště u nemocnice začne fungovat do konce ledna.
Provizorní parkoviště u nemocnice začne fungovat do konce ledna. | autor: hradeckralove.cz

Nové provizorní parkoviště u hradecké fakultní nemocnice už je hotové, v tuto chvíli se ladí termín jeho slavnostního otevření. Mělo by to být někdy na konci ledna. Parkoviště bude mít kapacitu 205 míst. Jeho cena vzrostla z devíti na jedenáct milionů korun. Informaci přinesl Hradecký deník.

Zpoždění, které před měsícem avizoval náměstek primátora Jiří Bláha, se nekoná. Nové panelové parkoviště s kapacitou 205 míst u hradecké nemocnice se naopak otevře dokonce dříve, než bylo původně uvedené ve smlouvě se zhotovitelem. „Stavební práce na parkovišti jsou už víceméně hotové," potvrdila Deníku mluvčí magistrátu Kateřina Šmídová. Radnice plánuje slavnostní otevření na druhou polovinu ledna.

Radnice zaplatila víc

Stavba parkoviště začala v polovině září loňského roku. Původně za něj měla radnice zaplatit zhruba 9 milionů bez DPH. Po dvou dodatcích ke smlouvě cena zhruba o dva miliony korun vzrostla. Dodatky řeší vícepráce, které byly potřeba kvůli likvidaci stavebních materiálů nalezených pod povrchem a zvýšení podloží parkoviště.

Nová panelová plocha má pomoci řešit nedostatek parkovacích míst jak v areálu nemocnice, tak i v okolí. Mělo by se tak ulevit zeleni u břehu Labe. To by se mělo po dobudování parkoviště omezit aspoň v těch nejkritičtějších místech.

„Původně jsme předpokládali, že se černé parkoviště zcela uzavře, nicméně deficit parkovacích míst je tak obrovský, že je to úplně nepůjde," řekl už dříve Bláha.

Nové parkoviště označuje radnice stále za provizorní. V budoucnu by měl v lokalitě vyrůst parkovací dům. Jeho výstavba záleží na tom, jak rychle se podaří vybudovat křižovatku Mileta.

Vydělávat bude město

Parkoviště na východní straně areálu nemocnice bude po svém otevření nejdříve přístupné pro návštěvníky zdarma. Závora, díky které se má zpoplatnit, se bude u vjezdu na parkoviště instalovat až později.

„Zatím nejsou splněny formality pro to, aby tam byl přiveden elektrický proud a mohly fungovat závory. Aby bylo parkoviště otevřeno co nejdříve, bude nejprve zdarma,“ uvedl už dříve primátor města Alexandr Hrabálek. Příjmy z parkoviště půjdou městu a ne společnosti ISP. Podle náměstkyně primátora Věry Pourové by radnice měla v budoucnu uvažovat i o zpoplatnění zbylých parkovacích míst kolem areálu fakultní nemocnice.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Stavba nového pavilonu infekční kliniky bude stát 900 milionů

Hradecká fakultní nemocnice plánuje na podzim letošního roku vypsat výběrové řízení na dodavatele stavby nového Pavilonu kliniky infekčních nemocí a kožní kliniky, která by měla stát kolem 900 milionů korun. Předpokládaný termín zahájení stavby je stanoven na jarní měsíce roku…
Čtěte více

Hradecká záchytka stále funguje omezeně, chybí lékař

Protialkoholní záchytná stanice v Hradci Králové už přes rok funguje v omezeném režimu. Je přitom spádová pro celý Královéhradecký kraj. Dříve fungovala 24 hodin denně 7 dní v týdnu. Teď je nonstop otevřená jen o víkendu a o svátcích. Ve všední dny přijímá pacienty pouze v čase…
Čtěte více

Smysl pro tumor, seriál se v hradecké nemocnici natáčel hlavně o víkendech

Seriál Smysl pro tumor, který po osm nedělních večerů, vysílala Česká televize, upozornil veřejnost na problematiku onkologických onemocnění a možnosti jejich léčby. Televizní štáb záběry z lékařského prostředí natáčel předminulý rok na vybraných pracovištích Fakultní nemocnice…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme