Štítky: | Magistrát | Mileta | Střezina |

Křižovatka Mileta, ZUŠ Střezina a příprava dvoukolejky budou hlavními investicemi města v příštím roce

Zastupitelé budou schvalovat rozpočet.
Zastupitelé budou schvalovat rozpočet. | autor: hradeckralove.cz

Mezi největší investice hradecké radnice v roce 2024 budou patřit modernizace křižovatky Mileta, druhá etapa rekonstrukce ZUŠ Střezina, opravy dalších městských základních škol či potřebné přípravy pro zdvojkolejnění železniční trati ve směru na Chlumec nad Cidlinou. Návrh rozpočtu Hradce Králové pro rok 2024, který počítá s investicemi za téměř půl miliardy korun, doporučila městská rada ke schválení zastupitelstvu. To bude tento základní finanční plán města projednávat v úterý.

„V návrhu rozpočtu městští ekonomové předpokládají příjmy na úrovni 2,8 miliardy, výdaje jsou plánované ve výši něco přes tři miliardy korun. Na vyrovnání schodku 225 milionů korun pak počítáme s použitím prostředků naspořených v minulých letech společně s případným čerpáním přijatého úvěru,“ říká Miroslav Hloušek, ekonomický náměstek primátorky Hradce Králové. Největší podíl příjmové části městského rozpočtu tvoří daňové příjmy, jejichž hodnota je predikována na úrovni 2,4 miliardy korun.

Běžné výdaje města v roce 2024, tedy základní provoz města a jeho organizací, jsou plánované ve výši více než 2,56 miliardy. Například technické služby města obdrží dle návrhu rozpočtu příspěvek 457 milionů korun, zejména jde o údržbu komunikací, veřejné osvětlení, městskou zeleň či údržbu školských a sportovních zařízení. Město bude dotovat hromadnou dopravu částkou 380 milionů korun, základní a mateřské školy na svůj provoz obdrží téměř 164 milionů korun, 65 milionů korun město přispěje na sociální služby. S částkou 330 milionů korun počítá hradecká radnice v příštím roce na provoz v oblasti kultury a sportu formou dotací či příspěvků městským organizacím. Za odpadové hospodářství město plánuje v příštím roce vydat více než 107 milionů korun. „U kapitálových výdajů počítáme s výdaji 499 milionů korun. Jen na rekonstrukci křižovatky Mileta počítáme v roce 2024 se 110 miliony korun, dalších 165 milionů bude alokováno ve výhledu rozpočtu na roky 2025 a 2026. Téměř 150 milionů půjde v příštím roce na rekonstrukce škol, v roce 2025 by to mělo být dokonce 270 milionů,“ doplňuje náměstek primátorky Miroslav Hloušek.

Do konce roku 2024 by město mělo dočerpat přijatý úvěr ve výši 400 milionů korun. Tím by hodnota celkového zadlužení města měla dosáhnout výše 791 milionů korun. Dluhový ukazatel, který posuzuje rozpočtovou odpovědnost samosprávy, uvádí, že za „zdravé a udržitelné“ financování se považuje pouze takové, pokud výše dluhu nepřekročí 60 % průměrných příjmů za poslední čtyři roky. Návrh rozpočtu města Hradce Králové pro rok 2024 však předpokládá, že hodnota tohoto podílu bude na konci roku dosahovat maximálně hodnoty 29 %.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Opravy uzavřely Pražský most. Někteří řidiči zákaz nerespektují, tak padají první pokuty

Pouze od včerejšího dne je kvůli opravám uzavřen Pražský most v centru Hradce. Někteří řidiči však zákaz vjezdu nerespektují a padají pokuty. V dopravní špičce auta stojí v kolonách na Tylově náměstí a Tyršově mostě. Před pár dny se dopravní situace zkomplikovala i na křižovatce…
Čtěte více

Stížnosti se na magistrát dostanou skrze aplikaci. Vyřešila se jich už tisícovka

Aplikaci Munipolis, díky které je možné nahlašovat drobné závady nebo upozornit na nedostatky ve veřejném prostoru, si od spuštění v loňském říjnu stáhly téměř dva tisíce uživatelů. Jejím prostřednictvím se již podařilo vyřešit tisíc případů po celém Hradci. Aplikace kromě…
Čtěte více

Přes Miletu už nebudou jezdit trolejbusy. Opravy se dotknou všech linek MHD

Stavba, která na dlouhé měsíce ochromí dopravu v Hradci, už se blíží. Jedná se o rekonstrukci křižovatky Mileta. V místě už nyní probíhají přípravné práce. Dopravní omezení, která v první etapě uzavřou severní část městského okruhu a Hradeckou ulici směrem do centra, na…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme