Lidé chtějí Pro(budit) Hradec. Poslali 49 projektů

Lidé se chtějí podílet na rozvoji města.
Lidé se chtějí podílet na rozvoji města. | autor: hradeckralove.cz

Lidé se zapojili do prvního ročníku projektu s názvem Pro(buď) Hradec. Město obdrželo 49 projektů, z toho 27 malých a 19 velkých, další tři projekty zatím ještě nebyly rozřazeny. Zřízení participatního rozočtu umožňuje veřejnosti uskutečnit projekty, které si lidé sami navrhnou. Podávat je mohli do konce května, nyní je radnice posoudí a dodatečně roztřídí, finální čísla v obou kategoriích se tak mohou ještě změnit. Samotné hlasování o projektech, na které je v letošním roce vyčleněno deset milionů korun, by mělo být zahájeno v září přes aplikaci Munipolis.

V prvním ročníku projektu Pro(buď) byl Hradec se sešlo na 49 návrhů projektů, u nichž se bude nyní prověřovat, zda splňují daná kritéria. V průběhu podávání návrhů byl k dispozici koordinátor participativního rozpočtu, který zůstává v kontaktu s navrhovateli a v případě potřeby je požádá o doplnění. „Navrhovatelé projektů si vyzkouší, jaké je to zařídit projekt, vyřídit potřebnou dokumentaci a budou součástí celého řízení. O tom, který projekt se má uskutečnit, rozhodnou sami občané pomocí hlasování přes aplikaci Munipolis,“ uvádí náměstek odpovědný za oblast IT a digitalizaci Pavel Vrbický.

Projekty jsou rozděleny do dvou kategorií a vyčleněno je na ně rovných deset milionů korun. Na malé projekty jsou připraveny čtyři miliony korun. Jejich realizace, provoz a údržba na první rok by měla být v součtu minimálně 20 tisíc korun včetně DPH a neměla by přesáhnout částku 400 tisíc korun včetně DPH. Na velké projekty, které zahrnují provoz a údržbu na první rok a jsou v součtu minimálně 400 tisíc korun včetně DPH a nepřesáhnou částku dva miliony korun včetně DPH, je vyčleněno šest milionů. Vybraný projekt musí být přístupný veřejnosti po většinu dne a bez finančních nákladů a musí být přínosný pro město a občany.

V následujících týdnech proběhne v budově magistrátu schvalovací proces a všichni navrhovatelé dostanou zpětnou vazbu. O projektech, které bude možné provést, se bude hlasovat v září. „Do hlasování se bude moci zapojit každý, kdo ve městě pracuje, studuje nebo bydlí a dosáhl již 15 let věku. Dále nepostoupí jen návrh, který získá přes 33 procent podílu negativních hlasů ze všech odevzdaných návrhů. Projekt, který získá nejvíce hlasů, musí být uskutečnitelný do dvou let,“ dodává náměstek Vrbický.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Nové veřejné osvětlení v Hradci by mělo šetřit energii i oči

Ekologičnost, vysoká životnost a levnější provoz, takové jsou parametry nového osvětlení, které postupně v několika etapách vystřídá to stávající. Jako první, a to už začátkem června, se změny dočká tzv. velký okruh, osvětlení bude vyměněno po celé jeho délce. Radnici se navíc…
Čtěte více

Stížnosti se na magistrát dostanou skrze aplikaci. Vyřešila se jich už tisícovka

Aplikaci Munipolis, díky které je možné nahlašovat drobné závady nebo upozornit na nedostatky ve veřejném prostoru, si od spuštění v loňském říjnu stáhly téměř dva tisíce uživatelů. Jejím prostřednictvím se již podařilo vyřešit tisíc případů po celém Hradci. Aplikace kromě…
Čtěte více

Město chce dát lidem možnost rozhodovat o části rozpočtu. Zatím hledá pro projekt název

Hradec chce zapojit své obyvatele do rozhodování části městských financí. Město už minulý rok spustilo několik participativních aktivit a projektů. Ani v tomto roce nechce od tohoto trendu upustit a tak spustí úplně první ročník participativního rozpočtu u nás. Co to vůbec…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme