Královéhradecký chlapecký sbor natáčí pop, ale nebude to karaoke

Český chlapecký sbor při natáčení nového CD | Foto: M. Sedláček
Český chlapecký sbor při natáčení nového CD | Foto: M. Sedláček

Český chlapecký sbor z Hradce Králové o minulém víkendu opět stál v natáčecím studiu a před mikrofony. Právě totiž vzniká jejich nová deska. Sestavená bude ze světových hitů pop music a na její tváří pracují lidé spojení s kapelami jako jsou Chineski anebo Sto zvířat.

Hradecké těleso má na svém kontě již dvě CD klasické hudby.  S novou deskou ve zcela odlišného žánru však plánuje velké turné po USA. 

Další žánr - další zářez - žádné karaoke

Do této doby se sbor věnoval převážně klasické nebo folklórní hudbě. Nyní se vydal po stopách popu. Nový projekt chlapeckého sboru nese v překladu název "Český chlapecký sbor popově". 

"Po celou dobu, co náš sbor existuje, se snažíme obsáhnout co největší žánrový rozsah, ale dosud jsme se pohybovali především v oblasti artificiální hudby, českého i světového folklóru či soudobé klasické tvorby žijících autorů. Posledním, pro nás dosud neprozkoumaným světem, je právě populární hudba," uvedl sbormistr Jakub Martinec.

Nová sborová nahrávka vzniká v pražském nahrávacím studiu a na její podobě se podílejí lidé, kteří jsou spjatí se světěm právě české popové scény. "Tak na příklad zvukovým mistrem je Štěpán Škoch, který má na starosti i sound design skupiny Chinaski," popsal Martin Sedláček z Českého chlapeckého sboru. 

Producentsky nahrávku zaštiťuje hudební skladatel Darek Král, který je Hradečanům známý především jako autor scénické hudby některých her Klicperova divadla, včetně úspěšného muzikálu Ještěři. "Moderní hudba je určitě oblastí, která bude těmto mladým klukům slušet," zhodnotil spolupráci se sborem Darek Král.

Jednu z připravovaných skladeb pro hradecké zpěváky dokonce otextoval český textař Tomáš Belko, který je zároveň frontmanem skupiny Sto zvířat a autorem textů pro řadu českých zpěváků, jako je Petr Kotvald či Lucie Bílá.

Žádné klasické verze nebo snad karaoke prý ale posluchači očekávat nemají. "Vznikají svébytné a moderní sborové úpravy, které jsou někdy úplně bez doprovodu, jindy naopak se zcela plnohodnotným zvukovým doprovodem, jaký známe z moderních rádií. Teď o víkendu jsme natáčeli písně Philla Collinse, Enyi, či Leonarda Cohena," říká Martinec.

Nová deska se představí až v New Yorku

Jak napovídá anglický název celého projektu, sbor nové album připravuje především pro zahraničí. "Plánujeme, že tento nový projekt uvedeme na velkém turné po osmi státech USA se závěrečným koncertem v New Yorku. Ale samozřejmě neochudíme ani české publikum. Souběžně s anglickými verzemi tak vzniká u některých písní i jejich česká verze," dodává Martinec.

Případných námitek, zda se se svým sborem nepouští na příliš tenký led, se nebojí. "Nemá smysl dělit hudbu na vážnou a populární. Hudba je jen jedna, důležité je, jestli se dělá dobře a nebo špatně. A já věřím, že to naším novým CD prokážeme," doplnil ještě sbormistr Martinec.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Letošní rok bude Hradcem hýbat kultura, město čekají i nové akce

Vedení města Hradce uskutečnilo během ledna pracovní jednání s více než třiceti pořadateli velkých kulturních akcí. Návštěvníky v celém letošním roce čeká pestrý program a více než pět desítek velkolepých událostí. Kromě tradičních akcí jako jsou divadelní Regiony, Rock for…
Čtěte více

Filharmonie vrací částky předplatného, ale také plánuje novou sezónu

Hradecká filharmonie od nového roku vrací částky za zrušené koncerty a s telefonáty přicházejí osobní příběhy jednotlivých návštěvníků. Život bez kultury je hlavně pro abonenty, kteří nevyužívají internet, náročný. Filharmonie ale i v této nejisté době plánuje a připravuje novou…
Čtěte více

Hradec podpoří sport a kulturu více než devíti miliony korun

Hradec Králové vyplatí v rámci dotací přes devět milionů, které rozdělí mezi 38 sportovních a 34 kulturních organizací nebo spolků. Sportovní kluby, které pracují zejména s dětmi a mládeží, dostnou od radnice osm milionů korun. Na podporu uměleckých těles a spolků…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme