Štítky: | Kultura | Klicperovo divadlo | Pozvánka |

Klicperovo divadlo se chystá na další premiéru – o italské opeře a Turkovi

Foto: Petr Neubert, Klicperovo divadlo
Foto: Petr Neubert, Klicperovo divadlo

V Klicperově divadle se o tomto víkendu chystají na další letošní premiéru. V pořadí už pátou novinkou této sezóny se v pátek v předpremiéře a v sobotu večer v premiéře představí Impresário ze Smyrny. 

Komedie, která diváky zavede do prostředí italské opery, se chopil skvělý ostravský operní režisér Jiří Nekvasil. Podle divadelníků bude Impresário ze Smyrny důkazem toho, že v divadelním podnikání se toho od osmnáctého století zase tolik nezměnilo.

„Už jste to slyšeli? Turek Ali ve Smyrně zřizuje operu! Nabídka míst je omezená! Je třeba mít ostré lokty a pořádnou dávku mazanosti! Že nejste chytří ani neumíte zpívat? Nevadí!“ Přesně tak uvádí Klicperovo divadlo své diváky do děje nové komedie Impresário ze Smyrny. 

Z textu je jasné, že o vysoké pěvecké umění půjde přece jen až na druhém místě. Hlavní bude si najít místo u nové operní společnosti. Divadelníků bez práce bylo totiž v tehdejší Itálii podstatně více, než-li operních společností. A tak nezbývá, než se vydat do boje se všemi prostředky. „A co teprve, když se rozkřikne, že tenhle nový podnik má být až v daleké a luxusní Smyrně? Kdo zaváhá, nejede!“

„Je to o operních hercích, ne o úřednících“

Impresário ze Smyrny pochází z pera Carla Goldoniho, italského autora, který žil na počátku 18. století, ale mnohé z jeho her se hrají do dnešních dnů a diváci si v nich najdou nesčetná nadčasová témata. Hra o tureckém impersáriovi, který se rozhodne v Itálii založit vlastní operní podnik, není ale u českých divadelníků až tak obvyklá. Přesto se jí klicperovský amsábl spolu s ostravským režisérem chopil.

„Hra je pravdou o snažení operních pěvců získat co nejlepší angažmá, o pocitech vlastní důležitosti, přehnaných nárocích a představách a vlastně i snech, o pocitu vlastní důležitosti a nenahraditelnosti. Už jejich profese z nich dělají trochu větší exoty, než třeba kdyby hra byla z prostředí například magistrátních úředníků,“ vysvětlil svůj pohled na novou hru režisér Jiří Nekvasil. 

Že by divadelníci s humorem stříleli do vlastních řad?

Kouzlo komedii Impresário ze Smyrny dodává především to, že sám autor Goldoni velice dobře znal divadelní prostředí a dokázal skvěle a detailně odpozorovat jeho hrdiny. „Jsou dojemní i nesnesitelní ve své touze po angažmá, po naplnění svého snu a ambicí, v prosazování vlastní důležitosti a celé té sebestřednosti, která jediná jim zbývá a pomáhá přežít v konkurenčním boji a nejistém kočovném životě. V tom Goldoniho komedie neztratila nic ze své aktuálnosti, protože lid divadelní se za dvě stě padesát let příliš nezměnil,“ zve diváky Jana Slouková, která se ujala dramaturgie hry. 

Další podrobnosti, včetně hereckého obsazení a termínů, kdy diváci mohou na Impresária ze Smyrny vyrazit, najdete v naší kulturní rubrice zde.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: V Hradci se sletí čarodějnice a bude se stavět májka

Blížící se filipojakubskou noc, která je spojená s pálením ohňů a čarodějnicemi, mohou Hradečáci prožít už o víkendu. Pálit ohně se budou ve Farářství i u Biskupského gymnázia. Folklorní odpoledne v duchu lidových tradic a stavění máje uvidíte jako každý rok na…
Čtěte více

ZVEME: Na Hradecký majáles, do pravěkého archeoparku i za husity

Hradec čeká jízda na bruslích, velký majálesový průvod, volba nového krále a královny a tradiční Majáles Open-Air, letos v Parku 360 na letišti. Konají se farmářské trhy, Plavecký klub Hradec Králové pořádá Jarní pohár města, otevírá se Archeopark ve Všestarech a čeká…
Čtěte více

ZVEME: V Hradci se bude závodit na horských kolech, "sousedat i souběhat"

Víkend v Hradci Králové nabídne kulturní i sportovní události. Fanoušci fotbalu mohou fandit hradeckým Votrokům, cyklističtí nadšenci mohou závodit na horských kolech v Prima Cupu. Na Malém náměstí se bude konat takzvané Sousedání, v rámci kterého se poběží závod na 5 kilometrů.…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme