Na Setkání národů v Hradci se sejdou kultury ze čtyř různých kontinentů

Setkání národů pořádá Integrační centrum. Zdroj: Diecézní charita Hradec Králové
Setkání národů pořádá Integrační centrum. Zdroj: Diecézní charita Hradec Králové

Tři desítky cizích národů a kultur ze čtyř různých kontinentů se představí tento čtvrtek 6. listopadu od 9 hodin v hradeckém Adalbertinu na festivalu Setkání národů.

Akce, která je určena široké veřejnosti, seznámí návštěvníky nejen se zvyky a tradicemi cizinců, kteří žijí nebo pracují v Královéhradeckém kraji, ale také s jejich národními pokrmy, hudbou, tanci nebo například oděvy.

Dopolední pásmo je zaměřeno pro školy

Multikulturní festival začíná v 9 hodin ráno, potrvá až do 19 hodin. Dopolední pásmo je zaměřeno pro školy, veřejnost může akci navštívit od 16 hodin. Vstup je zcela zdarma. „Návštěvníci se mohou těšit na ukázky národní hudby a tanců, etnické ochutnávky, ukázky národních oděvů a tradičních výrobků, výstavy fotografií nebo uměleckých dřevořezeb a výtvarných prací uprchlíků,“ přibližuje program Jana Karasová z Diecézní charity Hradec Králové.

Kromě stánků, které budou obsluhovat cizinci, čeká na návštěvníky bohatý program v podobě několika koncertů a tanečních vystoupení, která začínají úderem 17. hodiny. Na pódiu vystoupí americký saxofonista a zpěvák David Wiljo Kangas, italská zpěvačka Giulia Catania a další interpreti. Africké bubny rozezní kapela Mbunda Afrika z Konga. Národní hudbu a tanec představí skupina Dunjin Garav z Mongolska. Orientální tance předvede skupina Sahar.

Návštěvníci mohou na jednom místě projít "celý svět"

Národní tradice, umění a zvyky na festivalu představí cizinci, kteří žijí, pracují anebo studují v také v Hradci Králové a celém kraji. „Poprvé budou svou kulturu na Setkání národů prezentovat Mongolsko, Sýrie, Maroko, Burundi, Lotyšsko nebo Maďarsko. Návštěvníci mohou během festivalu na jednom místě projít svět od Ameriky přes Evropu, Afriku až po Asii. Americký kontinent budou prezentovat Mexiko, Kolumbie, Bolívie nebo Peru, Asii země jako Vietnam, Malajsie, Sýrie, Afganistán, Pákistán a další. Barevnou Afriku zastoupí Ghana, Kongo, Uganda. Z evropských národů se představí Ukrajinci, Rusové, Arméni, Nizozemci, Řekové, Italové a další,“ vyjmenovává jednotlivé národy Jana Karasová.

Multikulturní akci pořádá Integrační centrum pro cizince při Diecézní charitě Hradec Králové společně se zahraničními studenty Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové, Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a se Správou uprchlických zařízení Ministerstva vnitra České republiky.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
5.11.2014 22:17
Ondřej (neregistrovaný)
Skvělá akce, všem doporučuji.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: V Hradci se sletí čarodějnice a bude se stavět májka

Blížící se filipojakubskou noc, která je spojená s pálením ohňů a čarodějnicemi, mohou Hradečáci prožít už o víkendu. Pálit ohně se budou ve Farářství i u Biskupského gymnázia. Folklorní odpoledne v duchu lidových tradic a stavění máje uvidíte jako každý rok na…
Čtěte více

ZVEME: Na Hradecký majáles, do pravěkého archeoparku i za husity

Hradec čeká jízda na bruslích, velký majálesový průvod, volba nového krále a královny a tradiční Majáles Open-Air, letos v Parku 360 na letišti. Konají se farmářské trhy, Plavecký klub Hradec Králové pořádá Jarní pohár města, otevírá se Archeopark ve Všestarech a čeká…
Čtěte více

ZVEME: V Hradci se bude závodit na horských kolech, "sousedat i souběhat"

Víkend v Hradci Králové nabídne kulturní i sportovní události. Fanoušci fotbalu mohou fandit hradeckým Votrokům, cyklističtí nadšenci mohou závodit na horských kolech v Prima Cupu. Na Malém náměstí se bude konat takzvané Sousedání, v rámci kterého se poběží závod na 5 kilometrů.…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme