Štítky: | Hluchák | jídelna | krajský úřad |

Nová jídelna vznikne na Pospíšilově třídě v budově Hlucháku

Vizualizace nové jídelny.
Vizualizace nové jídelny. | autor: KHK

Téměř 66 milionů korun bez DPH chce Královéhradecký kraj investovat do nové jídelny v Hradci Králové. Nové stravovací zařízení vznikne v areálu na Pospíšilově třídě, kde sídlí i Evropský dům a obchodní akademie. Kraj chce tak vyřešit nedostatek jídelen pro žáky středních škol ve městě. Úřad vyhlásil veřejnou zakázku na vybudování stravovacího zařízení. V novou jídelnu se promění bývalý výměník, který je součástí budovy takzvaného Nového Hlucháku. Do zařízení kraj investuje 65,9 milionu korun.

„Tuto investici vnímám jako klíčovou. Reaguje totiž na dlouhodobý problém nedostatku stravovacích kapacit škol na hradecké Pospíšilově třídě, kdy jsem jako hejtman obdržel několik dopisů. My nyní přicházíme s konkrétním řešením a já děkuji všem zainteresovaným, kteří se na přípravě projektu podíleli a dokázali připravit vše potřebné pro úspěšné zahájení stavby,“ sdělil v tiskové zprávě hejtman Martin Červíček.

Kraj v současnosti hledá zhotovitele stavebních prací, stavba by měla začít ještě letos. „Začít stavět chceme od října 2024 a jídelnu, která by mohla být v provozu od března 2026, vybavíme nejmodernějšími technologiemi pro vaření, což povede ke zvýšení hygienických standardů a celkovému zvýšení komfortu pro kuchaře i strávníky. Také počítáme s jejím celoročním provozem, “ uvedl první náměstek hejtmana Pavel Bulíček odpovědný za gesci investic a inovací.

Stravovací zařízení podle kraje vznikne v bývalé jednopodlažní výměníkové stanici a pětipodlažní administrativní budově. Stavbaři celkově změní dispoziční řešení současných prostor a vybudují nové podlaží uvnitř objektu. V suterénu výměníkové stanice vznikne hlavní vstup do jídelny pro strávníky včetně dalších místností pro kanceláře na prodej čipů, výdejny s výtahovým propojením s prvním patrem, místnosti na mytí stolního nádobí, hygienické zázemí a dvě strojovny.

Vstup pro zaměstnance a zásobování bude v prvním patře stejně jako kanceláře vedoucích zaměstnanců a veškerého zázemí pro personál. Vzniknou zde také skladovací prostory, přípravny a varna s návazností na výtah. Součástí projektu je zateplení pětipodlažní administrativní budovy, výměna několika zbývajících oken a vybudování prosklené stěny schodiště.

V nové jídelně se nají až 1200 lidí

Nová jídelna denně nakrmí až 1200 strávníků. „Počítáme s tím, že novou jídelnu s kapacitou 1200 obědů denně budou využívat zejména žáci hradeckých středních škol na Pospíšilově třídě, například z gymnázia Boženy Němcové, stavební průmyslové školy či obchodní akademie. Středoškoláci tak dostanou možnost využít nabídky hodnotné polední stravy, což je klíčové pro udržení zdravého životního stylu a optimální pracovní výkonnosti. Dobře vyvážená strava zlepšuje koncentraci a paměť,“ doplnil náměstek Štěpánek za oblast školství.

V současnosti mají středoškoláci nejbližší možnost stravování v základní škole v Severní ulici nebo v hotelové škole vedle krajského soudu. Další stravovací možnosti jsou podle hejtmanství jak finančně, tak časově nevyhovující a často nedostačuje ani jejich kapacita.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Opravy Vrbenského kasáren začaly. Budou sloužit vědeckým a kulturním účelům

Královéhradecký kraj zahájil největší investici do kultury, a to dlouho očekávanou revitalizaci objektu bývalých Vrbenského kasáren, která se promění na novou muzejní budovu sloužící pro vědecké i kulturní účely. Stavební práce budou stát 341 milionů korun. Rozhodně nepůjde o…
Čtěte více

Kraj chce Březhradské písčiny vyhlásit přírodní památkou

Z jedné strany bytovky, z druhé mrazírny a sklady, z další trať na Pardubice. A uprostřed toho zelená perla Březhradu, dlouho opomíjené přírodně cenné území na kraji Hradce Králové. Právě tam chce Královéhradecký kraj vyhlásit přírodní památku Březhradské písčiny. Informaci…
Čtěte více

Zastupitel a předseda výboru pro dopravu Aleš Dohnal řídil pod vlivem alkoholu, dokonce skončil před soudem

Zastupitel města a kraje, předseda krajského výboru pro dopravu Aleš Dohnal (Pirátská strana) byl před dvěma lety přistižen při řízení pod vlivem alkoholu. Měl udělen zákaz řízení, čehož však nedbal, řídil dál a dokonce skončil u soudu za maření úředního rozhodnutí. Jeho…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme